Gość: guest IP: *.* 27.01.02, 20:30 moj 3 miesieczny synek ma zawiniete do srodka stopki. Ortopeda zalecil masowanie, myslicie, ze wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anias Re: podwiniete stopki IP: *.* 27.01.02, 23:04 Czy miał tak od urodzenia? Moja siostrzenica urodziła się z takimi stópkami jak baletnica - to ponoć przez ułożenie w ciąży. Pamiętam, że udało się to skorygować ćwiczeniami czy masażami wykonywanymi przez siostrę w domu. Niestety nie pamiętam ile miesięcy to trwało, ale na pewno nie było żadnej chirurgicznej interwencji. Siostrzenica troszkę później zaczęła chodzić (miała chyba 1 rok 4 miesiące), ale zapewniam Cię, że nie ma po tym śladu, a siostrzenica ma już 11 lat. Oczywiście nie można tego zaniedbać i najlepiej pójść do dobrego ortopedy, najlepiej skonsultować z paroma, po prostu takie malutkie dziecko jest jak plastelina i bardzo dużo daje się skorygować ćwiczeniami zanim jakaś wada się ustali.PozdrawiamA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: podwiniete stopki IP: *.* 28.01.02, 00:09 U mojej córeczki wystarczyło 6 tygodni. Mam nadzieję, że ortopeda pokazał ci dokładnie, jak masować, pamiętaj o dobrym usztywnieniu kostki. Ja masowałam przy każdej zmianie pieluszki po 10, 15 ruchów na kazdą stópkę - szybko wchodzi w nawyk. Dzidziusie są niezwykle plastyczne, masażem i ćwiczeniami można wiele skorygować.Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: podwiniete stopki IP: *.* 28.01.02, 12:19 no wlasnie nie pokazal zbyt dokladnie. Wiemn tylko ze mam draznic zewnetrzna strone stopki (wtedy maly odwija stopke) i masowac kostke lekko odginajac, ale nie wiem czy robie to dobrze. mozesz opisac jak Ty masujesz? O usztywnianiu kostki nie wspominal - jak to trzeba zrobic? Mozna juz u 3 miesiecznego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: podwiniete stopki IP: *.* 28.01.02, 13:29 Wybierz się do porządnego ortopedy i poproś o skierowanie na masaże. Tam rehabilitanci pokażą ci dokładnie jak powinnaś to robić. Nasz ortopeda to zaniedbał i zaczęliśmy masować Gosię dopiero jak zaczęła wstawać i źle stawiała nogi. Przychodziła do nas prywatnie masażystka raz w tygodniu, a my masowaliśmy codziennie ok 30 minut z przerwami i trwało to ok. 3 miesięcy. A gdybyśmy zaczęli wcześniej na pewno trwałoby to krócej. Nie do się opisać takich masażów, bo każda nóżka jest inna i ma inne mięśnie.Jeśli masz jeszcze jakieć pytania to pisz.Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: podwiniete stopki IP: *.* 28.01.02, 22:21 Zgadzam się z Moniką, lepiej niech ktoś ci to pokaże, każda wada może przecież wyglądać nieco inaczej. Na pewno warto zacząć jak najwcześniej - ja zaczęłam, gdy córcia miała 2 m-ce. Wydaję mi się, że takie głaskanie to chyba za mało. Ja miałam to robić tak: jedną dłonią ujmowałam piętkę i usztywniałam kostkę małej, a drugą (między kciukiem a palcem wskazującym-głęboko)otaczałam stópkę pod największym palcem i po trochu odginałam (naciskałam). Wiesz, myślę że taki opis naprawde niewiele da poza ogólnym pojęciem. Poszukaj dobrego lekarza i regularnie masuj - zdziwisz się, jak szybko stopki zrobią się proste. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: podwiniete stopki IP: *.* 29.01.02, 13:16 Witam.Mam podobny problem, mój 4 miesięczny synek też ma podwiniętą i nieco, szerszą jedną stopę. Byłam u ortopedy ,ale trafiłam na wyjątkowego chama , potraktował mnie jak powietrze , a nawet gorzej.Kiedy zapytałam jak dziecko masować powiedział,że pokazuje ostatni raz, chociaż wcześniej nic nie pokazywał. Starałam się zapamiętać to co zrobił ze stopą dziecka (trwało to 10 sekund).Jestem załamana nie widzę żadnych efektów moich masaży.Może robię coś nie tak? Mieszkam na wsi i nie posiadam samochodu więc o pomocy rechabilitanta nie ma mowy. Odpowiedz Link Zgłoś