sto_krotka30 13.09.06, 06:00 Czy mozna podac dziecku kaszke ryzowa bobovita gdy maly ma biegunke czy mozna te kaszke traktowac jako danie dietetyczne i lagodne dla brzuszka. Oczywiscie nie zrobie jej na mleku tylko na wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luna333 Re: kaszka ryzowa bobowita przy biegunce?? 13.09.06, 08:00 a moze zwykły kleik ryżowy na wodzie lub zupka marchwiowo-ryżowa tzw. marchwianka? możesz też podać Hipp Ors do nabycia w aptece (w niektórych aptekach) to taka marchwianka która jednocześnie uzupełnia poziom elektrolitów w organiźmie. A może by wypadało do pediatry jeśli stan się przedłuża? Odpowiedz Link Zgłoś
sto_krotka30 do luna333 13.09.06, 09:35 Po co te zlosliwe zapytania "a moze by...". Pytalam o te kaszke, bo od 6 dni serwuje maluchowi marchwianke, ryz na wodzie, jablko rozgotowane i juz nie ma pomyslu na diete przy biegunce, a u lekarza bylam z malym w iagu 6 dni juz 4 razy i wyrzebralam badania dla malego i dobor odpowiednich lekow. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: do luna333 13.09.06, 09:44 przepraszam jeśli poczułaś się urażona - nie było to moją intencją - po prostu pytałam czy może do pediatry jeśli stan się przedłuża bo często kobietki pytają zamiast udać sie najpierw do lekarza. Może dziecko ma rotawirus? jak wyglądają te kupki? jasno żółte i cuchnące okropnie? bo przy tym wirusie raczej się biegunek nie powstrzymuje żeby wirus sam "zszedł". A dajesz osłonowo lacidofil? Jeśli dziecko ma silną biegunkę tzn robi co godzinę to wypadałoby dać oprócz lacidofilu lub podobnie działającego jakiś płyn uzupełniający elektrolity np. gastrolit lub jak wspominałam ów Hipp ORS 2000 tyle że gastrolit jest na receptę - przynajmniej mi jego sprzedać nie chcieli a mały też miał biegunkę tyle że wiedziałam że to ów wirus. Jeszcze raz przepraszam jeśli Ciebie to uraziło. A co do kaszki to chyba możesz spróbować skoro jest ryżowa a dziecko nie wymiotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sto_krotka30 Re: do luna333 13.09.06, 15:22 Dziekuje za rady i tez przepraszam, ze sie unioslam, ale juz padam przez to chorowanie malego i walke z wymuszaniem od lekarzy powaznego podejscia do problemu, bo okazalo sie, ze maly ma rotawirusa (tak przypuszczalam po objawach), ale tez prosilam o sprawdzenie bakterii, to zrobiono dopiero przy moim 3 podejsciu i okazalo sie, ze maly ma tez bakterie. Na domiar zlego dzis na pupie zrobilo mu sie duze czerwone odparzenie, boli to go nawet jak podmywam go woda. Zreszta zawsze po biegunkowej kupie podmywalam go letnia woda z prysznica, a nie chusteczkami, i bylo dobrze. Rano zjadl banana, zostal z tata na 2 godziny i jak wrocilam mial to odparzenie po kupie z bananem. Nie wiem czy to przez banana czy po lekach i jak nie przejdzie do jurta to pojde do pediatry pokazac to odparzenie;moze maja jakis dobry srodek na to, moze poradza po czym to moze byc, moze to alergia na lek? Juz sama nie wiem;maly bardzo cierpi, nie moze siadac na pupie, wrzeszczy przy myciu. Dobrze, ze Wy jestescie i sluzycie rada. Napoje z elektrolitami maly pije, ale nie przesadzam z tym, daje tez wode, herbatki z kopru, czarne. Nizej w poscie eMama polecala kisiel z jagod i chcialam to zrobic, ale teraz przy tym odparzeniu nie wiem czy powinnam, bo chce sprawdzic po czym je dostal, moze to alergia skoro z godziny na godzine to dostal. OK Luna, przeprosiny przyjete, ja tez przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: do luna333 13.09.06, 15:52 dostał od biegunki mój też to miał - tyle że ja posmarowałam tormentiolem choć u małych dzieci jest nie wskazany z powodu kwasu borowego ale nic innego nie działało- po 2 dniach odparzenia zniknęły a miał aż rany - takie wżery że mięcho było widać brr grunt że tormentiolem zaleczyłam a potem stosowałam maść Alantan ale taką 2-składnikową bo w aptekach wciskają tą 1 składnikową i ta sobie nie radziła jak i bepanthen. Zaraz mnie zlinczują za tormentiol ale może spytaj w aptece czy mają coś o działaniu tormentiolu ale bez kwasu borowego jeśli nie chcesz ryzykować (ja dostałam tormentiol w szpitalu od pielęgniarki i zdesperowana użyłam ale jak wspominam tylko te 2 dni i było po kłopocie - mały miał wtedy 5 m-cy) Wiem że jest coś podobnie działającego ale niestety nazwy nie pamiętam. życzę zdrowia maluszkowi - zrób ten kisiel z jagód bo to od biegunki ta nieszczęsna pupka. pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: do luna333 13.09.06, 15:53 chyba że bierze antybiotyk bo przy antybiotykach pupka też się makabrycznie odpaża. Odpowiedz Link Zgłoś
agrareoligada Re: kaszka ryzowa bobowita przy biegunce?? 13.09.06, 10:39 marchwianka na ryżu jest jak najbardziej wskazana ,bo zapierajaca.Można podać banana. Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: kaszka ryzowa bobowita przy biegunce?? 13.09.06, 11:48 Wszystko co mleczne przy biegunce jest niewskazane. Chyba że zrobisz kaszkę bezmleczną na wodzie. Nam pediatra polecił jeszcze wafle ryżowe (nie wiem w jakim wieku jest twoje dziecko). Dobra jest jeszcze Humana z MCT (mleko, ale dostosowane do problemów brzuszkowych). Życzę zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
asik37 Re: kaszka ryzowa bobowita przy biegunce?? 13.09.06, 12:41 jesli twoje dziecko moze jesc jagody(gotowane są zapierające)to polecam taki domowy kisielek: gotuję troszkę jabłka sporo jagod (taki kompocik) troszkę słodzę (nie za duzo),przecieram przez sitko(zeby nie było zadnej skorki z jagod) i przed podaniem dosypuję troszkę kaszki ryzowej, pycha i jakies urozmaicenie wobec marchwianki, niezłe na deserek Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: na odparzenia 16.09.06, 11:43 maść pięciornikowa zamiast tormentiolu - podobno równie skuteczna Odpowiedz Link Zgłoś
sto_krotka30 Re: na odparzenia 17.09.06, 18:00 Luna dziekuje za odpowiedzi, jest juz lepiej i z odparzeniami i z wyproznieniami; sa bardziej rzeczowe, ale to chyba zasluga dobrej diety. Dziekuje eMamom za wszystkie odpowiedzi i zycze samego zdrowka Ich pociechom. Odpowiedz Link Zgłoś