IP: *.* 21.06.01, 21:39
Witam wszystkie Mamy!Mam synka, który 30 czerwca skończy 6 miesięcy. Od miesiaca dostaje (oprócz piersi) zupkę jarzynową (różnego rodzaju, najczęściej firmy Gerber). Od tego czasu Mały wypróżnia się raz na cztery a nawet pięć dni. Nie wiem co robić. Czy to tak ma być? Pomóżcie rozwiać wątpliwości, czy wszystko jest w porządku. Pozdrawiam, Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: Joanna 27 Re: kupka! IP: *.* 23.06.01, 10:35
      Droga Kasiu!Oczywiście lekarzem nie jestem, ale wiem z własnego doświadczenia Synek 8 miesięcy, że to tak jest. W zupach jest dużo marchwi, walą ją wszędzie gdzie się da i dzieci mają po tym twardsze kupki i nie tak częste jak na mleku mamy. raz na pięć dni to trochę za rzadko, ale przypuszczam, że go nie przepajasz bo tak ci powiedziano. Ja też karmię piersią i zawsze po zupce daję mu pierś. jak nie popije piersią to herbatka rumiankowa. Bo marchew ma to do siebie, że powoduje lekkie zatwardzenie. Swoją droga radzę ci , żebyś nie dawała zbyt wi8elu soków marchwiowych jeżeli dziecko je zupki. Predzwkowanie wit. A jest bardzo niebezpieczne,. Jak tylko nie robi krwistych kupek to nie ma powodu do niepokoju.Oczywiście zawsze możesz skonsultować z lekarzem.Pozdrawiam Aśka
      • Gość: Kasia Re: kupka! IP: *.* 23.06.01, 12:48
        Nie mozna przedawkowac witaminy A jedzac produkty naturalne,(z wyjatkiem watroby niedzwiedzia polarnego, ale to nam chyba nie grozi...). Marchewka zawiera prowitamine A. Marchewki mozna jesc bez ograniczen (jesli chodzi o wit.A), jedynym mankamentem jest to, ze rzeczywiscie moze powodowac zaparcia. A przedawkowac witamine A mozna w naszych warunkach tylko wtedy, gdy podajemy w nadmiarze jej preparaty.
        • Gość: Joanna 27 Re: kupka! IP: *.* 23.06.01, 14:42
          OK Masz rację ja nie jestem lekarzem, ale tak mi powiedziała moja lekarka. ja tylko powtarzam po fachowcu.pozdrawiam Aśka
    • Gość: Agnieszka Re: kupka! IP: *.* 25.06.01, 07:46
      Kasiu, mój synek dopóki był karmiony wyłącznie piersią, robił obfitą, żółtą, luźną kupkę średnio 1 raz dziennie lub co drugi dzień. Teraz ma prawie 6 mies. i podaję mu od dłuższego czasu zupki jarzynowe i przeciery i soki owocowe, a ostatnio zupki z mięsem. Kupki bardzo się zmieniły, też się tym martwiłam, ale u nas to wygląda tak, że są 2, 3 a nawet 4 dziennie, za to małe, twarde i często czerwono-pomarańczowe lub ciemno-zielone. Doszłam jednak do wnionsku, że nie jest to zatwardzenie, gdyż wówczas dziecku kupka sprawiałaby duży wysiłek, bolałby go brzuszek, a tak nie jest. A co do innych rzeczy, to być może jest to związane ze zmianą składu i konsystencji pokarmu. Staram się żeby pokarm był urozmaicony, jak soczek marchewkowy to już owoce jakieś inne. Faktycznie w zupkach marchwi jest sporo i pewnie stąd ten kolor.
    • Gość: Adzia Re: kupka! IP: *.* 25.06.01, 11:55
      Kasiu, ja miałam ten sam problem, gdy zaczęłam rozszerzać dietę córeczki. Pomogła herbatka Hipp wspomagająca trawienie - jest tam koperek, anyżek, nie zawiera cukru.
    • Gość: monika p Re: kupka! IP: *.* 25.06.01, 14:05
      Z własnego doświadczenia popartego radami lekarza:na czczo woda - jeśli dziecko nie jest uczulone to z odrobina miodu (niezbyt ciepłe)owoce z drobnymi pestkami: kiwi, winogrona truskawki (pamiętac o sprawdzeniu czy uczula)herbata rumiankowa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka