Dodaj do ulubionych

SYROP Z MLECZY???

IP: *.* 08.05.02, 12:51
CZEŚĆ.Dziewczyny słyszałam że taki syrop jest dobry na kaszel,ale niewiem jak się go robi.Może ktoś zna przepis.Z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: ulaa Re: SYROP Z MLECZY??? IP: *.* 10.05.02, 08:47
      Wysłałam Ci przepis na priva.Pozdrawiam
    • Gość: Didi Re: SYROP Z MLECZY???- do Edyty IP: *.* 10.05.02, 12:07
      Droga Edyto, prosze napisz ten przepis na forum. Z gory dziekuje - Ewa.
      • Gość: ulaa Re: SYROP Z MLECZY???- do Edyty IP: *.* 10.05.02, 13:25
        Co prawda powyższy post był kierowany do Edyty, ale myślę że nic się nie stanie jeśli to ja umieszczę tutaj ten przepis :). Nie zrobiłam tego od razu, bo pierwsza moja myśl była taka, że lepiej nie podawać publicznie przepisu na coś czego sama nie przetestowałam (nie robiłam tego syropu, robiła go moja siostra), poza tym nie wiem zbyt wiele o tym syropie, jak zapatrują się na to lekarze, jakie może mieć inne działania (czy ma jakieś skutki uboczne itp).... Ale z drugiej strony sobie myślę, że przecież jest dużo różnych domowych sposobów na wszelkie dolegliwości (był kiedyś nawet post na temat) i to każdy sam musi zdecydować czy stosować daną metodę na własną odpowiedzialność czy nie.A więc podaję przepis:Składniki:250 (szt) koszyczków mleczy (same żółte kwiatuszki, bez łodg)1/2 (pół) litra wody1/2 (pół) kilograma cukru1 cytrynaMlecze zalać wodą i zagotować. Odstawić na 24 godziny. Po 24 godzinach przecedzić, odcisnąć. Dodać 1/2 kg cukru i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu około 2 - 3 godziny, do uzyskania konsystencji miodu.Z powyższej porcji wychodzi ok 5 małych słoiczków (np. po ketchupie).
        • Gość: ulaa Re: SYROP Z MLECZY??? IP: *.* 11.05.02, 07:41
          Mała poprawka: oczywiście słoiczki po koncentracie pomidorowym a nie po ketchupie :)
          • Gość: EwG Re: SYROP Z MLECZY??? IP: *.* 12.05.02, 22:15
            Miałam gdzieś przepis na tzw. miód z kwatostamów mlecza. w wynkonaniu jest bardzo podobny do podanego.Mam tylko pewne wątpliwości, jeśli chodzi o jego działanie.Szczerze mówiąc wolę stosować prawdziwy miód lub miód z pyłkiem pszczelim.Jeśli zaś chodzi o osoby dorosłe do znamienite efekty daje propolis (na spirytusie)Pozdrawiam, Ewa mama Michała
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka