Dodaj do ulubionych

czarna kupa

11.05.06, 15:39
moj synek ( 2 lata) od 3 dni robi bardzo brzydkie, czarne i smierdzace kupy.
Od poniedzialku jest chory, miał temp. powyzej 38 stopni i zaczerienione
gardlo. Lekarka przepisała Bactrim. Czarne kupy pojawiły sie dzien po
rozpoczeciu podawania Bactrimu. Moje pytanie: czy Bactrim moze powodowac
takie stolce?? Dodam jeszcze ze synek brał juz kiedys Bactrim i nie kojarze
bo wtedy kupy tez tkie były. Za to podobne stolce robił w grudniu i wtedy
okazało sie ze ma krew w kale ale nie znaleziono przyczyny. Troche sie
martwie czy to nie czasem cos powaznego bo dzisiaj obudził sie bardzo
wczesnie rano z płaczem i mowił ze go brzuszek boli. Do tego od kilku dni
bardzo duzo pryka, nawet w nocy.
Zastanawiam sie czy nie zrobic badan na obecnosc krwii w kale??
Co o tym myslicie??

Magda
Obserwuj wątek
    • mada761 Re: czarna kupa 11.05.06, 23:24
      Magda, musisz koniecznie ustalić skąd kolor kupy. Dzwoń do lekarza lub do
      apteki, czy to może być od Bactrimu, a może bierze jeszcze inne leki.
      Myślę że jeżeli zdarzyła się już krew w kale to warto powtórzyć też to badanie.
      Może zaczerwienione gardło zbiegło się z innymi dolegliwościami pochodzącymi z
      jamy brzusznej (przy tym może też być gorączka). Usg jamy brzusznej robiłaś?

Nic nie chcę Ci sugerować, ale kiedy u naszego synka były silne bóle brzucha
      (diagnoza: zapalenie żołądka, zapalenie jelit, powiększone węzły chłonne
      krezki) lekarz kazał natychmiast jechać do szpitala jeśli pojawiłyby się
      smoliste, czarne stolce, gorączka, wymioty. Na szczęście nic takiego nie było.

Także szkoda żeby dzieciaczek się męczył, rób coś z tym.
      Pozdrawiam.
    • magosiaa Re: czarna kupa 11.05.06, 23:34
      Bactrim nie powoduje czarnego zabarwienia stolca. Jedną z przyczyn jest
      krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego, inną może być przyjmowanie
      preparatów żelaza. Jeżeli twoje dziecko nie przyjmuje preparatów żelaza i ma
      czarne, smoliste stolce, a wcześniej miał stwierdzoną krew w kale zgłoś się
      natychmiast do najbliższego szpitala, ewentualnie do przychodni i nie czekaj.
      Lepiej wszystko szybko wyjaśnić, bo krwawienie z przewodu pokarmowego to zawsze
      bardzo poważna sprawa.
    • magosiaa Re: czarna kupa 11.05.06, 23:37
      Doczytałam, że to już 3 dni. Nie ma się co zastanawiać i szukać rady w
      internecie, NATYCHMIAST do lekarza.
    • meg241 Re: czarna kupa 12.05.06, 11:15
      Dzieki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi. Problem polega tylko na tym ze w tej
      chwili on nie ma zadnych innych objawow. Normalnie je, nie mowi ze cos go boli,
      nie ma temp., jest pogodny itd. Tylko te czarne stolce. Ostatnio było tak samo
      i nasza lekarka zbagatelizowała sprawe mowiac ze u malych dzieci to sie zdarza.
      Pani gastrolog powiedziała ze jesli nie ma innych objawowo to nie ma sie czym
      martwic i nie ma sensu robic zadnych badan. W tej sytuacji nie wiem gdzie
      jeszcze mam sie udac. Obawiam sie ze do szpitala tez nas nie przyjma tak z
      ulicy skoro nic powaznego sie nie dzieje.
      Teraz i tak musze czekac do poniedzialku bo w weekend zadnych badan nie zrobie.
      W poniedzialek zaniose kupe do badania i zobaczymy co wyjdzie.

Magda
      • mada761 Re: czarna kupa 12.05.06, 12:08
        To dobrze że z dzieckiem nic się nie dzieje. Koniecznie zbadaj zawartość krwi w
        kale. I nie zostawiaj sprawy nie wyjaśnionej, może jeszcze poszukaj innego
        lekarza.
        A czy lekarka tłumaczy że u małych dzieci zdarzają się czarne stolce? Nie daj
        się zbywać.
        Podsunę Ci jeszcze jeden trop do sprawdzenia, tak było u nas.
        Refluks przełykowo-żołądkowy, może wówczas pojawić się krew w kale jeżeli np.
        pęknie nadżerka (tak tłumaczył nam lekarz). Nie wiem czy Twoje dziecko ma
        jakieś objawy refluksu, ale pamiętaj że może być też bezobjawowy. Warto zbadać.

Pozdrawiam.
      • antonina_74 Re: czarna kupa 12.05.06, 12:22
        Innym tropem - co jadł, co pił?
        porzeczki, jagody, jeżyny, buraki - mogą zabarwiać kupę na czarno. Niektóre
        multiwitaminy mają żelazo.
        • meg241 Re: czarna kupa 12.05.06, 12:52
          Jesli chodzi o jedzenie to jego dieta nie uległa zmianie. Kiedy zdarzyło sie to
          pierwszy raz to myslalam ze to od jagod. ale jagody zjadł tylko jednego dnia i
          troche a czarne kupy były ok. 2 tygodni. I nie chodzi tylko o kolor ale tez o
          konsystencje - stolce sa takie maziste i o zapach ktory jest poprostu okropny.
          Jagody tez nie usprawiedliwiaja krwi w kale ktora wtedy potwierdziły badania.
          Dostał wtedy jakis lek w kapsułkach i wszystko ustało.
          Od tamtej pory zwracam uwage co je i teraz kiedy znowu sie to stało nie jadł
          nic co mogloby to spowodowac ( cały czas był ze mna wiec wiem co dokładnie
          jadł). rozwazam jeszcze kwestie tych lekow ktore obecnie bierze: Bactrim,
          Diphergan i wapno.
          własnie zrobił kupe i jest juz normalna - czyli to nie od lekow.
          No ale problem nie zostaje rozwiazany bo takie kupy od czegos sie biora. Chyba
          musze powaznie porozmawiac z lekarka.

Magda
        • meg241 Re: czarna kupa 12.05.06, 12:53
          a jeszcze miałam zapytac o ten refluks - mozesz cos wiecej o tym napisac??

Magda
          • mada761 Re: czarna kupa 12.05.06, 13:08
            u nas nie było za dużo objawów refluksu, najbardziej niepokojące było odbijanie
            się (tak jakby bekał), w nocy rzęźił. nasilało się w czasie , wieć prosiłam
            lekarkę chyba z pół roku o skierowanie na badania, ale bagatelizowała
            tłumaczyła że często nie choruje, dobrze przybiera na wadze. W końcu
            zmieniliśmy lekarza.
            Poza tym objawy refluksu to:
            u małych dzieci nadmierne ulewanie
            wymioty
            brak apetytu
            chudnięcie
            chrapanie, bezdechy w nocy
            częste choroby (gardło, uszy, oskrzela, płuca)
            alergia idzie w parze z refluksem
            • meg241 Re: czarna kupa 12.05.06, 13:15
              Dzieki. U nas nie ma zadnego z tych objawowo wiec to chyba jednak nie refluks.
              w zasadzie sa tylko te kupy i nic poza tym. w przyszlym tygodniu ide na bilans
              2 latka to pomecze troche lekarke co i jak z tymi kupami.

Magda
              • mada761 Re: czarna kupa 12.05.06, 20:29
                daj znać co wymyśli lekarka.
                pozdrawiam
    • magosiaa Re: czarna kupa 13.05.06, 22:54
      A przynajmniej morfologię miał zrobioną? Ja bym jednak nie czekała na bilans.
      Krwawieniu z przewodu pokarmowego nie muszą towarzyszyć żadne inne objawy,
      jeżeli krwawienie nie jest masywne, oprócz spadku wartości morfologii. Radzę
      jednak szybko wyjaśnić co to jest, bo krwawienie z przewodu pokarmowego może
      byc bardzo niebezpieczne. Nigdy nie słyszałam, żeby lekarz bagatelizował taki
      objaw nawet u dorosłego, a co dopiero u dziecka. Zrób mu chociaż morfologię to
      będziesz spokojniejsza (i ja też ).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka