mama_mai_p 16.08.06, 16:51 Witam Chciałabym się dowiedzieć, czy może dziecko którejś z Was miało robioną tomografię (moja córeczka ma częste bóle główki), jak to wygląda , czy konieczna jest narkoza? Pomóżcie proszę mama_mai-p Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tolka11 Re: Tomografia 16.08.06, 17:54 Mój syn miał rezonans, to podobne badanie tylko dokładniejsze. Nie jest przyjemne [duży hałas], a trzeba wyleżeć w bezruchu. też badano mu głowę i trwało to 60 min. Miał 4 m-ce i był usypiany, bo inaczej się nie dało. ale były starsze dzieci, które miały krótsze badanie i wytrzymywały bez usypiania. wszystko zależy od wieku dziecka i od lekarza: czy zgodzi się bez narkozy. Odpowiedz Link Zgłoś
q_211 Re: Tomografia 16.08.06, 22:27 Mój synek w wieku 3/5r miał robioną tomografie,dostał lekką narkoze przez podanie wlewu do pupy spał około 2 godziny po badaniu potem dostał kroplówkę dodam że przed badaniem 5 godz nie jadł i nie pił.Dziecko musi w czasie badania leżeć bez ruchu dlatego warzne jest ile lat ma Twoja pociecha i czy wytrzyma bez zasypiania. Odpowiedz Link Zgłoś
wiola212 Re: Tomografia 16.08.06, 23:10 moja 21miesieczna coreczka miala robiona tomografie, narkoza jest konieczna, jest straszny halas podczas wsykonywania tego badania, trwa okolo 20 minut, ty mozesz pozostac w pokoju gdzie jest twoje dziecko,wybudza sie z narkozy srednio po 15 minutach,jest potem troche wiotka wiec nie puszczaj jej same, moja marudzila strasznie, dopiero po poludniowej drzemce doszla do siebi, aha to sie robi na glodnego, 8 godzin przed badaniem mozna podac ostatni posilek, trzymaj sie, nie taki diabel straszne jak go maluja, bedzie dobrZe, Odpowiedz Link Zgłoś
juwelis Re: Tomografia 17.08.06, 05:18 przede wszystkim zależy to od wieku dziecka,jeśli posłucha ciebie,że ma spokojnie leżeć to ok bo takie badanie bez podania kontrastu trwa około 5 minut więc nie ma sensu szpikować dziecko.napisz coś o tych bólach głowy,czy są ciągle w tym samym miejscu,czy dziecko wymiotuje albo zaopserwowałaś jakieś zmiany w zachowaniu.możesz teŻ poprosić że chcesz być przy badaniu i widzieć wszystko przez szybę wtedy dziewcko napewno poczuje się lepiej.acha podczas badania będzie musiało moieć ubrane okulary ochronne bo to jednak duża dawka promieni.POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
mama_mai_p Re: Tomografia 17.08.06, 07:12 Dziękuję za Wasze odpowiedzi.. Dodam ,ze Maja ma 3 lata i jest bardzo ruchliwym dzieckiem, obawiam się że w takim przypadku narkoza będzie konieczna. Jeśli chodzi o bóle, pojawiają się w róznych miejscach główki, są krótkotrwałe i (ponoć) boli odrobinkę (tak twierdzi moje dziecko). Nie wymiotuje, nie ma zawrotów głowy, nie przewraca się bez powodu. Neurolog mówił ze mogą to być bóle migrenowe, zastanawia mnie jednak czy u takiego malucha to jest możliwe. Ponoć tomografia wykaże. Odpowiedz Link Zgłoś
juwelis Re: Tomografia 17.08.06, 11:24 tk głównie pokaze czy nie ma zmian w mózgu typu tętniak nowotwór czy obrzęk,wydaje mi sie ze u twego dziecka to po prostu przejsiowe bóle ale faktycznie lepiej chuchac na zimne,dziecko pewnie bedzie musiało miec założony wenflonik żeby w razie potrzeby podać kontrast.pozdrawiam i trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
lusia69 Re: Tomografia 17.08.06, 11:54 Moja córka też ok.5-tego roku życia skarżyła się na ból głowy, miała robione EEG ( które wyszło nieprawidłowe ale lekarz neurolog powiedziała że to są niewielkie zmiany które może mieć zdrowy człowiek), ale dla bardziej mojego spokoju dała skierowanie na tomografię (prywatnie). Córka teraz 6-cio letnia miała robioną tomografię w maju. Lekarz przed badaniem zapytał się czy dziecko wyleży spokojnie bez ruchu ok. 10-ciu minut. Razem z córką wszedł mój mąż.Córka miała wsadzoną główkę w takie jakby dyby i przypięte pasami a tułów był przykryty płachtą chroniącą przed promieniowaniem. Wcześniej lekarz wytłumaczył że najpierw robią piersze skany głowy i wtedy lekarz radiolog decyduje czy potrzebny jest kontrast, u nas nie był potrzebny dlatego całe badanie trwało ok. 10 minut.Córcia potem mi z przejęciem opowiadała mi jak to wokół jej głowy krązyła taka niby kamera. U nas badanie to nie wykazało żadnych nieprawidłowości a bóle głowy dalej są i zauważyłam że są to bóle spowodowane bardziej np. po podróży samochodem, po pływaniu nad morzem w pontoniku albo po huśtaniu. Kręci się jej wtedy w głowie, co mnie bardzo niepokoi bo to się nasiliło ostatnio. Szukam teraz jakiegoś dobrego neurologa w Warszawie który mógłby zdiagnozować takie bóle i zawroty. Zastanawiam się też czy taka prawidłowa tomografia wyklucza inne gorsze zchorzenia???A może ktoś może mi polecić jakiegoś neurologa w Warszawie od takich przypadków. Odpowiedz Link Zgłoś