IP: *.* 23.01.02, 23:58
Od chwili pobytu w szpitalu mała- 2,5 roku-odmawia sikania. Przedtem załatwiała się na nocnik, teraz tylko wrzeszczy.Nie sika już od trzech dni.Wszyscy proszą i grożą i co tylko przyjdzie do głowy. Odpowiedż brzmi"siku nie".Czsem trochę popuści w majtki-ilości śladowe.Piszczy przy tym wniebogłosy.Co robić?
Obserwuj wątek
    • Gość: NAB Re: zwariuję IP: *.* 24.01.02, 00:36
      nie ma zakażenia układu moczowego? może ją siusianie boli?
    • Gość: Anias Re: zwariuję IP: *.* 24.01.02, 00:56
      Najwyraźniej coś ją boli lub szczypie. Spróbuj posadzić ją w wannie z ciepłą wodą i wlanym rumiankiem - niech posiedzi 20-30 minut, może uda jej się zrobić siusiu w miarę bezboleśnie, a rumianek może tylko pomóc w razie ewentualnej infekcji (może to zapalenie cewki moczowej?). Sposób sprawdzony wprawdzie na chłopcu po odklejaniu napletka, ale problem był ten sam - nie chciał sikać, bo go szczypało. Robiliśmy mu takie nasiadówki nawet w środku nocy. To taki środek doraźny, żeby się dziecko wysiusiało, ale na Twoim miejscu poszłabym z nią jak najszybciej do lekarza - takie infekcje często trzeba leczyć antybiotykami. I nie wariuj! Co byś powiedziała, gdybyś nie mogła się wysikać przez 3 dni i jeszcze nie rozumiała dlaczego?PozdrawiamA.
    • Gość: _Edyta Re: zwariuję IP: *.* 24.01.02, 06:27
      A czy czasem w tym szpitalu nie była cewnikowana?Może podczas zakładania cewnika skaleczono jej cipcię i doszło do zakazenia /wtedy szczypie cewka moczowa jak przy zapaleniu pęcherza/ Przejdź się do lekarza niech to obejrzy, być może trzeba podać lek na ustąpienie stanu zapalnego, nie zwlekaj bo to bardzo boli Twoją córeczkę /sama przez to przeszłam/Pozdrawiam Edyta mama Alexa
    • Gość: Lilly Re: zwariuję - natychmiast idz do lekarza IP: *.* 24.01.02, 10:09
      Kart - jesli jeszcze tego nie zrobiłas - koniecznie wybierz się do lekarza. To nie jest normalne, a zatrzymywanie moczu w organizmie może być bardzo niebezpieczne - zatrucie mocznikiem. Małą najparwdopodbniej boli przy siusianiu - może ma zapalenie pęcherza, lub cos podobnego, z czym poradzi sobie antybiotyk, ale koniecznie skonsultuj to z lekarzeem. Proszę...
    • Gość: guest Re: zwariuję- tez mowie natychmiast do lekarza IP: *.* 24.01.02, 10:20
      Sama kilka razy przeszłam zapalenie pecherza i cewki moczowej i jest to koszmar : ciagle chce Ci sie siku a sikanie niebotycznie boli no i sika sie tylko odrobinke i tak w kolko :O, naprawde szybko do lekarza bo to moze przejsc na nerki , poza tym tak jak radzily dziewczyny nasiadowki (tylko trzeba uwazac, zeby mala sie nie poparzyla para), siusianie w wannie i bardzo, bardzo duzo pic (przynajmniej 2 litry dziennie) ale przede wszystkim do lekarza i nie krzyczcie na nia prosze :(
      • Gość: Adzia Re: zwariuję- tez mowie natychmiast do lekarza IP: *.* 24.01.02, 10:35
        Ja też przeszłam zapalenie pęcherza kilka razy - to są podobne objawy, sika się często i mało, a potem boli i piecze. Okropność, a jeszcze jak ktoś jest malutki...Koniecznie do lekarza! Mnie zawsze pomagał Furagin, już po kilku godzinach - tylko nie wiem czy można to dawać małemu dzieciaczkowi.
        • Gość: Paka Re: zwariuję- tez mowie natychmiast do lekarza IP: *.* 24.01.02, 14:12
          Jesli idzie o wiek, to Furagin zalecono mojej 2 miesiecznej Zosi.Paka
        • Gość: DagmaraB Re: zwariuję- tez mowie natychmiast do lekarza IP: *.* 24.01.02, 14:28
          Mój 3-miesieczny wtedy syn również był leczony Furanginem (bakterie w moczu), ale ten lek jest tylko na receptę.Jest łagodniejszy lek ziołowy Urosept. Trzeba dopytać w aptece, czy można stosować u małych dzieci. Poza tym można ponoć dostać w aptece wyciąg z borówki - też pomaga. I jeszcze witamina C, dużo picia (najlepiej sok z aronii lub czarnej porzeczki).I jak najszybciej do lekarza! Zapalenie pęcherza to koszmar!Pozdrowienia,Dagmara
    • Gość: Elik Re: zwariuję IP: *.* 24.01.02, 16:05
      Jesteście w szpitalu czy w domu, chyba w domu?Pewnie już byłaś u lekarza, co powiedział. Jeśli mała ma 2,5 roku to pewnie może już dać znać czy ją boli przy sikaniu. Bo jeśli jej się nie chce to nerki nie pracują tak jak trzeba. Mam nadzieję, że to "tylko" zapalenie pęcherza. Moja córcia też to miała, brr jak sobie przypomnę.
    • Gość: guest Re: zwariuję IP: *.* 24.01.02, 22:46
      W szpitalu przepisali Bactrim, po skończeniu ma być Furagin.Wykryli też bakterie w moczu- E.coli i Morganella coś tam.Czy ktoś się z tym zetknął?O nasiadówkach nie ma mowy, wieje od wszystkigo i na nic nie usiądzie z gołą pupą.Dzięki za rady, dziś może jest trochę lepiej.
      • Gość: Gosiafka Re: zwariuję IP: *.* 24.01.02, 23:01
        Biedny maluszek ,musisz pamiętać żeby wyleczyć to zakażenie do końca .Niedoleczone zakażenia układu moczowego lubią powracać.Antybiotyk do końca i posiew po zakończeniu leczenia.Dużo zdrowia Gosia :hello:
      • Gość: guest Re: zwariuję IP: *.* 25.01.02, 09:41
        Wiem tylko ze e-coli to bakterie powszechnie wystepujace w kale i kiedy wyszly w badaniu moczu mojej coreczki, p. doktor powiedziala, ze to blad pobrania (rzeczywiscie musialam dlugo trzymac ten woreczek i kilka razy go poprawiac bo Ewelinka osikala mnie przed jego zalozeniem a potem juz nie chciala)Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka