Dodaj do ulubionych

niska waga u 4miesięcznej alergiczki

11.04.06, 15:16
Moja córka, która właśnie skończyła 4 miesiące waży tylko 5300. Jest karmiona
nutramigenem z nutritonem. Je często, co dwie godziny po 80-100 ml. Tak samo
jest w nocy, choć wczesniej, zanim zaczęły się problemy z wagą i alergią, gdy
była karmiona piersią, przesypiała już 8 godzin. Według pediatry nic innego
nie mozna jej wprowadzić do diety ze względu na skazę białkową. Wiem, że są
takie zalecenia, ale czy w przypadku niskiej wagi nie powinno się podnieść
kaloryczności posiłków? Córka rozwija się bardzo dobrze, jest bardzo aktywna,
ruchliwa, próbuje siadać, turla się.
Obserwuj wątek
    • elwira125 Re: niska waga u 4miesięcznej alergiczki 11.04.06, 18:02
      Moja młodsza była na nutramigenie od 5mc robiłam jej na nim kaszke ryżową
      bobowity z jabłkami gęstą do karmienia łyżeczką.Potem możesz zacząć dawać zupki
      jarzynowe najlepiej gerbera od 5mc ,nie mogą mieć w składzie
      mleka,masła,soi.Córka ma w tej chwili 3lata jest teraz na mleku kozim na którym
      je swoją ulubioną kaszke ryżową,dostaje też jogurty.Jagbym słuchała pewnej
      alergolog u której byliśmy jak miała rok to do tej pory byłaby na nutramigenie
      (jej zalecenie Nutramigen do 3roku),a przez poprzedni rok była na sojowym.
      • aga55jaga Re: niska waga u 4miesięcznej alergiczki 11.04.06, 18:15
        mleko kozie uczula w tym samym stopniu co mleko krowie. Widocznie mała albo
        wyrosła z nietolerancji, albo jest nadal uczulona, tylko jest to alergia jakby
        ukryta, ukazująca sie np w częstych infekcjach dziecka

Co się tyczy diety zaleconej przez alergologa - taka jest norma postępowania.
        Jeżeli twoja córka byłaby silnym alergikiem reagującym chociażby na odrobinę
        nabiału w swojej diecie zapewniam, iż trzymałabyś się sztywno owych zaleceń
        • elwira125 Re: do aga55jaga 11.04.06, 18:28
          Moja córka jak była mała to miała wzdęty brzuszek i bardzo ulewała.Póżniej na
          odrobine nabiału lub jakiekolwiek konserwanty reagowała biegunką,podawaliśmy
          jej Cropoz G co dało świetne rezultaty.A diete rozszeżać i sprawdzać reakcje
          kazała gastrolog.Bardzo żadko choruje chociaż ma 6letnią siostre ,która często
          przynosi różne infekcje z przedszkola.Pozdrawiam Elwira.
          • aga55jaga Re: do aga55jaga 11.04.06, 18:39
            czyli widocznie wyrosła
    • aga55jaga Re: niska waga u 4miesięcznej alergiczki 11.04.06, 18:17
      a dlaczego nie karmiłaś piersią??? skoro tak to małej służyło? pytam z czystej
      ciekawości. Ja swoje obie alergiczki karmiłam do roku a drugą do 16 miesiąca,
      oczywiście przy mojej diecie eliminacyjnej

drugie pytanie - jaka była waga urodzeniowa córeczki?
      • moniszek1 Re: niska waga u 4miesięcznej alergiczki 12.04.06, 11:12
        Przestałam karmić piersią, bo zaczęły się problemy z alergią i nie miałam
        dobrego doradcy sad. Byłam na diecie eliminacyjnej, która nie przynosiła poprawy,
        wtedy tez mała zaczęla słabiej przybierać no i pediatra zalecił przejście na
        nutramigen. Do tej pory ubolewam. Teraz jestem mądrzejsza i wiem troszkę więcej
        na ten temat.
        Waga urodzeniowa - 3000.
        • misiulka7 Re: niska waga u 4miesięcznej alergiczki 12.04.06, 12:08
          Witam!Własnie tez mam dziecko alergika ale na szczeście karmie piersią no i
          oczywiście trzymam diete eliminacyjnej teraz córeczka ma prawie 11m-cy .No i ja
          chciała bym powiedzieć że nutramigen napewno zawiera w swoim składzie soje wieć
          jeżeli od tego mleczka małej nic nie jest to napewno nie jest uczulona na
          soje.Więc można podawać też mleczko sojowe,no i tak jak dziewczyny piszą że
          mozesz dawać kaszke naprzykład kukurydzianą na mleczku bo ryżowa czasami
          powoduje zatwardzenia.Chociaż raz dziennie kaszke to już jest coś nie samo
          mleczko.Pozdrawiam i życze powodzenia.Martasmile)
          • aga55jaga Re: niska waga u 4miesięcznej alergiczki 13.04.06, 01:02
            jezu gdzie nutramigen ma w swoim składzie soję???? przecież soja to także
            częsty alergen. nutramigen jest dla superalergików i jest hydrolizatorem
            mlecznym z krowiny. a z resztą tu jest jego skład

Bristol-Myers Squibb, Belgia.
            Polfa-Kutno, Polska.
            Forma leku: proszek.
            Zawartość substancje czynne - hydrolizat kazeiny krowiej, olej kukurydziany,
            hydrolizat skrobiowy, skrobia, pektyna witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, D3, E,
            H, K, PP, kwas pantotenowy, biotyna, kwas foliowy, cholina, inozytol, wapń,
            fosfor, magnez, żelazo, cynk, ma
            Sposób działania zastosowanie: Nutramigen służy do odżywiania niemowląt
            cierpiących na nietolerancję mleka krowiego.
            Ostrzeżenie Preparat nie nadaje się do odżywiania niemowląt zdrowych.
            Dawkowanie Dawkę ustala lekarz. Szczegółowe przepisy przyrządzania odżywki
            zawiera ulotka producenta. Miarka dołączona do opakowania zawiera 9,5 g
            proszku.
            Przechowywanie Preparat należy przechowywać w opakowaniu szczelnie zamkniętym w
            lodówce; chronić od wilgoci. Nutramigen traci ważność w 15 dni po otwarciu
            opakowania
        • aga55jaga Re: niska waga u 4miesięcznej alergiczki 13.04.06, 01:05
          ptałam o wage bo moja starsza tez zawsze drobna była i jest . Taka jej uroda.
          jeżeli mieści się w siatce centylowej, i dramatycznie nie spada międy jednym
          centylem a drugim to raczej wszystko jest ok.
          • misiulka7 Re: niska waga u 4miesięcznej alergiczki 13.04.06, 09:47
            Przepraszam ale tak mi powiedziała lekarka że nutramigen zawiera soje
            niewiedziałam co tak naprawde jest w składzie jego .Jeszcze raz sorki że tego
            nie sprawdziłam sama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka