Dodaj do ulubionych

nocnikowanie-proszę o radę

05.07.06, 11:40
Witam! Corcia nasza ma 2,5 roku, sa wakacje i uczymy ja wolania na nocniczek, robimy to oczywiscie powolutku, bez krzykow, tlumaczymy miliony razy dziennie. Jednak zauwazylam ze wstrzymuje kupke, a potem w nocy budzi sie (tylko wtedy ma pampersa) płacze i robi kupke, zmieniam pieluche i spi dalej. Dzis w nocy obudzila sie z krzykiem i trzymala za psitke, ale to byl placz strasznycrying az mnie sie plakac chcialo, pomyslalam, ze moze odpuscic to wszystko i zaczac kiedy indziejuncertain jednak dzis rano zdjelam pampersa byl suchy, a mała wyraznie pokazala ze chce na nocnik i tak wysikala sie z 5 razysurprised po trochu. Byla bardzo szczesliwa z tego powodu, wiec dzialamy dalejwink
Mam pytanie czy wstrzymywanie siku az tak dlugo jest mozliwe? i czy moze to doprowadzic do jakiejs choroby, przyznam, ze niewiele znam sie na chorobach, bo na szczescie Ala nie choruje czestosmile
dziekuje za kazda radę
pozdrawiam i zycze miłego dniasmile

Obserwuj wątek
    • anka262 Re: nocnikowanie-proszę o radę 08.07.06, 00:36
      witaj
      tak moim zdaniem troszke późno ja uczycie, 2, 5 roku to czas najwyzszy
      matki sa jednak coraz wygodniejsze przez te pampersy
      mam dwie córcie i obie nie nosiły pieluch równo miesiąć przed skończeniem dwóch
      lat. Mówie o takim nie noszeniu na dobre, na noc również. Jedną radę jaką Ci
      mogę dać, to posadź ją sama w nocy na nocnik, zrobi przez sen. Moje bynajmniej
      tak robiły, gzeby nie zsikać łóżka. I wówczas nic jej nie grozi ze strony
      pęcherza.cierpliwości.
      pozdrawiam
    • cesarus Re: nocnikowanie-proszę o radę 09.07.06, 23:25
      ja nie wiem czy późno czy nie. Moje dziecko przestało sikać dokładnie, gdy miało
      2,5 roku i jeden tydzień. Po prostu przestał. Z dnia na dzień przstaliśmy
      zakładać pieluchy. Niestety, z mojego doświadczenia wiem, że hasła wysadzaj
      dzieko na nocniku, nie zawsze są skuteczne. Moje dziecko nie dawało się posadzić
      ani na nocniku ani tym bardziej na ubikacji. Wpadał w histerię, wyginał się w
      łuk, kopał... ogólnie dantejskie sceny. Więc nie przejmuj się, jeśli twoje
      dziecko jeszcze sobie nie radzi. Myślę, że "nocne" kupy twojego dziecka są
      spowodowane przejęciem się dziecka nową rolą. We śnie łatwiej jest zrobić, bo
      nie do końca się kontroluje. A to, że płacze? Może ma zatwardzenie i boli ją? U
      nas tak było na początku. Lekarz tylko zwracał uwagę, że nie można ignorować
      takich zaparć, bo mogą przerodzić się w zaparcia nawykowe.
      ogólnie - życzę cierpliwości - wszyscy kiedyś przestają sikać do pieluch!
      ania
      • pysiaaa1 Re: nocnikowanie-proszę o radę 10.07.06, 15:17
        moj obecnie prawie 4 letni syn tez przestał sikać w wieku 2,5 roku- zrobilo sie
        cieplo zdjelam pampersa i biegał raz sie zapomnial i ciut posikal potem juz
        uwazał - na noc jeszcze mu zakladalam ale byly suche sporadycznie mial male
        wpadki ale teraz jest juz superowo-
        to tylko dziecko a kazde jest inne i inaczej sie rozwija- spokojnie napewno
        bedzie dobrze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka