Dodaj do ulubionych

Centrum Zdrowia Dziecka- proszę o pomoc

IP: *.* 19.02.02, 22:18
Mam nadzieję, że może ktoś będzie umiał mi pomóc, choć wiem, że mam bardzo trudną sprawę. Przyszło mi do głowy, że jednak powinnam spróbować zwrócić się o radę. Otóż mój 8 – letni synek odkąd skończył 3 lata zachorował na dziwne zaburzenie rozwojowe. Dotąd nie jest zdiagnozowany, mówi się o cechach autystycznych, specjaliści rozkładają ręce, ponieważ nie potrafią prawidłowo określić przyczyny jego zaburzeń . Problemy jego zaczęły się już wcześniej a dotyczyły pracy jelit. Po szczepionce MMR dziecko zupełnie się przestało rozwijać a wręcz zaczęło się cofać. Prócz deficytów poznawczych synkowi ciągle doskwiera problem z jelitami. Ma co rusz bardzo silne, długotrwałe zaparcia, potem w efekcie nietrzymanie stolca, potrafi się nie wypróżniać przez 10 dni. Oczywiście dodatkowo go to stresuje.Od 2 lat jest na diecie bezglutenowej i bezmlecznej- po wprowadzeniu diety bardzo się rozwinął intelektualnie i społecznie. Oczywiście, byliśmy w wielu placówkach zajmujących się autyzmem , odwiedzaliśmy też licznych gastroenterologów, ale nikt nie umiał nam pomóc. Wszyscy są też zaskoczeni tym, że Michał nie sprawia wrażenia dziecka z autyzmem, że nie ma wielu istotnych cech właściwych temu schorzeniu ( nie będę ich wymieniać, dość, że dziecko nie spełnia tzw. kryteriów diagnostycznych autyzmu) Dlaczego o tym piszę?Otóż dziś byłam po raz kolejny u kolejnego gastroenterologa, lekarka ta powiedziała mi, że słuchając historii Michała i widząc go- sądzi, że to nie autyzm, ale „ JAKIŚ ZESPÓŁ|”Jaki? Ona nie wie, ale sądzi, że to związek z zaburzeniami trawienia, że radzi nam się udać do Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Twierdzi ona, że zdarzają się tak rzadkie przypadki chorób jelit u dzieci o obrazie zaburzeń psychicznych , które można leczyć medycznie znacznie poprawiając stan dziecka aż do wyleczenia.Być może synek mój padł ofiarą jakiegoś schorzenia , które daje obraz podobny do autyzmu, choć nim nie jest i być może w CZD, będą umieli nam pomóc.Czy ktoś może mi poradzić jakie kroki mam przedsięwziąć, żeby przyjęli nas tam ? Czy długo się czeka na przyjęcie? Czy ktoś korzystał z ich usług? A może ktoś może polecić mi lekarza gastroenterologa z CZD, który zainteresowałby się tym przypadkiem? Do tej pory, nikt nie zainteresował się Michałem, jego trwającymi już kilka lat kłopotami z jelitami...Odsyłano nas po prostu do domu...Tymczasem związek jego choroby z zaburzeniami trawienia jest ewidentny. Przyznam się wam, że jestem już bardzo zmęczona moją drogą, szukaniem po omacku, próbami pomocy synkowi. Pozdrawiam wasZatroskana Megi (matka Polka ):-)
Obserwuj wątek
    • Gość: zinedin Re: Centrum Zdrowia Dziecka- proszę o pomoc IP: *.* 19.02.02, 22:43
      Witaj Megi,przede wszystkim strasznie mi przykro, z powodu twojego synka. Bardzo mnie wzruszyła twoja historia, bo wiem co to znaczy chore dziecko, wizyty u lekarzy i do tego brak właściwej diagnozy przez tak długi okres czasu. Współczuję. Na temat. Do Centrum Zdrowia Dziecka można się dostać obecnie mając skierowanie od lekarza piewszego kontaktu, (czy jak to sie tam nazywa). Dzwonisz na centralę, prosisz o połączenie z odpowiednią Poradnią, a tam mówisz, że chcesz sie zapisać/umówic na wizytę do specjalisty. (nr telefonu 22/815-70-00.) Trzeba mięć jak wszędzie skierowanie, książeczkę itd. Kwestia tylko jak długo trzeba czekać na wizytę, a to pewnie jest różnie u różnych specjalistów. Zadzwoń, spróbuj. Ja ze swoim synem byłam w Poradni Pulmonologicznej i właśnie tak jak opisałam wyżej sie dostałam. Dostaje się taką żółta książeczkę na kolejne wizyty. Mam też dla Ciebie jeszcze jeden telefon, do takiej osoby, która może będzie Ci mogła pomóc na te problemy twojego syna z trawieniem (oczywiście jak będziesz chciała) Jest to Pani Maria z Warszawy, tel 0602-660-292. Jeżeli sie zdecydujesz, to powiedz, że dzwonisz od Magdy, mamy Kubusia.Pozdrawiam i trzymam kciuki, życzę duzo zdrowia. Magda
    • Gość: annliana Re: Centrum Zdrowia Dziecka- proszę o pomoc IP: *.* 19.02.02, 23:56
      Witaj Megi,Ja się dostałam z córką do Centrum Zdrowia Dziecka mając skierowanie od lekarza rejonowego: konkretnie że kieruje się dziecko do Poradni Immunologii do CZD i musieli przyjąć. Jeśli nie jesteś z wojew. mazowieckiego, podobno trzeba mieć jakąś promesę (zgodę)z własnej kasy chorych, że opłaci koszty leczenia. Zawsze możesz spróbować zadzwonić na centralę CZD i poprosić o połączenie z poradnią gastroenterologii i zasięgnąć precyzyjnych informacji. Gdyby był to dla ciebie kłopot albo z racji zamieszkania zbyt duży koszt za telefon, to daj znać na mój e-mail (znajdziesz w moim profilu), a spróbuję się dowiedzieć za ciebie.Pozdrawiam i trzymajcie się cieplutko. ANIA
      • Gość: rudka Re: Centrum Zdrowia Dziecka- proszę o pomoc IP: *.* 20.02.02, 01:17
        Wszystko potwierdzam, najlepiej dowiedz się telefonicznie, koniecznie zapytaj, czy maja umowę z Twoją kasą. Jeśli dadzą Ci jakiś pioruńsko odległy termin wizyt czy badań, pytaj o możliwość zrobienia tego u nich komercyjnie (np. na usg trzeba czekać ponad miesiąc, a jak zapłacisz 50 zł możesz zrobić od ręki).Jeśli chcesz coś sprawdzić, dowiedzieć sie dokładniej będę w CZD 28.02 i pewnie cały dzień będę "pilnować korytarza", więc mogę popytać w Twojej sprawie. Pozdrawiam. Kasia (Rudka)kasiawt@wp.plPs. Przy jakiejś okazji pomęczę Cię jeszcze o tabelę ze słoneczkami, bo bardzo mi się ten pomysł spodobał.
    • Gość: Kachna29 Re: Centrum Zdrowia Dziecka- proszę o pomoc IP: *.* 20.02.02, 01:07
      Właśnie kilka dni temu pytałam sie tu na forum o to jak dostać się do CZD.Już umówiłam się tam na wizytę z moim synkiem w Poradni Endokrynologicznej. Nawet termin jest przyzwoity - za dwa tygodnie. Nie było żadnego problemu aby tam się dostać.Ja zaczełam od rejestracji, aby zapisać się na jak najszybszy termin, a teraz załatwiam pozostałe rzeczy, tzn skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu i promesy z kasy chorych.Zadzwoń pod numer 022 815 70 00. To jest centrala CZD. Powiedzą Ci jakie dokumenty musisz mieć i podadzą numer poradni gastroenterologi, abyś umówiła się na konkretny termin. Jeżeli zależy Ci na czasie, a okaże się że trzeba długo czekać, to przy CZD działa Fundacja, a której pracują lekarze z CZD i przyjmuja prywatnie (ale ceny są naprawdę przyzwoite). Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzeniaKachna
    • Gość: Agata Re: Centrum Zdrowia Dziecka- proszę o pomoc IP: *.* 20.02.02, 13:59
      Chciałam tylko wyrazić Ci moje współczucie z powodu choroby synka i powiedzieć, że jestem z Tobą. Mój synek jest zdrowym dzieckiem, ale ostatnio troszkę chorował i serce mi się ściskało, więc rozumiem, jak może czuć się mama, której dziecko poważnie choruje. Jeszcze gorsze jest, gdy nie można postawić właściwej diagnozy, a lekarze się nie bardzo przykładają.Mam nadzieję, że przykład Kachny nastroi Cię pozytywnie i że Twoja wędrówka zakończy się w CZD. No i że tam wreszcie znajdą się fachowcy zdolni zająć się twoim synkiem.Pozdrawiam i trzymam kciukiagata - mama Szymka i oczekiwanej w marcu Jagódki
    • Gość: Marlena Re: Centrum Zdrowia Dziecka- proszę o pomoc IP: *.* 21.02.02, 00:50
      Megi nie wiem czy Ci pomogę.Jeśli chodzi o zapisy to dziewczyny wszystko napisały:skierowanie, telefon, wizyta-powiedz że pilne czasem mają bliższe terminy.Jeśli chodzi o lekarza to ja byłam z synkiem u dr.Teissere.On jest gastrologiem nie wiem czy to to samo co gastroenterolog.Ale to naprawdę dobry lekarz a nie jak to się często zdarza urzędnik.Kiedy dzwoniłam do CZD martwiąc się o synka poradził mi przyjechać na izbę przyjąć(bez skierowania) i specjalnie przyszedł z oddziału żeby go zbadać.Na szczęście nasze problemy powoli sie kończą czego i Tobie życzę.Marlena
      • Gość: Marta_B Re: Centrum Zdrowia Dziecka- proszę o pomoc IP: *.* 21.02.02, 10:23
        Ja chciałam się dostać do CZD do alergologa bądź dermatologa (synek z ciężkim AZS-em). Dzwoniłam, miałam skierowanie, ale została tylko jedna rzecz - zgoda Kasy Chorych, której niestety nie otrzymałam.Może któraś z Was wie czy prywatnie przyjmuje tam jakiś dermatolog lub alergolog i ile bierze za wizytę. Będę wdzięczna za informację.Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka