Dodaj do ulubionych

o leku Acenocumarol

18.09.06, 12:12
mam pytanie czy ktos bral ten lek i czy nie mial dzialan niepozadanych? ja po
wzieciu tego leku mam krwawienia z nosa i bardzo mnie boli brzuch.sada musze
go brac wiec wychodzi błedne kolo.
Obserwuj wątek
    • monikakonieczka Re: o leku Acenocumarol 18.09.06, 13:55
      po tym leku niestety mogą być takie objawy ale skontaktuj się ze swoim lekarzem
      prowadzącym.Pozdrawiam Monika
    • dosa123 Re: o leku Acenocumarol 18.09.06, 14:45
      Witam, Mój synek bierze ten lek już 4 lata. Bierze 1 mg rano i 1 mg wieczorem.
      Musimy kontrolować wskażnik protrombinowy tak aby wynosił 30%-40%. Raczej nie
      ma dolegliwości związanych z braniem tego leku, ale drobne uderzenie kończy się
      siniakiem. Kontroluj swój wskaźnik bo być może za dużą dawkę leku przyjmujesz
      i masz wtedy krwawienie z nosa bo jak wiesz lek ten rozrzedza krew.
    • dosa123 Re: o leku Acenocumarol 18.09.06, 14:48
      Aha zapomnilam dopisać, że my mamy ten lek robiony w aptece z lakcidem.
    • driadea Re: o leku Acenocumarol 18.09.06, 16:11
      A jaki masz INR i wskaźnik protrombinowy?!
      Bo to najważniejsze przy acenokumarolu - kontrola w/w!!!
      Ja biorę od marca, zanim ustawiłam odpowiednią dawkę (na dzień dzisiejszy
      5mg/dobę) miałam różne objawy, m.in. wybroczyny na skórze, krwawienie dziąseł.
      Wszystko z powodu za niskiego % protrombiny! Więc, jakie masz te wyniki. jak
      często sprawdzasz, ile bierzesz tego acenokumarolu?
      • gwiazdeczka69 Re: o leku Acenocumarol 18.09.06, 16:29
        ja jak jezdze na kontrol co tydzien to mam robiony ten wskaznik(nawet nie
        wiedzialam po co i ze to takie wazne bo nikt mnie o tym nie informowal ile i
        jkaie wartosci po co)a lek bralam na poczatku 1 tabletke jeszcze w szpitalu to
        ogromnie duzo drenowalam wiec lekarz mi odstawil(ale idiotyczne pielegniarki
        sie pomylily dalej dawaly przez kilka dni za duza dawke dopiero jak stracilam
        zbyt duzo krwi i musieli mi ja podawac to jedna sie przyznala)jak przyjechalam
        do domu to polowe tabletki a ostatnio biore jedna czwarta i to chyba tez jest
        za duzo jak widac na załaczonym obrazku.wychodzi na to ze jedna czwarta to 1 mg
        biore dziennie.
    • dosa123 Re: o leku Acenocumarol 18.09.06, 21:31
      Mój synek ma 6 lat i waży 26 klio. Bierze acenocumarol dwa razy dziennie po 1
      mg.
      • dorisek3 Re: o leku Acenocumarol 19.09.06, 13:13

--Acenocumarol jest lekiem przeciwzakrzepowym, czyli rozrzedza krew
        zapobiegając jej krzepnięciu.
        Możliwym jest, że przy słabych naczyniach włosowatych możesz krwawic z nosa,
        są dwie możliwości:
        Zmiana leku pod kontrolą lekarza
        Ewentualna wizyta u Laryngologa, bo może krwawisz z nosa gdyż masz zbyt kruche
        naczyńka włosowate w nosie. Laryngolog może je zamknąć
        Pozdrawiamy

Dorota, Bartek, (*)ANTUŚ(*)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka