Dodaj do ulubionych

zakażenie układu moczowego

16.11.06, 20:54
Właśnie odwiozłam córkę (8-miesięcy) do szpitala z rozpoznaniem zakażenia
układu moczowego. Przez 2 dni dostawała zastrzyki Zinacefu, ale mimo tego
temperatura ciągle skakała jej prawie do 40 stopni. Teraz dostaje ten sam
antybiotyk dożylnie - goraczka jest juz dużo niższa (37)i mała nareszcie
zasnęła po 4 dniach męki( tyle miała goraczkę). Czy ktoś z Was miał podobne
przejścia? Ile może trwać takie leczenie i czy daje 100% pewności, że
wszystko bedzie ok? O czym pamietać po wypisaniu małej, o co pytac w szpitalu
i o co prosić. To pierwsza choroba córki i czuje się trochę bezradna wobec
jej bólu, płaczu,tych cholernych wenflonów (czy jak im tam) itd.
Obserwuj wątek
    • kerry_weaver Re: zakażenie układu moczowego 16.11.06, 21:05
      Miałam identyczne przejścia, z dzieckiem w tym samym wieku. Dobrze że
      trafiliście do szpitala - moja Zosia wyzdrowiała w ciągu kilku dni na dożylnym
      antybiotyku, niestety później wykonano cystografię która wykazała refluks
      moczowy i przez rok - do cofnięcia refluksu - dziecko było na Furaginie.
      Na pewno po wyleczeniu ZUM-u zalecą Wam cystografię a od jej wyniku zależy
      dalsze postępowanie.
      zajrzyj na forum "refluks moczowy, ZUM, wady" (jest w prywatnych) - tam na
      pewno znajdziesz pomoc i wsparcie.
    • peresia Re: zakażenie układu moczowego 16.11.06, 21:15
      Witaj!
      Moja prawie dwuletnia córka przechodziła półtora miesiąca temu ZUM.
      Nie miała temperatury, ale zaczęła płakać przy siusianiu. Na własną ręke
      pojechałam zbadać mocz, wyszło białko w moczu, bardzo dużo bakterii i bardzo
      duża ilość leukocytów (pole usiane). Ponieważ był to piątek po południu,
      wezwałam lekarza prywatnie. Leczenie odbyło się na szczęście w domu. Córka
      dostała 10 zastrzyków Biofuroksym, oraz 1 tabletkę Furaginy dziennie na noc. Po
      pięciu zastrzykach już była poprawa. Furaginę przyjmowała jeszcze przez
      miesiąc. Co tydzień badałam mocz i ostatni wynik był zadowalający.
      Profilaktycznie do kąpieli dolewam napar z szałwii, nagietka i kory dębu.
    • dlania Re: zakażenie układu moczowego 16.11.06, 21:19
      Czy cystografia jest bolesnym badaniem. Pewnie że jak bedzie trzeba to się ją
      zrobi, ale chciałabym wiedzieć... I dzięki!
    • madziulec Re: zakażenie układu moczowego 16.11.06, 21:43
      Leczenie zakazen ukladu moczopwego trwa od 7 do 10 dni.
      Potem zazwyczaj sprawdza sie, czy posiew jest jalowy i czy badanie ogolne moczu jest prawidlowe. Jesli tak - rozpoczyna sie podawanie zapobiegawcze tzw. chemioterapeutykow, najczesciej furaginy.

Nic niestety nie daje 100% pewnosci, ze po leczeniu bedzie ok.
      Napewno trzeba sprawdzic czy mala nie ma wad wrodzonych, ktore moga predysponowac ja do zakazen ukladu moczowego. Zazwyczaj jest to reflux, ale moga tez byc zastawki cewki tylnej. Czasem tez dziewczynki maja zakazenia zwiazane z problemami okreslmy to "kobiecymi", wtedy konieczna jest wizyta u ginekologa dzieciecego. Czasem jest problem ze zrosnieciem warg sromowych...

Tak wiec najlepiej udac sie do nefrologa badz urologa dzieciecego, ktorzy zajma sie dalszym leczeniem dziecka.

Co jest wazne:
      - napewno utrzymywanie higieny - wbrew pozorom nie czyszczenie po kupie husteczkami tylko najlepiej mycie pod biezaca woda (wiekszosc zakazen ukladu moczowego jest wywola przze bakterie e.coli, ktora naturalnie wystepuje w przewodzie pokarmowym)
      - zrobic badania, w tym USG ukladu moczowego i cystografie (nie jest bolesne, jedynie dyskomfortowe, gdyz dla dzieck ajest niezrozumiale i niemile wkladanie rureczki do cewkimowoegj i potem wtlaczanie plynu z kontrastem do pecherza moczowego ta droga).

A potem jak jzu napisalam - jesli badania wykaza nieprawidlowosci - byc pod stala opieka lekarza, mniej wiecej na poczatku co 2 tygodnie robic badania moczu, podawac leki, unikac basenow. I zyc normalnie wink
    • anusia_29 co jeszcze... 17.11.06, 20:51
      To wszystko co napisał Madziulec i:
      Pamiętać jeszcze o każdym natychmiastowym badaniu moczu , gdy dziecko będzie
      miało podwyższoną temperaturę. W przypadku złego wyniku od razu kontaktować się
      z lekarzem i powiedzieć, że miało juz zakażenie, bo to istotne.Myć wodą przy
      każdej zmianie pampersa zawsze od cewki moczowej w kierunku odbytu. Zapytać,
      czy małej można podawać syrop żurawinowy. Zapoznać się ze stroną
      www.zum.org.pl, tam jest dużo informacji o naszych chorych dzieciach, sposobach
      leczenia itd. Głowa do góry.
      Ps. Wyszło to jak pouczenie.
      • madziulec Anusia ;-) 17.11.06, 21:04
        Widze, ze moja krucjata przynosi efekty wink))) Az mi lezka rozczulenia w oku stanela wink
        • dlania Juz jest lepiej 17.11.06, 21:50
          Dzięki, dziewczyny, za wszystkie informacje i słowa pocieszenia. Forum o ZUM
          jest naprawdę świetne, znalazłam wszystko w jednym miejscu i już mi lepiej na
          duchu. Moja córuchna też czuje się duuużo lepiej. Dostała w sumie 2
          antybiotyki, bo miała strasznie wysokie wyniki CRP (?chyba tak)- 270, przy
          normie do 5, ale białko i leukocyty spadają. No i nareszczie nie ma gorączki,
          śpi spokojnie, wrócił jej apetyt i zaczyna się znów uśmiechaćwink Wiem, że
          leczenie jeszcze trochę potrwa, ale najgorsze było patrzeć na cierpienie
          dziecka i nie wiedzieć jak mu pomóc... Trochę mam żal do lekarza, że szybciej
          nie wysłał mnie do szpitala, przy takim moczu i temperaturze.
          Lekarz "szpitalny" zato mnie dziś "rozgrzeszył" mówiąc, że zakażenie było "od
          góry" (z krwi) anie "od dołu". Nie wiem tylko, czy to dla dziecka lepiej rokuje.
          Jeszcze raz dziękuję, w razie potrzeby będę szukać informacji na stronach o
          ZUM, a jak nie znajdę - to znów zapytamsmile
          • madziulec Re: Juz jest lepiej 17.11.06, 21:59
            W razie czego pytaj, pisz do mnei na maila, jesli czegos nie znajdziesz - poszukam w tego w moich "magicznych" ksiegach albo zapytam naszego lekarza ;_)
    • mag_kak Re: zakażenie układu moczowego 18.11.06, 09:40
      A ja polecam jeszcze www.uronef.pl
    • anusia_29 Jak się czuje córeczka? 21.11.06, 21:04
      • dlania Re: Jak się czuje córeczka? 23.11.06, 16:01
        Ala czuje sie juz zupełnie dobrze - tak "zewnętrznie" oczywiście, bo wyniki
        jeszcze nie sa takie doskonałe. We wtorek miała jeszcze ślady białka w moczu,
        no i CRP 57, przy normie do 5 (to i tak nic, bo przyjeta była wynikeim 270....
        Jeśli jutro rano wyniki na to pozwolą, to zabieramy ją domu! - na razie na tzw.
        przepustkę,to znaczy będziemy z nia 2 X dziennie przyjeżdzać na antybiotyk
        dożylny (Netro...cośtam), a w poniedziałek jeszcze raz mocz i morfologia.
        Pytałam o przyczynę ZUM - lekarze stwierdzili, że wady układu moczowego czy
        refluks nie były tego przyczyną. Stwierdzili to na podstawie badania USG - czy
        to rzeczywiście wystarczy? Czy tez powinnam sie jednak wybrać na cystografię? I
        wreszcie będziemy mieć naszą Gwiazdę w domu!!!! I teraz: badanie moczu co
        tydzień, lakcid, coś odkażajacego, zapytać o sok żurawinowy i? Czy o czymś
        zapomniałam?
        Dziekuję za pamięć i życzliwość!
        • madziulec Re: Jak się czuje córeczka? 23.11.06, 16:12
          Na USG nie wychodza wszystkie wady ukladu moczowego, nawet i refluks nie zawsze.
          Tak wiec dla tzw. swietego spokoju czasem warto zrobic cystografie, ktora tez
          nie wykaze wszystkich wad, bo np. pecherz nadreaktywny pokaze badanie
          urodynamiczne, zastawki cewki tylnej - cystoskopia...
          Najprostszym badaniem jest z tego wszystkiego cystografia - wykonywana dosc
          standardowo - jesli tylko dziekco jest zdrowe, tzn. nie ma bakterii w moczu.
          Jesli cystografia jest ok a zakazenia nadal sa szuka sie dalej, ale to jest
          zazwyczaj bardzo rzadko.

Zapobieganie:
          napewno jeszcez higiena - tu pamietac by MYC dziekco po kazdej kupie i czesto
          zmieniac pieluchy, to naprawde wazne. Dzieci majace sklonnosci do zakazen ukladu
          moczowego lapia te zakazenia czesto droga wstepujaca, czyli wlasnie z pieluchy,
          w ktorej jest kupa lub pupy przetartej tylko i wylacznie chusteczka.
          • dlania Re: Jak się czuje córeczka? 23.11.06, 16:25
            Wstrzymam się jeszcze z tą cystografię, głównie dlatego, że mieszkam w małym
            mieście i na cystografięmusielibyśmy jechać do "stolicy województwa" (tak mi
            lekarz powiedział). Ordynatorka powiedziała mi, że przy odpowioedniej higienie
            i odkażaniu ZUM nie ma prawa wrócić. Jeśli sie jednak okaże inaczej - jedziemy
            na cystografię. I dziekuję za pomoc! - obym juz jej więcej nie potrzebowała smile
            (muszę byc dobrej myśli)
            • anusia_29 i jakby co.. 23.11.06, 21:38
              Jakby co, to zapraszamy na naszą stronę www.zum.org.pl. Gdy będziesz w domu daj
              znać, co słychać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka