monika1115 10.03.06, 07:52 Wczoraj na karku u mojego 1,5rocznego synka namacałam guzka (gulkę, którą czuć pod palcem) i niewiem co mam o tym myśleć i co robić.Strasznie się denerwuje.Proszę o jakąkolwiek odpowiedź!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaha1 Re: Prosze przeczytać!!! 10.03.06, 08:00 to powiększone węzły chłonne. idź do lekarza, żeby się dowiedzieć dlaczego są takie duże - bo to jakaś infekcja musi być poważniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
monika1115 Re: Prosze przeczytać!!! 10.03.06, 08:11 Dzięki za odpowiedź!bardzo się boję co to może być,a żadnych innych objawów niezauważyłam Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Prosze przeczytać!!! 10.03.06, 08:10 Pojedyńczy węzeł chłonny, który jest powiększony to nic takiego, czasem tak dzieci maja po przebytej infekcji, długo wracaja do normy czasem kilka tygodni. W zależności gdzie węzełek lezy- może to być infekcja gardła, czy nawet ząbkowanie. Duzo dzieci ma pow. wezły. martwić się trzeba jak węzeł sie stale powieksza, pow. się inne węzły i zły wynik morf. krwi- wtedy trzeba skonsultowac się z hematologiem. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
madziulaw Re: Prosze przeczytać!!! 10.03.06, 08:32 węzeł powiększony moze być na skutek infekcji, po sczepieniu, niewidocznej chorobie wirusoowej. u nas czasami tak jest, czasmai powiększenie potrafi utrzymywać się nawet ze 2 miesiące. i tak moze być - powiedział mi lekarz. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
milka714 Re: Prosze przeczytać!!! 10.03.06, 10:24 U mojej córki węzły chłonne były bardzo powiększone po obu stronach za uszami. Miały wielkość piłeczki pin-pongowej (mała miała 1,5roku). Okazało się że przechodziła zapalenie mięśnia na szyji i stąd te powiększone węzły. Wiem że często są powiększone przy infekcjach gardła i nie tylko, a nawet przy większych przeziębieniach. Robiliśmy usg węzłów bo bardzo długo nie pomniejszały się. Całkowicie zeszły po około 3 miesiącach. Życze zdrówka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
monika1115 Re: Prosze przeczytać!!! 10.03.06, 13:57 Dziękuję wszystkim którzy mi odpisali.I tak się będę denerwować,ale miło mi jest że ktoś chiał mnie wysłuchać. Oczywiście wybieram się z tym problemem do dr,ale dopiero w poniedziałek(a do poniedziałku daaaleko).Jestem sama (mąż wyjechał-niechcę go denerwować przez telefon), w dodatku jestem w 21 tyg. ciąży i niepowinnam się denerwować - ale i tak się berdzo denerwuję. Pozdrawiam wszystkich goraco i dzięki za każde słowo monika Odpowiedz Link Zgłoś
madix1 Re: Prosze przeczytać!!! 10.03.06, 14:47 Ja mam tendencję do powiększonych węzłów chłonnych.Trochę trwało,zanim przestałam się doszukiwać innych dolegliwości. Dopóki nie skonsultujesz się z lekarzem, ZABRANIAM Ci się martwić Trzymam kciuki i pozdrawiam,Magda. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Prosze przeczytać!!! 10.03.06, 15:01 Oczywiście, ze się denerwujesz - każda z nas umierała z niepokoju, wyobrazajac sobie najgorsze czarne scenariusze. Mój syn miał parę lat powiększone węzły. na szczęście w 99,99% wypadków takie powiększone węzly są niebezpieczne tylko dla matek - niszczą im nerwy. Odpowiedz Link Zgłoś