IP: *.* 22.03.01, 07:51
Znowu ja i znowu mam problem....ale takich rad, jak na forum nie znajdę nigdzie, więc pytam: jestem w czwartym miesiącu ciąży i zaczęły mi się już problemy z żylakami. Zawsze na łydkach miałam widoczne żyły, ale nie w takich rozmiarach. Wiem, że przy następnej wizycie muszę pokazać to lekarzowi, natomiast może macie jakieś sposoby na to świństwo, jakieś maści, specjalne opaski uciskowe, czy coś podobnego. Za rady z góry dziękuję. Marta.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tyska Re: żylaki IP: *.* 22.03.01, 08:24
    • Gość: Renia Re: żylaki IP: *.* 22.03.01, 09:29
      Cześć Marto!\nSpróbuj profilaktycznie zażywać Rutinoskorbin, np.2x2 tabletki dziennie - można w ciąży nawet do 6 tabletek. Istniejących już żylaków w ten sposób się nie pozbędziesz ale zapobiegniesz dalszym (rutyna uszczelnia i uelastycznia ścianki naczyń krwionośnych, powodując obkurczenie chorych żył).Mnie lekarz przepisał również gdy byłam w ciąży, bo obawiałam się tego samego co ty, Detralex(2x1 tabletkę dziennie zapobiegawczo).Skonsultuj to ze swoim ginekologiem. Możesz też kupić w aptece bez recepty maść ( a lepiej nawet żel bo się wchlania zupełnie) np. z wyciągiem z kasztanowca (Venoruton, Aescin )powiedza Ci jaką w aptece. Myślę, że to przyjemniejsz niż rajstopy uciskowe w lecie, bo w "wyższych" miesiącach bedzie najgorzej.\n\nMożna też pić zioła -wyciąg z kasztanowca lub miłożębu japońskiego - ginko biloba. Tego nie testowałam, ale czytałam, że nie ma przeciwskazań w ciąży. \n\nStaraj sie też odpoczywać z nogami w górze , wykonywać masaże ciała pod prysznicem poczynając od łydek do góry, a po kąpieli ( długie i gorące nie zalecane) wziąć zimny natrysk - poprawia to ukrwienie i pobudza pszepływ krwi.A poza tym ruszj się i pilnuj wage aby nadmiernie nie obciążać nóg.\n\nWszystkie te zabiegi pozwoliły mi uchronić się przed żylakami w ciąży, chociaż mam genetyczne skłonności do ich powstawania a w ciąży hormony powodują rozszeżenie żył i krwi trudniej powracać do serca.\nGłowa i nogi ;0) do góry!!!\n\nPa-pa Renia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka