loginjestzajety08
25.04.22, 06:17
Prosze o pomoc bo juz wariuje.
Jakis rok temu zaczelam odczuwać bol/pieczenie/palenie/jakby zakwasy w obrębie prawej łopatki (na gorze) i pod żebrami. Po jakims czasie miałam robiona gastroskopię z powodu podejrzenia refluksu. Refluks sie potwierdził, w usg jamy brzusznej lekkie stluszczenie wątroby. Lekarz powiedział ze to moze byc przyczyna. Zaczelam brac leki, dolegliwości ze strony łopatki jakby sie zmniejszyły, na jakis czas zniknęły. Pozniej przerwałam branie tych lekow na refluks bo było lepiej. Od jakiegos czasu bol łopatki wrócił. Od jakich dwoch miesięcy boli tez prawie ramie(do łokcia) jest to pieczenie/palenie/ czasem uczucie drętwienia. Czasami ten „bol” promieniuje do górnej czesci klatki piersiowej, piersi, pachy, poprzez boczna czes szyi az do potylicy tak z boku. Wtedy skora na potylicy jest przeczulona. Promieniuje az za ucho. Po obu bokach potylicy wyczuwam jakby uwypuklenia kości, ale wydaje mi sie ze mam tak od zawsze, a przynajmniej od dłuższego czasu, tez mnie tam czesto ciągnie, boli przy naciskaniu, bol znika po naprężenie w tabletkach. To wszystko to nie jest jakis bardzo ostry bol, jest to raczej trwałe i irytujące. Wędruje z jednego miejsca do drugiego. Czasami nic nie boli.
Dodatkowo mam żylaki na lewej nodze i skolioze(prawa noga krótsza 2,5cm). W styczniu przechodziłam covid ale lagodnie, jednak po covidzie kaszel utrzymywał sie jakis miesiac.
Dzwoniłam do lekarza, powiedziała ze to nerwobol, kazała isc na rehabilitacje i sie nie przejmować.
Znalazłam informacje ze takie objawy moze dawać guz płuca, bardzo sie boje poniewaz moj dziadek zmarł na raka płuc i w dalszej rodzinie był przypadek raka płuc. Rok temu miałam robione rtg płuc i wszystko było ok.
Wyniki krwi w normie, usg jamy brzusznej ok, usg piersi i węzłów chłonnych pach ok.
Mam nerwice, strasznie sie nakręcam, boje sie najgorszego.
Dostalam skierowanie na tk klatki piersiowej. Czy to badanie robi sie przy podejrzeniu nerwobolu/rwy barkowej? Jakie narządy pokazuje? Wszedzie informacje ze używa sie do obrazowania płuc.
Prosze pomóżcie bo zwariuję