Dodaj do ulubionych

odwodnienie?!? co robic

26.04.06, 10:28
witam kochane mamusie!
moj 7 mies synek obecnie po raz trzeci w swoim życiu ma obturacyjne zapalenie
oskarzeli.To obecne przechodzi najgorzej. powodem najprawdopodbnie jest
alergia .dostaję antybiotyk, wziewy z budesonidu i Berodualu. Ale nie wiem
też czy się nie odwodnił. Nic nie je.Tylko trochę pocycka pierś no i wmuszam
w niego troche wody. Ale bardzo rzadko robi siusiu(pieluchy 2-3 na dobę) i
mocz jest ciemny, a ciałko zrobiło się miekkie.schudł. Co robić?
Obserwuj wątek
    • marki0 Re: odwodnienie?!? co robic 26.04.06, 10:44
      Jeśli śśie cycola to coś tam pije. Dziecko odwodnione ma zapadniete ciemiaczko
      wiec sprawdz. A pozatym jako ciekawostke powiem ci, że moje dziecko przy kazdym
      antybiotyku czy to doustnym czy domiśniowym lub dozylnym duuuużo mniej sikało.
      Nikt nie wiedział dlaczego. Minęło jak miał ok 3 lat. Fakt też że wówczas mi
      mniej pił, nie miał łaknienia. Jadł tylko i wyłącznie wówczas cycola.Pozdrawiam.
    • oskarolina Re: odwodnienie?!? co robic 26.04.06, 10:52
      tyle tylko ze on nie je już od samego początku infekcji, a antybiotyk dostaje
      dopiero od 2 dni...
    • bea-ta Re: link 26.04.06, 11:19
      www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,323,Odwodnienie
      • bea-ta Re: link 26.04.06, 11:21
        Zastosuj sie do rad w linku, czesto pój łyżeczka a małą i przystawiaj do piersi.
        Kup gastrolit, soki przecierowe- syte, jogurty( nie wiem ile maluch ma to zalezy
        od wieku). Koniecznie, bo odwodnienie grozi szpitalem i kroplówką. B.
    • mondika Re: odwodnienie?!? co robic 26.04.06, 11:20
      Ja bym się skonsultowała z lekarzem. To jeszcze malutkie dziecko.
    • 071979an Re: odwodnienie?!? co robic 26.04.06, 11:22
      witam!radzę ci jak najszybciej zrobić mocz bad.ogólne i do lekarza.Ciemny mocz
      świadczy że coś się dzieje i na pewno nie jest to dobry objaw.Dodam jeszcze że
      przy wszysttkich antybiotykach powinno się dużo pić zarówno dzieci jak i
      dorośli.Zrób badanie i do lekarza nie czekaj bo to jeszcze maluszek a bez
      wyniku nikt ci nie doradzi nawet lekarz Zdrówka życze
    • bekimama Re: odwodnienie?!? co robic 26.04.06, 11:44
      Wezwija lekarz albo jedź do szpitala. Nie ma co czekać, jeśli się nie odwodnił
      to lekarz cię uspokoi a jeśli niestety tak to mu pomoże.Powodzenia
    • jolecka-22 Re: odwodnienie?!? co robic 26.04.06, 12:56
      Dla mnie osobiście ewentualne odwodnienie to katastrofa! Nawet nie wiedziałam
      kiedy odwodnił się mój synek przy jakiejś infekcji. Na twoim miejscu
      zgłościłabym się jak najszybciej do pediatry albo do szpitala. Z odwodnieniem
      nie ma żartów, zwłaszcza jeśli chodzi o małe dziecko.
      • sylka22 Re: odwodnienie?!? co robic 26.04.06, 23:46
        a znowóż mój pediatra twierdzi i chyba się z nim zgadzam że nie tak łatwo się
        jest odwodnic..a jeszcze trudniej małe dzicko..
        aby była mowa o odwodnieniu musiałby mu lecieć i z góry i z dołu a więc i
        musiałaby byc biegunka i wymioty a z tego co wiemy nic takiego nie ma..

polecam ORC 200 - ro kleik firmy HIPP stosowany aby zapobiec odwodnienieniu -
        podawaj tak jak dziewczyny proponowały w linku..po łyżeczce w odstępie
        kilkunoastominutowym...
        • jolecka-22 Re: odwodnienie?!? co robic 27.04.06, 07:46
          Nie tak łatwo odwodnic dziecko? To chyba jakaś zupełna ignorancja. Miałam tego
          nie pisać, żeby nikogo nie stresować, ale... W tamtym roku trafiłam z synkiem
          do szpitala przy biegunce (niezbyt ostrej)i okazało sie mimo ze dziecko
          wyglądało raczej normalnie, że jest mocno odwodniony. Dostał masę kroplówek i
          nam pomogło, ale.. Za dwa dni przywiezli rodzice 1,5 roczna dziewczyunkę też
          odwodnioną, przytomna (słyszałam jak płakała przy zakładaniu wkłócia) na
          oddziale była 10 min. + 40 mni. reanimacji - bez skutku. To co zobaczyłam
          uświadomiło mi że lepiej być histeryczna matką niż ignorantką. Odwodnienie jest
          groźne zwłaszcza wtedy kiedy organizm dziecka i tak jest już obciążony
          chorowaniem czy antybiotykoterapią.
          • sylka22 Re: odwodnienie?!? co robic 27.04.06, 09:07
            ja ignorantką ..hyh..no nie powiedziałabym

jasne jak się dzieckiem przy biegunce lub wymiotach wogóle nie zajmuje to
            pewnie że się odwodni
            mi raczej chodziło o to że można to domowymi sposobami zrobić...i nie trzeba
            odrazu jechac do szpitala...
            mój mały zatruł się...miał biegunkę i wymiotował...jadł kleik ORS 200, płynny
            kisiel, dostał leki przeciwymiotne i przeciwbiegunkowe, poiłam go małymi
            ilościami płynów w odstępach 15 minutowych i jakoś mi się nie odwodnił...
            • sylka22 Re: odwodnienie?!? co robic 27.04.06, 09:11
              ale ja się mogę mylić...narazie ufam mojemu pediatrze...powiedział ze młody się
              nie odwodni i się nie odwodnił smile

moj mały nigdy nie miał np. rotawirusa, wiec nie mam wielkich doświadczeń z
              zakresu odwodnienia się
              • jolecka-22 Re: odwodnienie?!? co robic 27.04.06, 12:33
                To miałaś szczęście. Mojego małego też widziała pediatra 3 razy zanim porosiłam
                o skierowanie do szpitala i nic niepokojącego nie widziałą (z tego też powodu
                zmieniłam pediatrę). Z dzieciakami bywa różnie, więc moim zdaniem lepiej byc
                trochę nadgorliwym niż coś zaniedbać.
    • iljana Re: :!!!!! 3 obturacja u 7-mio miesieczniaka!!! 26.04.06, 23:02
      mam nadzieje że czytasz priva
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka