monika2821 18.10.06, 17:30 Lekarz zapisal mojej 5 tyg. coreczce Lakcid i zalecil dziwne dawkowanie bo:1 ampulke zmieszac z 1 lyzeczka wody i odstawic na 2-3 h.W ulotce jest inna forma dawkowania. Czy mozecie sie na ten temat wypowiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patyczako Re: Lakcid-dawkowanie!!!!??????? 18.10.06, 17:37 ja robilam tak do ampulki wlewalam strzykawka troszke przegotowanej wody zostawialam na kilkanascie minut (na pewno nie godzin!!!) potem pstrykajac w ampulke wylewalam jej zawartosc do takich plastikowych miarek-kubeczkow ktore saczasem na syropach, wciagalam zawartosc do strzykawki i podawalam dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
monika2821 Re: Lakcid-dawkowanie!!!!??????? 18.10.06, 17:43 no wlasnie...ta ampulka-ciezko sie za takie dawkowanie zabrac-jak sie karmi sama piersia...Czyradzicie te 2-3 h trzymac w temperaturze pokojowej?I gdzie:na lyzeczce czy wlac wody do ampulki? Prosze o dalsze wskazowki Odpowiedz Link Zgłoś
cynamonka6 Re: Lakcid-dawkowanie!!!!??????? 18.10.06, 17:37 wydaje mi się, że chodzi o namnożenie bakterii. zawartość ampułki jest sucha i dopiero w środowisku wilgotnym bakterie się namnażają. Z drugiej strony w przewodzie pokarmowym jest wilgotno, ale może przez tak małe dziecko to zbyt szybko `przelatuje`- zanim się namnożą. Więc może dlatego lekarz zalecił potrzymać na łyżeczce. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociajadzia1 Re: Lakcid-dawkowanie!!!!??????? 18.10.06, 19:10 Ja podaje mojej małej lakcid 3 razy dziennie po 1/2 ampułki. Wlewam do niej wody czekam 15 min i podaje na lyzeczce mojej 6 tyg córci. Odpowiedz Link Zgłoś