Dodaj do ulubionych

cytomegalia

IP: *.* 11.05.02, 21:58
Kochani, Dziecko mojej przyjaciółki jest chore na cytomegalię (zakażone pod koniec ciąży lub podcza sporodu). Czy macie jakieś doświadczenia z tą chorobą? Napiszcie cokolwiek wiecie.Pozdrawiam, Renata
Obserwuj wątek
    • Gość: vasu Re: cytomegalia IP: *.* 22.06.02, 08:52
      U mojego synka też stwierdzono cytomegalię. Jednakże jest ona grożnajedynie wtedy, gdyby doszło do zakażenia w pierwszym trymestrze. Wtedy byłyby zmiany w mózgu w postaci charakterystycznych zwapnień widoczne na USG lub tomografii. Należy iść z dzieckiem do okulisty i audiologa, aby wykluczyć upośledzenie wzroku i słuchu. U nas wszystko w porządku. Byliśmy też w poradni chorób zakaźnych, ale pani doktor poinformowała nas , że leczy się tylko wrodzoną cytomegalię u noworodków jakimś preparatem w fazie badań klinicznych i tylko na oddziale. Powyżej 4-5 miesiąca życia nie ma to żadnego sensu, gdyż połowa populacji jest nosicielami tego wirusa i jedynie może być on groźny w przypadku zakażenia wirusem HIV lub przeszczepu. W wypadku osłabienia organizmu może się uaktywnić.
    • Gość: vasu Re: cytomegalia IP: *.* 23.06.02, 02:31
      znalazłam bardzo dużo informacji na stronie www.dzieci.org.pl na "Tablicy ogłoszeń" w dziale "Ważne tematy", post z dnia 30.11.2001 pt. Cytomegalia - zrób badanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka