Dodaj do ulubionych

Od 3 miesięcy kaszel___co jeszcze zbadać???

01.05.06, 13:04
Moja córka od trzech mięsięcy ma okropny suchy kaszel. Kaszle głównie w nocy,
jak tylko zaśnie ma kilkuminutowy atak i nad ranem zazwyczaj następny. Kaszel
jest tak okropny, że nie da się go słuchać i mała strasznie się męczy.
Minimum dwa razy w tygodniu jestem u pediatry. Zaczęło się od zapalenia
krtani, potem było zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc, które wyszło dopiero
na rentgenie. W tym czasie były trzy antybiotyki, po klacidzie na zapalenie
płuc kaszel minął na 5 dni. Lekarze osłuchują cókę i nic nie ma w oskrzelach
ani płucach. Mam skierowanie do alergologa, ale jakaś intuicja podpowiada mi,
że to nie jest przyczyna. Ewka od 2 miesięcy ma inhalacje z berodualu i
budesonitu, bierze zyrtec i to nic nie pomaga na ten kaszel. Teraz ma
zapalenie uszu. Bierze klacid, ale kaszel jak był tak i jest...
Proszę o radę osoby, które przeżyły podobną sytuację. Mam zamiar jej zrobić
wymaz z gardła i nosa (można go zrobić od razu po kuracji antybiotykiem, czy
po kilku dniach?), badanie na mykoplazmę i sama nie wiem jeszcze co... Chodzę
do trzech lekarzy, ale żaden nie może znaleźć przyczyny kaszlu i jak zwykle
wszystko zwalają na alergię. Skąd ten kaszel? Co to może jeszcze być? Jakie
badania jeszcze zrobić małej? Ewka ma 4 lata.
Obserwuj wątek
    • mondika Poczytaj tutaj 01.05.06, 13:42
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=40766671
    • aluniaa Re: Od 3 miesięcy kaszel___co jeszcze zbadać??? 01.05.06, 13:47
      Miałam podobnie. Po grypie żołądkowej doszedł kaszel, który trwał 6 miesięcy.
      Suchy kaszel.Córka przeszła różne badania, prześwietlenie klatki, koklusz i cos
      jeszcze, nie pamiętam.Testy alergiczne, beroduale, budesonidy. Przestała
      kaszleć po flexotidine(pewnie przekręciłam nazwę). Ale czy to akurat pomogło,
      czy był to zbieg okoliczności, nie wiem. Lekarka od początku twierdziła, że
      prawdopodobnie córka ma strasznie zniszczoną śluzówkę po tej grypie żołądkowej,
      stąd ten kaszel, ta nadwrażliwość. W między czasie odstawiłam czekoladę. Do tej
      pory nie wiem co było przyczyną, ale po pół roku stop i koniec kaszlu. Kaszlała
      głównie w nocy, doprowadzało ją to do wymiotów.W międzyczasie zlikwidowałam
      wykładziny, dostałam szmergla na punkcie kurzu. pozdrawiam.
    • aluniaa Re: Od 3 miesięcy kaszel___co jeszcze zbadać??? 01.05.06, 13:52
      Ten wziew to oczywiście Flixotide
      • iljana Re: U nas minęło.. 01.05.06, 17:38

Jak tak czytam, to okazuje się że kaszel to zmora dzieci. I oczywiście
        wszystkie dzieciaczki dostają od lekarzy to samo. Więc wariacje: flixotide,
        severent, zyrtec, claritine, singulair, diphergan. Jejku, ja też przez to
        przeszłam. Także przez zapalenia krtani (szpital - ostre dyżury )i oskrzeli, i
        obturacyjne zap oskrzeli (szpiatal - ostre dyżury) i zapalenie płuc. Wszystko
        poza zap płuc kilkakrotnie.
        Badań robiłam niezliczoną ilość, to samo z prześwietleniami. Kaszel czy katar
        brały się z nikąd.

Nie jestem za homeopatią, ani odrobinę. Ba... nawet odradzam, i podziwiam tych,
        którzy się leczą np dolisosem. jednak szukałam sposobu, który podziałałby i NIE
        za kilka miesięcy ale od razu. Sześć miesięcy leczyłam dziecko u homeopaty
        klasycznego. Bryndza i nyndza jeśli chodzi o efekty. Nie było ani lepiej ani
        gorzej.

Odpuściłam wszystko skoro nic nie działało, więc homeopaty, wziewy, tabletki i
        syropki. Zdecydowałam się jeszcze na sanatorium w R. Zdrój, ale tamtejsi
        pulmonolodzy i pediatrzy ręce rozkładali..żadne inhalacje, mucosolvan,
        pulmicort i berodual (stosowane tam i tu) niczego nie zmieniały.

Polecono mi nietypową pediatrę która da antybiotyk jeśli bedzie to konieczne,
        ale wyleczy dziecko naturalnymi sposobami. Tak się stało i już kilkorgu
        rodzicom pisałam o tym na privach. Zajęło jej to 3 tyg!!! Ponad
        1,5-roczny kaszel ustał. Cisza w domu. Wszyscy w szoku. Ale sami na własne
        oczy, po podaniu leku przy ataku kaszlu, widzieliśmy jak dziecko z minuty na
        minutu kaszle mniej, by po 10-15 min nie kaszleć wcale. Na zapalenie krtani z
        dusznością i szczekającym kaszlem lek działa nawet w 30 sek! Nigdy bym w to nie
        uwierzyła, gdybym sama nie doświadczyła. Szkoda, że tak późno znalazlam szybki
        sposób rozkurczenia krtani, bo przeżyłam potworny 20 min stres z duszącym się
        maluchem czekając na karetkę.

Po pamiętnych 3 tyg - ani odrobiny kaszlu. Tak juz zostało. W grudniu minął
        rok...Co dostaliśmy.... między innymi!!krople Pertudoron 1 i Pertudoron 2.
        Koszt 35zł.
        Od tamtej pory leczymy się ze wszystkiego: ataki kaszlu, zapalenia oskrzeli,
        obturacyjne zapalenie oskrzeli z dusznością, zapalenie krtani ze skurczem
        krtani i dusznością, katary małe i te gigantyczne, lecęce i te "glutowate"
        ściekające po ścianie gardła, candida ukł pokarmowego, zap płuc, skłonność
        oskrzeli do obturacji - dychawica oskrzelowa, wypryski nie wiadomo skąd,
        powiększone migdałki, zapalenie uszu, chrapanie, pocenie się w nocy, .. to już
        chyba wszystko..

Moje maluch chorują od zawsze. I od zawsze w naszym domu były nebulizacje oraz
        Eurespal, Zinnat, Summamed, Sinupret, Bactrim, Augmentin, Ceclor nie
        wspominając tego co wcześniej wymieniłam.

Teraz gdy dzieciaki chorują, idę albo do rejonu albo prywatnie. Obie lekarki
        leczą preparatami "ziołowo-niecohomeopatycznymi"/"fitoterapeutykami" (moje
        nazewnictwo), przy czym pediatra z rejonu, musi mieć informacje od rodziców, że
        takiego leczenia rodzice sobie życzą. Jeśli nie wyrażają chęci to jest..
        Eurespal i Zinnat.

Podawanie antybiotyk co 10-14 dni może być opłakane w skutkach, choćby jak w
        naszym przypadku późniejsze leczenie 6-miesięcznej candidy. Leczenie chorób
        typowych trwa 5-8 dni. Natomiast chorób typu astma, azs, skłonność do
        obturacji, powiększone migdałki czy inne trwa dłużej. Odkąd leczę przesadną
        skłonność oskrzeli syna do obturacji lepiężnikiem różowym - syn nie choruje na
        obturacyjne zapalenie oskrzeli (dychawica oskrzelowa?) tylko na łagodne zap.
        oskrzeli. Tym samym preparatem koleżanka wyprowadza córkę z astmy.

Wiekszość dolegliwości omawianych na forum zdrowie dziecka to już dla nas
        przeszłość. Życzę mamom by u waszych pociech wszystko ustało.

Powodzenia
        ---------

• iljana Re: jeszcze jedno 01.05.06, 17:54

Zapomniałam dodać, że przy stosowaniu tych kompleksów, nie ma czegoś takiego
        jak "wstępne pogorszenie stanu by było polepszenie". Zresztą, co to za metoda..

Sami uczestnicy forum "Homeopatia" gubią się już w opini na temat preparatów,
        którymi nie tylko ja leczę rodzinę. Raz czytam, że nie jest to homeopatia, i
        jak ktoś leczy tymi lekami, to szybko UCIEKAJ od takiego lekarza, bo sama
        możesz iść do apteki i sobie te leki kupić" a z drugiej strony, gdy ktoś pyta o
        opinie na temat leku "X", piszą - och świetny, polecamy bardzo skuteczny, i ja
        wiem co mówię.

Zastanawiające.... jednak po przeszukaniu tegoż forum znalazłam nie więcej jak
        5 zapytań o te leki, i okazuje się, że nikt nie ma o nich wiedzy. Cóż... bo to
        przecież nie homeopatia , hihi

Kręćka można dostać.

• haszsz Re: jeszcze jedno 01.05.06, 18:21
          iljana napisała:

>
          > Zapomniałam dodać, że przy stosowaniu tych kompleksów, nie ma czegoś takiego
          > jak "wstępne pogorszenie stanu by było polepszenie". Zresztą, co to za
          metoda.
          > .
          >
          Witam
          mam ogromną prośbe napisz mi na priv dokładną nazwę leków które podawałas
          swojemu dziecku oraz czy sa na receptę . Jak długo trwa zanim te leki zaczynają
          działac i czy mozna je kupic w kazdej aptece i samodzielnie stosowac czy wg
          wskazań lekarza.
          Ja z kaszlem swojego dziecka walcze juz od trzech lat. testy alergiczne wyszly
          ujemnie, wymazy tez, czesto choruje i jedynym objawem jest kaszel bez gorączki
          bez czerownego gardła i osłuchowo czysta a jednak kaszle tak ze az skóra
          cierpnie. Zażywamy Flixotide, Serevent, Singulair, Difergan lub Acodin ale i
          tak infekcja trwa ok. tygodnia zanim minie. Potem ok 2 miesiące spokój i od
          nowa.Ja jestem bezsilna i zestresowana bo nie wiem jak pomóc swojemu dziecku.
          Jesteśmy pod stała opieka lekarza alergologa córeczka ma zdiagnozowana
          nadreaktywność oskrzeli , która może się rozwinąć w astmę ale jeszcze na 100%
          żadnej astmy nie ma.Jedynym pocieszeniem jest to, że infekcje zdarzaja sie
          coraz rzadziej np. dwa lata temu kaszlała co 3 tyg a w tym roku co 2 miesiące
          jednak widok tak męczącego sie dziecka jest dobijajacy. Prosze o pomoc.

• monisia98 Re:jakbym przeczyta historie swojego syna rok temu 01.05.06, 22:22
            u nas bylo dokladnie to samo i lekarka wciskala mi ze dziecko jest alergikiem
            ciekawe ze przez 5 lat nie bylo tudziez zachorowalo i 2 mies chore bylo dostalo
            3 antybiotyki i nic - doszlo do zapalenia pluc i kaszel jak byl tak byl nic nie
            pomagalo - wreszcie zrobilam wymaz z gardla - nic - wymaz z nosa 2 bakterie
            gronkowiec i paciorkowiec - nos zarazal mu drogi oddechowe i maly kaszlal i
            kaszlal najgorzej bylo w nocy - swiszczacy i suchy kaszel napadowy - wrecz
            spastyczny - dziecko meczylo sie i meczylo przez to ze antybiotyki byly nie
            trafione doszlo do zapalenia drzewa oskrzelowego stad ten kaszel i wreszcie
            nastapil cud - lekarka dala jeden syrop i ju po 2 godz maly przestal kaszlec -
            syrop byl na zapalenie drzewa oskrzelowego - potem przeszlismy na wziewy
            najpierw byl budeosonid i serewent jesli dobrze napisalam na zmiane przez tube
            leczenie - leczenie trwalo 2 mies. stopniowo zmniejszajac dawki wziewow - nie
            bylo lekko odstawic to scierwo bo organizm przyzwyczaja sie do sterydow ale nam
            sie udalo.
          • iljana Re: 01.05.06, 22:41
            Nadreaktywność oskrzeli diagnozowana jest większości u dzieci, i czy to prawda
            czy nie, jest uzasadnieniem podawania tych wszystkich leków. Mój syn tez ma
            taką nadreaktywność, ale jak pisałam gdzies wcześniej lepiężnikiem "oduczamy"
            oskrzela tego nawyku. Od 3 miesięcy jego obturacyjne zapalenie oskrzeli jest
            jedynie zwyklym zapaleniem oskrzeli, które szybko bo nawet w 5 dni leczymy
            preparatami wspomnianego rodzaju. Owszem, objawy osłuchowe mijają po 5 dniach,
            ale nalezy jeszcze przez 7 dni podawac lżejszą wersję leku.

Nie bardzo chcialam od samego początku wcinac się z tym co pomaga moim
            dzieciom, ale kiedy czytam o kłopotach maluchów, to widzęe ze te same choroby
            trapiły moje dzieci. Minęły, a te coroczne łagodnie leczymy "fitoterapeutykami".
            Pamiętajcie jednak ze różne są przyczyny kaszlu i choć leki dla wszystkich jak
            w alopatii są te same, co nie jest typowe dla homeo, to jednak powód warto
            znać. Dla przykładu jeśli powodem kaszlu są lamblie, to nie wydaje mi się by
            leki na kaszel pomogły. Pomogą te na pasożyty.

Ogólnie mówiąc na zapalenie oskrzeli jest lek zawierający babkę lancetową.
            Na zapalenie płuc - z miodunką, na zapalenie krtani - coś co w skałdzie ma jad
            pszczeli i coś czego nie mogę znaleźć w słowniku łacińsko-polskim. Nie mniej
            jednak leki działają tak szybko jak antybiotyk. Zapalenie oskrzeli płuc mozna
            wyleczyć w 5 dni. Natomiast lek na zap krtani podany w czasie kaszlu
            szczekającego i zwężenai krtani rozkurczy ją. Nalezy jednak podawać go
            codziennie leczniczo by wyleczyc zapalenie krtani i nie wywołac ponownego
            skurczu. Na kaszel- atak kaszlu jest lek hamujący, który dorażnie podaje się
            przy zap. oskrzeli by nie doszło do obturacji.
            Niestety leki te nie są powszechnie dostępne. W wielu miastach ich nie ma i
            zostają ewentualnie apt internetowe. Jednak tu problem jest z tym że nie
            sprzedaje się kazdej formy leku przez internet, a i ewentualne apteki miejskie
            mogą życzyc sobie recepty. U mnie w mieście są apteki które żądają recept -
            mają przez to mało pacjentów. Pozostałe sprzedają bez recepty, i całe
            szczęście, bo zapalenie ucha mozna leczyć granulkami, ale już zap krtani z
            obturacją w pierwszych 2 dniach obowiazkowo roztworem.

Jestem otwarta na dyskusję i odpowiem na pytania bo szkoda mi maluchów,i wiem
            ze są inne sposoby. Jednak jeśli ktoś chciałby prowadzić dyskusję odnośnie
            Homeopatii, to nie jestem do tego właściwą osobą. U syna homeoleki nie
            zadziałały przez 6 miesięcy, więc nie wierzę w homeopatię. Wierzę jedynie w
            skuteczność tych leków, które obecnie podaję i ktore dają mi porządane
            rezultaty leczenia. A że łączy się je z homeo, bo trudno znaleźć inną nazwę, to
            trudno.

• abi_moon Re: jeszcze jedno 02.11.06, 22:51
            Witaj haszsz - ale mnie zaskoczyło to co napisałaś - poniewaz myślałam ze
            tylko u nas wystapiła tak częstotliwoś równa 2 miesiącom w zaostrzeniach
            kaszlu!!
            u nas wszystko inne co może powodować taki kaszel wykluczone: alergia,
            chlamydie, mycoplazmy, refluks, gruźlica (!), mukowiscydoza, pasożyty jelitowa.
            Ale że ja jestem człek dociekliwy - znalazłam w końcu przyczyne!
            i żadem pediatra już więcej mi nie powie ze "dzieci tak mają - wyrośnie z
            tego..."
            okazało się ze powodem jest (niestety nadal) pneumosystis carinii + candiada (w
            drogach oddechowych)

może warto było by to u was sprawdzić?

• kasiasaska Gdzie to kupić 02.05.06, 11:06
          Gdzie kupić syrop z tego lepiężnika różowego i inne preparaaty. Iljana czy
          jesteś z Warszawy? Skontaktuj się ze mną na adres k.stolarska@wp.pl - bardzo proszę.
          • iljana Re: Gdzie to kupić 02.05.06, 11:48
            W warszawie ul Miła- najlepiej zaopatrzona, oraz Pereca - gdzie sprowadzą leki
            niedostępne na rynku polskim - w tym lepiężnik (petasites), w Trojmiescie są na
            Wajdeloty i na Witomińskiej w aptece.

Kasia Mucosa smile napisałam ci o tym na priva. Idziesz w dobrym kierunku.
            I wydaje mi się ze kiedys pisałam z kimś na adres katarzynastolarska@...?Twój?
            • iljana Re: Gdzie to kupić 02.05.06, 17:40
              www.izyda.pl/cgi-bin/index.pl
              internetowo mozna kupić część preparatów tutaj
              • iljana Re: Gdzie to kupić 09.05.06, 22:20
                i jeszcze tutaj:

www.aquavitae.com.pl/catalog/index.php?cPath=53&osCsid=da903b7bd03deea38d30a5b8ca9710e1

niebawem w warszawie powstanie internetowa apteka, i pownna sprzedawać tez leki
                w ampułkach, a te są jedynymi na sytuacje totalnie zagrażające życiu -
                duszności wszelkiego rodzaju i niepohamowane kaszle (z wymiotami wręcz)
                • 5_monika Re: Gdzie to kupić 09.05.06, 22:24
                  "na duszności i niepohamowane kaszle (z wymiotami wręcz)" są leki homeo w
                  sprzedaży smile
                  • iljana Re: Gdzie to kupić 09.05.06, 23:16
                    Wiemy...
    • aga55jaga Re: Od 3 miesięcy kaszel___co jeszcze zbadać??? 01.05.06, 22:33
      dodatkowo zrobiłam bym jeszcze badanie na pasożyty - lambliozę a także glistę -
      oba te pasożyty mogą powodować astmatyczny kaszel
      • pibrokmarys Do iljany 02.05.06, 15:29
        Iljana, napisałam do Ciebie na priv. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, jeśli
        znajdziesz chwilę.
        • iljana Re: Do iljany 02.05.06, 16:13
          Dziewuszki, nie ma problemu bym wam odpisywała, jednak priva czesto szwankuje i
          nie mam treści waszych listów, tylko samego nadawcę. Cierpliwości. Ale piszcie
          dokładne pytania, i zawsze wiedzcie, ze kaszel kaszlowi nie równy.Nasz był
          częściej mokry i bral się z nikąd.

Mogę podawac apteki gdzie w mieście kupicie to czy tamto, ale same musicie
          szukac we wlasnych miejscowościach lekarza "tym" leczącym. Zawsze proponuje
          podpytac apteke, jaki lekarz wystawia recepty na te leki. Znaczy, ze tym leczy
          i warto pójść. uczciwie zawsze stawiajcie sprawę, zenie szukacie
          homeopaty/homeopaty klasycznego TYLKO pediatry!! ktory moze i jest dodatkowo
          homeopatą, ale zanim sięgnie po antybiotyk czy eurespal leczy Heelem, Weledą i
          Walą.
          jak lekarza nie znajdziecie, to musicie chodzic do rejonu po diagnoze i leki. A
          następnie (jak już troche te leki poznacie), same ustalac co podawac. Jak raz
          się przekonacie, a lekarz po 7 dniach potwierdzi wyleczenie, będziecie
          wiedziały że dacie radę wyleczyc dzieci "naturalnie". A receptę na antybiotyk,
          trzymajcie, bo jak sie nie powiedzie, zawsze mozecie podać.
          Ile mi się recept marnuje!
          Praktykę stosowania zdobywa się bardzo prędko, bo lekow jest niewiele. Ja już
          czuje sie specem i moi lekarze to potwierdzają. Tak po prostu się dzieje, i
          same sie przekonacie.Mogę proponowac to co sama sprawdzilam i przeszlam. Nie
          kombinuje przy obcych mi dolegliwościach. Więc gdy mam doczynienia z nieco inną
          odmianą choroby, z której objawiami się nie zetknęłam, nie wiem co podać. Wtedy
          konsultuje sie u lekarza i zapamiętuję że jak jest TAK i TAK to podaję się to i
          to. Niezastapione sa notatki. Piszę objawy choroby, i co lekarz zalecił. I
          zawsze, zawsze jest tak ze ta sama choroba wymaga tych samych leków. Dlatego
          łatwo jest się nauczyć.

Do mnie na gg tez mozecie zadac pytania. Napewno dacie sobie radę, byle działać
          w obrębie tych firm, i dobrze znać diagnozę. Nalezy dokładnie pytac lekarza o
          chorobę bo wersji zapalenia oskrzeli trochę jest i wtedy trzeba ustalac
          wariacje preparatów.

polecam także dwa leki firmy boiron- tabletki: homeovox i homeogene 9 - na
          chrypy, bóle gardla i zapalenie krtani. One działają, ale nie wiem jak inne z
          tej firmy.
          • aleksa272 Re: Do iljany 23.06.06, 23:31
            Bardzo proszę o podanie nazw leków i dawkowania na uporczywy
            kaszel/nadreaktywność oskrzeli, przewlekły katar, zapalenie oskrzeli oraz
            zapalenie gardała. Będę bardzo wdzięczna, bo niestety mieszkam w małej
            miejscowości i nie ma u nas lekarza, który leczy takimi naturalnymi sposobami.
            Mam 4 dzieci, które ciągle chorują. 2,5 letnia córka jest właśnie po 3
            antybiotykach, które wyżarły jej śluzówkę, bo pani "doktor" zapomiała zapisać
            osłonowo flumyconu. 4 letnia właśnie dostała uporczywego, męczącego kaszlu
            (suchego), który co jakiś czas jej się powtarza w połączeniu z katarem.
            Osłuchowo - nadreaktywność oskrzeli. Jeśli nie sprawi Ci to problemu, napisz na
            adres: jola@mokadi.com.pl lub na forum.
            Z góry dziękuję smile
          • aleksa272 Re: Do iljany 23.06.06, 23:31
            Bardzo proszę o podanie nazw leków i dawkowania na uporczywy
            kaszel/nadreaktywność oskrzeli, przewlekły katar, zapalenie oskrzeli oraz
            zapalenie gardała. Będę bardzo wdzięczna, bo niestety mieszkam w małej
            miejscowości i nie ma u nas lekarza, który leczy takimi naturalnymi sposobami.
            Mam 4 dzieci, które ciągle chorują. 2,5 letnia córka jest właśnie po 3
            antybiotykach, które wyżarły jej śluzówkę, bo pani "doktor" zapomiała zapisać
            osłonowo flumyconu. 4 letnia właśnie dostała uporczywego, męczącego kaszlu
            (suchego), który co jakiś czas jej się powtarza w połączeniu z katarem.
            Osłuchowo - nadreaktywność oskrzeli. Jeśli nie sprawi Ci to problemu, napisz na
            adres: jola@mokadi.com.pl lub na forum.
            Z góry dziękuję smile
    • madziarek77 Re: Od 3 miesięcy kaszel___co jeszcze zbadać??? 03.05.06, 12:24
      Czytając to co napisałaś mam przed oczamy swoją sytuację, mój synek 2,2 lata oraz siostry syn 4,5 lat
      też bardzo długo kasłali po infekcji. Mój miał grypę a potem zapalenie oskrzeli i po tym kasłał ponad
      miesiąc. Siostry syn miał podobne infekcje jak twoja córka poza zapaleniem płuc i kasłał 3 miesiące.
      Dostał też leki wziewne i masę innych przyjmował i nic nie pomagało. Wkońcu pewna lekarka nas
      olśniła że po takich infekcjach strasznie zniszczona jest śluzówka i misi się zregenerować a to może
      trwać nawet pół roku. U dorosłego to dzieję się szybciej a u dziecka niestety długo. Nic na ten kaszel
      się nie poradzi i nie jest grożny trzeba tylko pomóc dziecku żeby się nie męczyło. Trzeba nawilżać
      gardło cały czas, dużo pić, kupić nawilżacz do pokoju na noc - bardzo ważne żeby powietrze nie było
      suche. Jak mój syn kasłał dawałam mu pić w nocy. Jak nie masz picia przy sobie to można dać wyssać
      nawet takiego owocowego cukierka. My tak robiłyśmy siostra odstawiła wszystkie leki w tym wziewne
      tylko że te trzeba odstawiać po mału zmniejszając dawki i kiedyś pięknego dnia a wzasadzie nocy
      dzieci przespały bez kaszlu. Wymazu po kuracji antybiotykowej nie ma sensu robić bo nic nie wyjdzie.
      Musisz po prostu to przetrwać i życzę powodzenia i wytrwałości.
      • lidqa Re: Od 3 miesięcy kaszel___co jeszcze zbadać??? 10.05.06, 07:09
        Nie przeczytalam wszystkich odpowiedzi wiec moze powtorze sie: kaszel moze byc
        wynikiem pasozytow- nie pamietam jakieog tylko. Mają taki cykl zyciowy ze
        wywolują kaszel zeby je nosiciel polknąl i w ten sposob dostają sie do przewodu
        pokarmowego. Jesli kaszel jest dlugotrwaly trzeba zrobic badania na pasozyty
        tez.
        • aga55jaga Re: Od 3 miesięcy kaszel___co jeszcze zbadać??? 10.05.06, 13:00
          no właśnie napisałam o tym też powyżej. Kaszel dotyczyć może prawie wszystkich
          pasożytów : ale najczęściej są nimi lamblie oraz glista ludzka, której kolejna
          faza rozwoju wywołuje bardzo silny kaszel
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka