Dodaj do ulubionych

Krzywa glowka

08.09.06, 14:19
Moje 4 miesieczne dziecko od urodzenia nie chcialo spac na boku.Skutkiem tego
jest splaszczenie z tylu glowki -doslownie placek.Co gorsza synek upodobal
sobie patrzenie w jedna strone i glowka jest krzywa,splaszczona bardziej z
prawej strony.Dziewczyny czy ktoras z was to przezyla i czy to sie z wiekiem
troche wyrowna?Napiszcie prosze!!!
Obserwuj wątek
    • kasiczka77 Re: Krzywa glowka 08.09.06, 14:28
      Być może łóżeczko
      malucha stoi np. tak ustawione, że podchodzicie Państwo do niego tylko z jednej
      strony i dlatego częściej obraca główkę w tą stronę. U mnie było
      podobnie,moja córeczka bardziej lubiła stronę prawą. Przestawiłam
      łóżeczko i teraz podchodzę do niej z lewej strony, na lewej barierce łóżeczka
      powiesiłam zabawki. Rehabilitant zalecił nam ukladanie małej na lewym boku i
      leżenie koło niej tak aby jak najdłużej pozostała w tej pozycji. Oczywiście nic
      na siłę, nie można malucha do niczego zmuszać ale takie ćwiczenie powtarzane
      czesto nawet przez klilka sekund pomaga. Główka malucha jest jeszcze miękka i
      może się to zmienić ale mimo wszystko trzeba próbować zrobić tak żeby
      dzieciaczek polubił też patrzenie i układanie główki w drugą stronę.
      • mamcia2synow Re: Krzywa glowka 08.09.06, 14:37
        No wiec to wszystko juz robilismy i lozeczko i zabawki wszystko z drugiej
        strony.Do tego odpowiednie cwiczenia i masaz.Mysle ze jest juz lepiej(po
        miesiacu) ale martwi mnie ta krzywa glowka bo wyglada naprawde okropnie i wiem
        ze mozna jeszcze ja odksztalcic ale synek nie chce spac na boku za nic w
        swiecie.Do tego jeszcze nie trzyma jej sztewno tylko sie kiwa na wszystkie
        strony kiedy jest na rekach.Wszystkie badania neurologiczne robilismy i niby
        jest ok ale czas leci a on dalej slabiutki.A twoj sie przekreca juz,a glowke
        trzyma prosto?Pozdrawiam
        • aqa82 bedzie ok 08.09.06, 15:56
          moja córka tak miała ,spłaszcenie z prawej strony i to dosyć duze. od zawsze
          przesypiała całe noce i główke sobie przekładała jak jej sie podobało,oj jak ja
          to przeżywałam ze moja wina itd. walczyłam przekładałam ona swoje(neurologicznie
          ok zadnej asymetri czy kręczu) najgorzej było widac o obcisłych czapeczkach jak
          juz siedziała głowa jakby scieta z jednej strony. ok 7-8 miesiąca zaczęło byc
          lepiej teraz ma 15 i można jeszcze wyczuć ale nie widać ,włosy rosną. pani
          chirurg(trafilismy z innego powodu) powiedziała że jak zkończy 3 latka to sladu
          niebedzie.
          • martann Re:krzywa głowa 08.09.06, 18:37
            U nas podobnie, od urodzenia ulubiona prawa strona więc splaszczona no i
            leżenie na wznak więc cały tył również. Mały ma 5 miesięcy i po przekładaniu go
            na mniej ulubioną stronę plus rehabilitacje dały efekt, że teraz obie strony sa
            ulubionesmile ale i tak najlepiej plackiem na plecach więc cały tył głowy dosyć
            mocno splaszczony (mamy nadzieję że się wyrówna).
            Mały w wieku 4 m-cy kompletnie nie trzymał głowy przy noszeniu do góry a
            podciągany za ręce zostawiał ją w tyle, teraz po rehabilitacjach (Kubus ma
            obnizone napięcie mieśniowe)a ma 5 m-cy pomału zaczyna ciągnąć główkę i pomału
            zaczynam puszczać mu głowę gdy noszę go w pionie, także myślę ze główki naszych
            dzieci wyprostują się, no na pewno nie będą juz idealnie okrąglutkie,ale
            trudno. A głowę pewnie zaraz będzie trzymał sztywno, może trzeba troszkę
            poćwiczyć... u nas ćwiczenia czynią bardzo wiele..
            Pozdrawiam
            • mamcia2synow Re:krzywa głowa 09.09.06, 20:00
              No to mnie dziewczyny podtrzymalyscie na duchu!Dziekuje wam az sie poplakalam.On
              tez glowki nie trzyma jeszcze i sie kiwa bardzo ale mam nadzieje ze bedzie
              lepiej.Pozdrawiam goraco.
        • martann Re: Krzywa glowka 08.09.06, 18:39
          Ach i ja małego przekładam na bok jak juz zaśnie i troszkę podpieram kołderką,
          nie wim ile tak śpi zanim się przewróci ale zawsze lepiej tyle niż nic.
    • anetakrawczyk1 Re: Krzywa glowka 08.09.06, 20:50
      Kładź swoje dziecko raz na prawy raz na lewy bok, z przewagą tego co mniej na
      nim leżał a wszystko wróci do normy. Ja mam 7 miesięcznego syna i też tak miał,
      ale od dwóch miesięcy tak go kładę jak opisuję i wszystko jest ok. A wierz mi
      wcale to nie wyglądało za ciekawie. Cierpliwości Pozdrawiam
    • oskarunia Re: Krzywa glowka 13.09.06, 22:22
      Witam!!!
      Nie martw się, mój synek też tak miał, dzis ma 11 miesiecy i nie ma śladu po
      spłaszczeniu.
      Ja karmiłam go jedną piersią, miał kręcz szyi, pani neurolog zaleciła
      rehabilitację. Po dwóch miesiącach rehabilitacji (2 razy w tyg) wszystko
      minęło. Z czasem główka sie wyrównała.
      Pozdrawiam
    • iza3108 Re: Krzywa glowka 14.09.06, 08:59
      tak,mój tylko trzymał głowę w jedną stronę i nie było siły żeby mu ją
      przekręcić trochę miał ją spłaszconą jak miał ok 3 mc zaczął sam w drugą stronę
      ją przekręcać i spać na drugim roku i wszystko się wyrównuje powoli teraz ma 4
      mc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka