rzenia2 22.09.06, 11:43 Czy Wasze pieciolatki juz zaszczepione (blonica, tezec, krztusiec i polio)w 6 roku zycia ? Jakimi szczepionkami?Asecularna czy pelnokomorkowa, bezplatna? My dostalismy wezwanie zastanawiamy sie nad rodzajem szczepionki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marki0 Re: Szczepienie 5 latka 22.09.06, 12:50 Ja własnie zaszczepiłam zwykła refundowana.Mi doradzano najwyzej doszczepić na wiatrówkę ale nie skorzystałam.Gorzej było z podaniem tej szczepionki.Wyciagałysmy go spod lezanki w gabinecie lekarskim.Był cyrk jak 150! Im starzsy tym dosłownie gorzej! Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: Szczepienie 5 latka 22.09.06, 12:57 a dlaczego juz szczepicie? nie nalezy szczepić w okolicach szóstych urodzin? Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: Szczepienie 5 latka 22.09.06, 13:06 jeśli pisze szczepienie w szóstym roku życia tzn. najwcześniej właśnie po 5- tych urodzinach, aż do 6-tych ur. Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: Szczepienie 5 latka 22.09.06, 13:09 kurcze, czyli powinnam juz sie orientowac? młody ma 5,5. Dzieki za wyjaśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
marki0 Re: Szczepienie 5 latka 22.09.06, 13:20 szczepieni powinno miec miejsce po 5 urodzinach.Młody w maju skończył 5 latek a ponieważ nie szpieszylismy się bo wkacje to miesiąc temu w końcu wystosowano do nas wezwanie, bo to szczepienie nalezy do obowiązkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
rzenia2 Re: Szczepienie 5 latka 22.09.06, 13:31 W 6 roku zycia dziecko wkracza po skonczeniu 5 lat Jak to byla szczepionka ta obowiazkowa? doustna? bez rteci? z zywych wirusow? z martwych? Potrojna? Odpowiedz Link Zgłoś
marki0 Re: Szczepienie 5 latka 22.09.06, 14:10 była to domiesnowa i do picia.Błonnica tezec i krztusiec i polio.a co do tego z jakich wirusów to az tak ja się w tym nie orientuje.Powinnas widedziec jaka jest refundowana.Z dodatkowych to był zaszcepiony na hib i na odre świnkę i rózyczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Szczepienie 5 latka 22.09.06, 14:28 Nie mam pewnośći, ale wydaje mi się, ze obowiązkowa jest chyba acelularna (lepsza z jakiegos powodu?), a polio doustna. No właśnie też to przerabiam, tzn. na razie odwlekłam Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: Szczepienie 5 latka 22.09.06, 14:31 a polio też można szczepić zabitą, tyle że płatną-ja tak szczepiłam Odpowiedz Link Zgłoś
rzenia2 Re: Szczepienie 5 latka 22.09.06, 18:11 A polecono Ci z martwych calych, zabitych bakterii? Wlasnie sie zastanawiam co wybrac. Zywy wirus po wniknieciu do ustroju moze ulegac namnazaniu ale nie jest w stanie wywolac choroby. Zabity nie posiada tych wlasciwosci. I czy w ogole dostepne sa jeszcze pojedyncze, chociarz one zawieraja potrojna ilosc toksyn, acetonow itp. Dodatkowo trzeba sprawdzic czy sa bezrteciowe konkretne szczepionki. okres przedszkolny, 6 rok życia: BŁONICA, TĘŻEC, KRZTUSIEC - podskórnie lub domięśniowo szczepionką DTaP zawierającą acelularny komponent krztuśca POLIO - doustnie szczepionką atenuowaną poliwalentną OPV (1,2,3 typ wirusa) Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: Szczepienie 5 latka 23.09.06, 15:35 Rzenia, ja również się wahałam - pewnie z podobnych powodów, co Ty. W końcu zaszczepiłam Zuzkę tą potrójną acelularną (Tripacel). Do tego polio, ale nie to doustne, żywe - poprosiłam o zabite (IPV). No i dostałam, w dodatku nie musiałam za to dodatkowo płacić - lekarka napisała nam w karcie: "ze wskazań neurologicznych". Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Szczepienie 5 latka 23.09.06, 19:30 a jakie to są wskazania neurologiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: Szczepienie 5 latka 24.09.06, 21:45 mami7 napisała: > a jakie to są wskazania neurologiczne? Wynikające z problemów neurologicznych, jakie ma dziecko. Neurolog może nawet odroczyć szczepienie, jeśli uzna, że mogłoby ono pogorszyć stan dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Szczepienie 5 latka 25.09.06, 10:51 Mniemam, że jakies problemy musza byc, ale konkretnie jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: Szczepienie 5 latka 25.09.06, 10:48 Aja z innej beczki.Zmodyfikowano kalendarz szczepień i mojego syna nie zaszczepiono na polio.Czy Ktoś mi to może wytłumaczyć?dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: Szczepienie 5 latka 25.09.06, 17:59 alin9 napisała: > Aja z innej beczki.Zmodyfikowano kalendarz szczepień i mojego syna nie > zaszczepiono na polio. Na polio czy krztusiec? Bo mnie sie obiło o uszy, że sześciolatków nie trzeba już szczepić przeciwko krztuścowi - tylko błonica i tężec plus polio. Ale że polio nie obowiązuje, to pierwsze słyszę. A jeszcze mi lekarka mówiła, że nasze dzieci już nie będą szczepione przeciw gruźlicy. Odpowiedz Link Zgłoś
rzenia2 Re: Szczepienie 5 latka 25.09.06, 15:03 a to ciekawe, nie znalazlam zmiany kalendarza szczepien, mozesz rzucic jakas ustawa?, poza tym zmiany na 2006 wchodza w 2005 i one juz obowiazuja, a moze zabraklo szczepionki na polio? Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 do rzenia2 25.09.06, 18:10 Spytaj swoją lekarkę.Ona Ci powie co się zmieniło.Pewne zmiany dotyczą młodszych dzieci.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rzenia2 Re: do rzenia2 25.09.06, 22:21 Gdyby lekarze byli w stanie udzielic mi odpowiedzi na moje pytania nie szukalabym pomocy na forum Co do krztusca, to jak to ozliwe ponoc nie ma juz w sprzedazy pojedynczych szczepionek na blonice, tezec i krztusiec. jest tylko ta potrojna. A moze sa pojedyncze to ja bym chetnie zakupila Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: do rzenia2 25.09.06, 22:27 Ja osobiście wiem tylko o potrójnej ale chyba któraś przedmówczyni coś na ten temat wie.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: do rzenia2 26.09.06, 08:03 Obowiązkowe jest szczepeinie: błonnica, tęzec, krztusiec. Chyba, nie było przez pewien czas krztuśca w pakiecie, ale były zwiększone zachorowania i wprowadzili. Tak mnie poinformowano. Co do nie szczepienia przeciwko polio, nigdzie nic nie znalazłam. Może dopytaj się jeszcze w swojej przychodni, na jakiej podstawie nie szczepią dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
fortek1 szczepienie obow.+ grypa 26.09.06, 08:33 a czy można przy okazji przy tym zaszczepić też na grypę? Odpowiedz Link Zgłoś
rzenia2 Re: szczepienie obow.+ grypa 26.09.06, 10:12 My szczepienie odroczylismy na rok. Ufff Odpowiedz Link Zgłoś
na4 Re: szczepienie obow.+ grypa 26.09.06, 17:33 a jaka jest najlepsza szczepionka wszystko w jednym - proszę o nazwę Odpowiedz Link Zgłoś
wer44 Re: Szczepienie 5 latka 03.10.06, 19:43 Polio w Europie istnieje chyba tylko w laboratoriach. Szczepionka doustna to żywe bakterie ,"zwykły" pediatra prawdopodobnie nie odpowie na wiele pytań- poradnie immunologiczne są. Żywe bakterie w jakimś tam promilu procenta mogą się chyba za bardzo namnożyć. Odpowiedz Link Zgłoś