Dodaj do ulubionych

Brak gorączki a infekcja

04.04.06, 18:30
Poradźcie coś. Córka (1,5 roku) ma infekcję górnych dróg oddechowych , ciężki
oddech , chrypka, ledwo mówi, kaszle rzadko jest to raczej odkasływanie
wydzieliny, kataru brak. No i brak gorączki już drugi dzień, po zachowaniu
widać że jest osłabiona. Już się pytałam na forum czy dawać antybiotyk - nie
dałam jeszcze choć mam przepisany. I cały czs się waham, pogorszenia jakby nie
ma ale martwi mnie trochę brak tej gorączki czyżby organizm nie walczył i jest
coraz słabszy? Czy są może mamy które w takich przypadkach lub podobnych nie
dały antybiotyku, chodzi mi głównie o takie małe dzieci
Obserwuj wątek
    • jola_ep Re: Brak gorączki a infekcja 04.04.06, 20:13
      > Już się pytałam na forum czy dawać antybiotyk - nie
      > dałam jeszcze choć mam przepisany.

Ja bardzo ostrożnie daję dzieciom antybiotyki. A chorowały - także na zapalenie oskrzeli. Wydaje mi się jednak, że szkoda naszych nerwów i warto postępować zgodnie z zaleceniem pediatry. W dodatku domagać się od niego konkretnych wskazówek. Pediatrzy to też ludzie i często udaje się z nimi porozumieć. A jak nie, to można poszukać innego.
      Ostatnio mój synek (fakt - duży już bo ma 6 lat) miał zapalenie oskrzeli i gorączkę prawie 39 stopni. Pani doktor spytała o wagę i ja wtedy zajarzyłam, że antybiotyk wypisuje. Powiedziałam, że ja unikam antybiotyków (zresztą moje dzieci mają alergię), że poprzednia pani pediatra czekała z przypisaniem antybiotyku parę dni i udawało się go uniknąć. Więc pani pediatra wypisała tylko syropki, umówiłyśmy się na wizytę za trzy dni, jakby mu się pogarszało i na kontrolę za pięć dni. Ja byłam spokojna - bo dziecko osłuchane, a pani pediatra zdecydowała, że mogę poczekać z antybiotykiem. Jakby dziecku się pogorszyło - zawsze mogę lecieć i prosić o antybiotyk smile A pięć dni później okazało się, że choć nadal kaszle (na moje ucho nawet jakby bardziej) - to hura, hura, w oskrzelach czysto, a ten kaszel wynika z kataru. Bez antybiotyku, a ja jestem spokojna.
      Uwaga - należy uważać, aby nie urazić lekarza sugestią, że my się znamy na leczeniu naszego dziecka lepiej wink

> ma ale martwi mnie trochę brak tej gorączki czyżby organizm nie walczył i jest
      > coraz słabszy? Czy są może mamy które w takich przypadkach lub podobnych nie
      > dały antybiotyku, chodzi mi głównie o takie małe dzieci

Brak gorączki o niczym złym nie musi świadczyć, tak jak wysoka gorączka nie musi oznaczać nic złego. Owszem, nie dawałam antybiotyku nawet takim małym dzieciom - ale po konsultacji z lekarzem. Jak nie mogłam się dogadać w przychodni (a kiedyś jakbym była gorsza w negocjacjach) to szłam prywatnie (miałam sprawdzoną panią, która pracowała też w szpitalu dziecięcym i nie nadużywała antybiotyków).

Pozdrawiam
      Jola
      • agwa1 Re: Brak gorączki a infekcja 04.04.06, 20:49
        Dzięki za słowa otuchy.
        U nas porażka na całej linii. W końcu jak zobaczyłam, że jest strasznie
        osłabiona postanowiłam dać. I jak do tej pory nie było problemu z innymi
        syropami teraz wypluwała wszystko nawet nie wiem ile połknęła i czy coś
        połknęła. I po tej akcji nie chciała już nic innego ,,normalnego". Już mi ręce
        opadają, niby prosta sprawa... I co jak wypluwa dalej dawać ( mamy trzy dni na
        antybiotyk)? Nie mam pewności czy coś zje a przy okazji żadne inne lekarstwa nie
        przejdą.
        Aż się sama sobie dziwię że takie rzeczy piszę...
        • jola_ep Re: Brak gorączki a infekcja 04.04.06, 21:14
          > U nas porażka na całej linii. W końcu jak zobaczyłam, że jest strasznie
          > osłabiona postanowiłam dać.

Właśnie dlatego warto skonsultować się z lekarzem. Mój mały np. najpierw ma gorączkę (nawet 39), potem parę dni niby lepiej, a potem zasypia już o 16-tej i śpi całą noc i tak przez parę dni. U niego to normalne, a jak osłuchany, to wiem, że mam się nie martwić.

Co do podawania antybiotyku, to nie umiem nic doradzić. Może przeszukaj archiwum?

Pozdrawiam
          Jola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka