gwiazdeczka69 18.09.06, 12:12 mam pytanie czy ktos bral ten lek i czy nie mial dzialan niepozadanych? ja po wzieciu tego leku mam krwawienia z nosa i bardzo mnie boli brzuch.a musze go brac wiec wychodzi błedne kolo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikakonieczka Re: o leku Acenocumarol 18.09.06, 13:55 po tym leku niestety mogą być takie objawy ale skontaktuj się ze swoim lekarzem prowadzącym.Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
dosa123 Re: o leku Acenocumarol 18.09.06, 14:45 Witam, Mój synek bierze ten lek już 4 lata. Bierze 1 mg rano i 1 mg wieczorem. Musimy kontrolować wskażnik protrombinowy tak aby wynosił 30%-40%. Raczej nie ma dolegliwości związanych z braniem tego leku, ale drobne uderzenie kończy się siniakiem. Kontroluj swój wskaźnik bo być może za dużą dawkę leku przyjmujesz i masz wtedy krwawienie z nosa bo jak wiesz lek ten rozrzedza krew. Odpowiedz Link Zgłoś
dosa123 Re: o leku Acenocumarol 18.09.06, 14:48 Aha zapomnilam dopisać, że my mamy ten lek robiony w aptece z lakcidem. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: o leku Acenocumarol 18.09.06, 16:11 A jaki masz INR i wskaźnik protrombinowy?! Bo to najważniejsze przy acenokumarolu - kontrola w/w!!! Ja biorę od marca, zanim ustawiłam odpowiednią dawkę (na dzień dzisiejszy 5mg/dobę) miałam różne objawy, m.in. wybroczyny na skórze, krwawienie dziąseł. Wszystko z powodu za niskiego % protrombiny! Więc, jakie masz te wyniki. jak często sprawdzasz, ile bierzesz tego acenokumarolu? Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdeczka69 Re: o leku Acenocumarol 18.09.06, 16:29 ja jak jezdze na kontrol co tydzien to mam robiony ten wskaznik(nawet nie wiedzialam po co i ze to takie wazne bo nikt mnie o tym nie informowal ile i jkaie wartosci po co)a lek bralam na poczatku 1 tabletke jeszcze w szpitalu to ogromnie duzo drenowalam wiec lekarz mi odstawil(ale idiotyczne pielegniarki sie pomylily dalej dawaly przez kilka dni za duza dawke dopiero jak stracilam zbyt duzo krwi i musieli mi ja podawac to jedna sie przyznala)jak przyjechalam do domu to polowe tabletki a ostatnio biore jedna czwarta i to chyba tez jest za duzo jak widac na załaczonym obrazku.wychodzi na to ze jedna czwarta to 1 mg biore dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
dosa123 Re: o leku Acenocumarol 18.09.06, 21:31 Mój synek ma 6 lat i waży 26 klio. Bierze acenocumarol dwa razy dziennie po 1 mg. Odpowiedz Link Zgłoś
dorisek3 Re: o leku Acenocumarol 19.09.06, 13:13 --Acenocumarol jest lekiem przeciwzakrzepowym, czyli rozrzedza krew zapobiegając jej krzepnięciu. Możliwym jest, że przy słabych naczyniach włosowatych możesz krwawic z nosa, są dwie możliwości: Zmiana leku pod kontrolą lekarza Ewentualna wizyta u Laryngologa, bo może krwawisz z nosa gdyż masz zbyt kruche naczyńka włosowate w nosie. Laryngolog może je zamknąć Pozdrawiamy Dorota, Bartek, (*)ANTUŚ(*) Odpowiedz Link Zgłoś