mamaga283 17.03.06, 08:20 czy może któraś mama wie z czym wiąże się nadmierne wydzielanie wapnia w moczu. Moja córka ma wynik 0.85 mmolkg/doba, a norma podobno jest 0.1. Pomóżcie proszę. Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elwira125 Re: wapń w moczu..... 17.03.06, 10:19 A jesteście pod opieką por.Metabolicznej-zaburzeń gospodarki wapniowo- fosforanowej.Ja już od ponad 5 lat z córką mam ten problem.Nie wolno dawać wit.D3,produktów zawierających dużo fosforu,im większy poziom fosforu we krwi tym więcej wapnia się wydala.Produkty te to:woda żywiec zdrój,ryż,banany.Po godzinie od każdego posiłku mlecznego dawać do picia dużo przegotowanej wody,żeby przepłukiwać nerki bo wapń może zacząć się na nich osadzać i zrobić usg nerek. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaga283 Re: wapń w moczu..... 17.03.06, 10:32 elwiro, jak mozesz to powiedz mi do jakiego lekarza specjalisty mam teraz iść z dzieckiem?Czym grozi takie nadmierne wydalanie wapnia? Czy to można jakoś wyleczyć? A tak w ogóle to wielkie dzięki za ta wodę żywiec, bo moja córka tylko ja pije i teraz się okazało ze to moze przez to właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
elwira125 Re: wapń w moczu..... 17.03.06, 10:58 Skirowanie od pediatry do Por.metabolicznej-zaburzeń gospodarki wapniowo- fosforanowej my chodziliśmy do CZD ale w IMIDZ chyba też jest taka poradnia.Nie ma jakotakiego leku na to u nas było większe wydalanie,póżniej się troche zmniejszyło,ale nadal nie możemy podawać żadnych preparatów multiwitaminowych.Nadmierne wydalanie wapnia może grozić tym że zacznie osadzać się na nerkach co może prowadzić do kamicy dlatego ważne jest pojenie dziecka.Jak już traficie do odpowiedniego specjalisty zrobią badania i powiedzą co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: wapń w moczu..... 17.03.06, 14:10 w warszawie prywatnie przyjmuje dr Rowińska - spec od tego- Viamed ul. Trocka 10A tel 022 679 28 83 koszt wizyty ok 80zł. Mój też sika wapniem - mamy 2ipól raza przekroczone normy, zakaz D3, zakaz dla mnie witamin (karmię cycem) i małemu też nie daję witamin. A czy robiłaś pełne badania tzn. oprócz badań moczu na wapń i kreatyninę również badania na wapń i fosfor we krwi oraz fosfataze alkaliczną z krwi? Odpowiedz Link Zgłoś
a-mor Re: Problem z przepajaniem 17.03.06, 14:28 My czekamy na pierwsza wizytę u dr. Rowinskiej. Synek, 4,5 miesiąca , ma za dużo fosforu we krwi. Jemy nutramigen, który podobno ma dużo fosforanów. Mam ogromny problem z przepajaniem synka, pije najwyżej około 15 ml na raz i to wmuszane strzykawką. To chyba bardzo mało?? Miałyście taki problem?? I co w takiej sytuacji ?? Próbowałam, czystą wodę , wodę z glukozą, na herbaty ziołowe mamy uczulenie. Dr. Rowińska w rozmowie telefonicznej kazała wprowadzać warzywa, ale nie powiedziała jakie. Które maja mało fosforu i od czego można zacząć, marchewka uczula. Będę bardzo wdzięczna za radę. a-mor i guguś Odpowiedz Link Zgłoś
elwira125 Re: Problem z przepajaniem 17.03.06, 15:15 Ja też chodziłam do dr.Rowińskiej,ale państwowo do CZD.Młodsza córka,która też miała wzmożone wydalanie wapnia też była na nutramigenie.Pani dr.nigdy nam nic nie mówiła że ma dużo fosforanów,my też miałyśmy problem z przepajaniem.Starsza wogóle niechciała pić też ją zmuszałam,młodsza strasznie ulewała więc miała zalecone jeść gęste pokarmy a po herbatkach od razu wszystko leciało.W tej chwili mają 6 i 3lata uwielbiają pić,czasami młodsza to aż za dużo.Myśle że 15ml na raz to nie jest aż tak mało,aby przepajać po każdym posiłku.A próbowałaś przegotowaną wode mineralną moja młodsza ją uwielbiała.My mieliśmy nietolerancje marchewki u młodszej,spróbuj brokuły ale nie te ze słoiczka bo są okropne.Najlepiej normalne zmiksować np.z ziemniakami,pozatym nie wszystkie można dawać w tym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Problem z przepajaniem 17.03.06, 15:36 warzywa mają raczej mało fosforu a co do brokułów to mój akurat uwielbia zielony groszek z pietruszką wymieszany z brokułami (gerber), jest jeszcze dynia, dynia z ziemniakiem itp. trzeba się rozejrzeć po ofercie co do picia - mój pija wyłącznie sok gruszkowy gerber rozcieńczony tzn 50ml soko 100ml wody. A na wizytę w CZD czekam pół roku- wysłałam zgłoszenie jak mały miał 3 m-ce a do wizyty dojdzie jak będzie miał ok 10 m-cy Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Problem z przepajaniem 17.03.06, 15:58 ach - mam tabele o zawartości wapnia i fosforu w produktach spożywczych - jeśli chcecie to piszcie do mnie w tej sprawie to podeślę luna333@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
a-mor Re: Problem z przepajaniem 17.03.06, 16:34 Dziewczyny, bardzo dziękuje. Doktor wyraźnie powiedziała o Nutramigenie, ze ma duzo f. My tez walczymy z refluksem, noszę godzinę po jedzeniu + teraz dodatkowa po przepojeniu. Można się przyzwyczaić. Brokuł już zamówiłam. Tabelę bardzo poproszę. Pozdrawiam! A-mor i Guguś Odpowiedz Link Zgłoś