Dodaj do ulubionych

muko czy cos innego?

14.09.06, 21:49
Witajcie,
Mały ma 8 miesięcy i dostal właśnie skierowanie na próbe potową w kierunku
mukowiscydozy. Nie muszę chyba mówić, jak się denerwuję... Badanie za 2
tygodnie, a ja siedzę i myślę, co to jeszcze może być, jeśli nie
mukowiscydoza... Zaczęło się od żołtaczki (4 miesiące trwała), ASPAT i ALAT
podwyższone, obniżona alfa-1-antytrypsyna, tłustawe kupki (nie bardzo,
troszkę), słabsze przybieranie na wadze (ok. 400 g na miesiąc). Dotychczas
synek przybieral ponad normę, ale taraz... Kupki są lekko tłuste, ale duże.
Łudzę się, że to "tylko" nietrawienie tłuszczów, a nie muko, ale cholera
wie... Czy któreś z Waszych dzieci też tak ma? Ile w wieku 7-8 miesięcy
powinien przybierać na wadze?
Obserwuj wątek
    • mama_misi Re: muko czy cos innego? 15.09.06, 15:00
      Witaj, jestem mamą małego mukolka. Wiem co przeżywasz bo tez przez to
      przeszłam. Masz naprawdę wspaniałego pediatre skoro dał wam skierowanie na
      chlorki. Mukowiscydoza jest trudna do zdiagnozowania i zwykle lekarze
      podejrzewaja wszystko oprócz muko. Objawy które opisałas występują u chorych
      dzieci, ale zwykle towarzysza im jeszcze objawy ze strony układu oddechowego.
      Sporadycznie zdaza się, że dziecko ma objawy tylko z jednego z ukladow,
      niemniej zdarza się. Zrób na spokojnie chlorki aby wykluczyć muko, to może być
      ta choroba ale dobrze wiesz że nie musi. Podobne objawy sa przy celiakli czy
      alergii. Każde chore dziecko na muko jest inne, powiem ci, ze moja nigdy nie
      miała problemów z masa ciała a ma postac mukowiscydozy pełnoobjawowa. Każde
      dziecko choruje inaczej ale bardzo podobnie. Jeżel masz jakieś pytania napewno
      postaram sie odpowiedziec.
      Pozdrawiam i głowa do góry - przecież jeszcze nic nie wiadomo.
      • myszkina1 Re: muko czy cos innego? 15.09.06, 16:58
        Dziękuję Ci za Twoją odpowiedź. Spadł mi z serca maluśki kawałeczek kamienia,
        ale i tak wciaż czuję ciężar... wiem, że jeszcze nie ma diagnozy, ale ja jestem
        hipohondrykiem sad
        Powiedz mi, proszę, jakie mogą być objawy ze strony układu oddechowego? Chodzi
        tylko o zapalenia oskrzelików, oskrzeli, płuc? Mały jest zdrowy jak ryba,
        aczkolwiek często pokasłuje - mam wrażnie , że chce tylko zwrócić na siebie
        uwagę, to taki kaszel dla zabawy (bo nie słychać, żeby jakaś wydzielina mu
        zalegała, żeby coś odkasływał). osłuchowo przy badaniu tez wszystko ok.
        Już sama nie wiem. Tyje około 400 g na miesiąc - niby według centyli ok, ale
        wcześniej tył ponad miarę. Spadł z 90 centyla na 50 (czyli dwi kreski). Ale
        wygląda na pulchnego i wszyscy nazywają go grubaskiem.
        Pozdrawiam.
        • mama_misi Re: muko czy cos innego? 15.09.06, 17:19
          Objawy ze strony układu oddechoweg to min. częste nawracajace zapalenia płuc i
          oskrzeli. Dzieci z muko bardzo duzo kaszlą, głownie rano po przebudzeniu, moja
          corka często miała duszności. Niektóre dzieci odkrztuszaja wydzielinę.
          Mukowiscydoza to inaczej włóknienie narządow wewnętrznych głównie płuc, wątroby
          i trzustki. Zwykle sa objawy ze wszystkich tych trzech organów, ale nie zawsze
          wszystkie występuja równocześnie. Niektóre daja o sobie znac dopiero z czasem.
          Naprawde nie denerwuj się na zapas. Będzie dobrze - trzymam kciuki smile
          • myszkina1 Re: muko czy cos innego? 15.09.06, 22:31
            Dzięki wielkie smile Dam znać po badaniach. Teraz zczynam kojarzyć pewne fakty i
            zaczynam dochodzić do wniosku, że to może być alergia... Mam nadzieję, że to
            tylko alergia. Pozdrowienia dla Ciebie i dla Córeczkismile Trzymajcie się
            cieplutko smile
            • mama_misi Re: muko czy cos innego? 16.09.06, 11:19
              Dziekuje bardzo i koniecznie się odezwij. Trzymam kciuki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka