jank2 06.04.06, 21:56 Czy po operacji Fontana,, hemi Fontana, zesp. Glena kontrolujecie poziom INR, a jeżeli tak to gdzie, w jaki sposób i jak często. Słyszałem, że trzeba kontrolować a aparat do samodzielnej kontroli to CoaguCheck. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiap10 Re: Operacja Fontana - kontrola INR 06.04.06, 22:55 Wszystko zalezy jakie leki dziecko dostaje. Jezeli aspiryne, to nie ma potrzeby kontroli INR. Ale jezeli podaje sie dziecku leki tzw. antywitaminy K (np. sintrom) to trzeba kontrolowac i to czesto. Moja Marta byla przez rok na tego typu leku i musialam kontrolowac INR (na szczescie mialam Coagucheck - super aparat!). Robilam to srednio co 6-9 dni, ale zdarzaly mi sie tez okresy, ze musialam to robic codziennie. Wystarczylo, ze Marta dostawala antybiotyk, albo miala rozwolnienie lub wymiotowala to INR skakal strasznie. Dwa razy zdarzyla nam sie sytuacja, ze wynosil ponad 9 !!!! Trzeba tez bylo wyeliminowac z diety produkty o duzej zawartosci witaminy K. Nie wiem jednak czemu pytasz o to, bo w Polsce chyba nikt nie wprowadza tego typu antykoagulacji u dzieci po hemi-Fontanie, czy Fontanie. Z tego co slyszalam, to dzieci sa raczej na aspirynie. Odpowiedz Link Zgłoś
jank2 Re: Operacja Fontana - kontrola INR 07.04.06, 20:54 Nasza mała ma atrezje zastawki trójdzielnej i czeka ją niedługo operacja - zespolenie Glena, parę miesięcy temu synek znajomej z podobną wadą miał tą operację w CZD w Warszawie i jest na sinitromie i musi kontrolować INR. Nie wiem czemu na sinitronie a nie na aspirynie. Myślałem, że zawsze tak jest ale z tego wynika, że nie. My pytaliśmy już czy też będzie nam potrzebny ten Coagucheck, ale prof. Maruszewski powiedział, że za wcześnie o tym mówić. Więc próbuję sam się coś dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Operacja Fontana - kontrola INR 06.04.06, 23:39 Poproszę o informacje na temat tego aparatu. Jestem na acenokumarolu (17 marca reAVR St Jude 23), niestety nie udało się jeszcze uregulować INR, dlatego co dwa dni muszę oznaczać (a po uregulowaniu będzie trzeba kontrolować dwa razy miesiącu, do końca życia). Teraz muszę prywatnie (każdorazowo 7 zł), bo przecież nie będę co dwa dni chodzić do gabinetu (gdzie pełno chorób - a jeszcze mi choroby potrzeba teraz ) po skierowanie. Słyszałam o apracie, ale podobno na razie jest to traktowane wyłącznie jako ciekawostka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marwir Re: Operacja Fontana - kontrola INR 07.04.06, 00:27 Witam nasz 8-letni syn ( TA,CV,VSD,ASDII,PS ) po drugim etapie FONTANA operacja wykonana w pazdzierniku 2003r. jest od tamtej pory leczony Acenocumarolem i systematycznie musimy kontrolowac INR .Tak sie składa że posiadamy aparat CoaguChek którym wykonujemy badania kontrolne .Jest to super aparacik bo wynik jest natychmiastowy ale niestety jest też kosztowny bo 48 pasków kosztuje prawie 600 zł a sam aparat to wydatek prawie 4.000 zł.Ponizej podaje link do strony firmy która zajmuje sie sprzedazą tego aparatu .www.rochediagnostics.pl/content/produkty_i_uslugi/diagnostyka/sz ybka/analizatory.html?ccs=1 Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Operacja Fontana - kontrola INR 07.04.06, 00:37 Dziękuję. Poczekam rok, dwa - pewnie gwałtownie stanieje (mam nadzieję) Odpowiedz Link Zgłoś
jank2 Re: Operacja Fontana - kontrola INR 26.04.06, 22:18 Z tego co zauważyłem, to w CZD stosuje się sintron i kontroluje INR. Czy w Krakowie,Łodzi i innych ośrodkach jest jest inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś