Gość: guest IP: *.* 03.09.01, 14:14 Mój synek - 1,5 roku miał podejrzenie zapalenia ucha.Dostał antybiotyk (Ospamox).Po tygodniu stosowania, ma zółte, widoczne plamy na wszystkich zębach - wiążę to z podawaniem antybiotyku.Czy to minie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: Antybiotyk a zęby IP: *.* 04.09.01, 07:42 Gosiu, moja córka stosowała kilka razy Ospamox. Przyznam się, że nigdy jej się coś podobnego nie przydażyło. A co na to pediatra? Może to tylko nalot?Tyska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Antybiotyk a zęby IP: *.* 04.09.01, 09:00 Droga Tysko!Byłam wczoraj u dentysty i dowiedziałam się, że od samego antybiotyku to się nie mogło wydarzyć. To znaczy, że coś jeszcze musiało się przyłączyć, najprawdopodobniej duża ilość soków owocowych, które w tym czasie podawałam (jak zawsze zresztą). Podobno należy uspokoić się trochę z sokami (zwłaszcza ciemnymi - porzeczka, wiśnia) na rzecz wody. Oczywiście bez popadania w drugą skrajność. Być może te przbarwienia ustąpią, a może nie. Ja już bardzo opłakałam te piękne, białe zęby mojego dziecka.Bardzo dziękuję za Twój list - uspokoił mnie trochę mimo wszystko.Czy mogłabyś mi napisać jak Twoje dziecko brało antybiotyk i ile ma lat?Mój Mikołaj ma 1,5 roku i brał Ospamox co 12 godzin po 3 łyżeczki miarowe czyli po 7,5 mililitra.Jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Antybiotyk a zęby IP: *.* 04.09.01, 09:36 Gosiu niestety nie mogą pomóc Ci aż tak bardzo. Moja córka ma 10 lat i brała Ospamox kilkakrotnie. Ostatnio wiosną tego roku, ale nie pamiętam już w jakiej dawce. Też miała problemy z zębami z powodu leków (od wczesnego dzieciństwa choruje na astmę), ale wziętych jeszcze w niemowlęctwie, kiedy zachorowały jej zawiązki zębów. Wiem, że to nieładnie wygląda - takie "kolorowe" zęby, ale najważniejsze, że są zdrowe. Mojej córce górne jedynki i dwójki wyszły z wielkimi nadżerkami szkliwnymi, co wyglądało naprawdę paskudnie. Pocieszające jest to, że dzięki odpowiedniej pielęgnacji nie psuły się jej i nie bolały. Teraz rosną jej zdrowe, stałe zęby.Pozdrawiam Tyska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Antybiotyk a zęby IP: *.* 04.09.01, 09:51 Moja córka brała ospamox po 5ml co 12godzin conajmniej 6dni w wieku około 1,5roku z ząbkami nic się nie działo, nasza lekarka twierdzi, że jest to jeden z najmniej toksycznych antybiotyków ale jeśli mała zachorowała przed upływem pół roku od poprzedniego podawania ospamoxu i była konieczność podania antybiotyku to Marta dostawała inny niż ospamox, pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Antybiotyk a zęby IP: *.* 04.09.01, 09:54 Oczywiście, Marta dostawała Ospamox co jakiś czas W międzyczasie inny antybiotyk, jeśli była taka potrzeba. Niestety u niej każde zachorowanie kończy się jednak podaniem sterydów Tyska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Antybiotyk a zęby IP: *.* 04.09.01, 10:19 Bidulka, znam to niestety z autopsji, na szczęście po pół roku ustawicznego chorowania na spazmatyczne zapalenie oskrzeli zdiagnozowali początki astmy i pomogły mi dwa wyjazdy do sanatorium w Rabce tylko te 8tygodni bez rodziców dla 5letniego malucha, koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Antybiotyk a zęby IP: *.* 04.09.01, 20:58 Zebom moga szkodzic tylko antybiotyki z grupy tetracyklin. Ospamox pod tym wzgledem jest najzupelniej bezpieczny, chyba, ze byl to syrop, po ktorym dziecko nie mylo zebow (zwlaszcza w nocy). Wtedy osad na zebach bardziej wynika z otrzymywanego cukru w syropie niz antybiotyku jako takiego. Pozdrawiam!kasia-dentystka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Antybiotyk a zęby IP: *.* 05.09.01, 07:31 Kasiu ze swej strony chciałam Ci podziękować za dokładną informację.Niestety, mojej córce kiedy miała ok. 1,5 m-ca podano tetracyklinę. I niestety zęby wyszły chore. Potem pilnowałam, że by jej nie podawano leków z tej grupy.Pozdrawiam Tyska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Antybiotyk a zęby IP: *.* 05.09.01, 10:00 Droga Kasiu-profesjonalistko,Rzeczywiście tak było.Antybiotyk podawałam w yropie o godz. 23.30, "na śpiąco", nie było mowy o myciu żębów o tej porze.Czy jest na to jakaś rada?Czy osad zniknie?Co z zębami stałymi?Będę bardzo wdzięczna za Twoją opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Antybiotyk a zęby IP: *.* 05.09.01, 12:38 Po prostu trzeba zabki czyscic. Osad moze zaszkodzic tylko zebom wyrznietym, stale sa bezpieczne. Niestety, tetracykliny (do Tyski) mogly tez uszkodzic zawiazki stalych zebow, trudno teraz wyrokowac, czy beda, czy nie beda uszkodzone, ale, niestety, nalezy sie z tym liczyc. Trzymam kciuki, zeby wszystko bylo dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Antybiotyk a zęby IP: *.* 05.09.01, 13:44 Dzięki.Ale co to znaczy, że osad może zaszkodzić?Czy zostanie, tak jak jest?Czy zejdzie?Czy przerodzi się w coś gorszego, np. próchnicę?Czyszczę, czyszczę, czyszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Usuwanie mechaniczne IP: *.* 05.09.01, 14:37 I jeszcze jedno - A czy starszemu dziecku mozna taki osad usunąć mechnicznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Antybiotyk a zęby IP: *.* 10.09.01, 10:24 Kasiu, na razie (odpukać wszystko jest ok. To znaczy, wszystkie stałe, które wyrżnęły się do tej pory są bez uszczerbków. Natomiast niektóre mleczaki (zaplombowane) trzeba było wyrwać u stomatologa, bo pod nimi pojawiały sie stałe zęby. Może fakt, że córka miała ząbki smarowane fluorożelem wpłynął na to, że jednak jedne i drugie są w miarę mocne?Dzięki jeszcze raz, za Twoje fachowe odpowiedzi Pozdrawiam Tyska Odpowiedz Link Zgłoś