Dodaj do ulubionych

ZAPALENIE JAMY USTNEJ - POMOCY!!!

IP: *.* 24.06.02, 09:01
Na pomoc! Mój 14-miesieczny synek ma zapalenie jamy ustnej.Nie śpimy już trzecią noc. Lekarz przepisał maść Sachol, ale przy smarowaniu języczka mały strasznie krzyczy (chyba go to szczypie?). Jezeli macie jakieś sprawdzone sposoby na szybkie pozbycie się tego, albo chociaż złagodzenie - dajcie znać. Proszę !!!!!!!!!!!!!!Poza tym chyba idzie następny ząbek bo maluch straszliwie się ślini - a może ta ślina to przez to zapelenie ?Z niecierpilwością czekam na Waszą radę.Doro
Obserwuj wątek
    • Gość: franciszek Re: ZAPALENIE JAMY USTNEJ - POMOCY!!! IP: *.* 26.06.02, 05:39
      Nie ma na to podobno skutecznego lekarstwa. Sa tylko srodki , ktore wspomagaja leczenie i podobno dzialaja przeciwbolowo.Trzeba jak najczesciej odkazac te miejsca w buzi dziecka. Ja uzywalam Aftin, i lekarstwo przepisane przez lekarza. Mieszkam w Stanach,wiec nie wiem czy w Polsce jest ono dostepne poza tym nie bylo za bardzo skuteczne. A dziecko przez 10 dni nic nie jadlo, nie spalo tylko plakalo i mialo bardzo wysoka goraczke. To chyba najgorsza choroba, jaka do tej pory przeszla moja corcia ( dwa latka ) i moge tylko powiedziec : cierpliwosci bo to przejdzie, ale malenstwo pocierpi.Nie wiem co moglabym napisac wiecej, napewno dziecko musi jak najwiecej pic, bo bardzo latwo o odwodnienie, a wtedy szpital i kroplowka, a tego Ci nie zycze. Musisz zniesc to dzielnie, ok. tygodnia to trwa przecietnie. Najgorsze jest to ze moja mala najprawdopodobniej zlapala to wlasnie w gabinecie lekarskim. Pozdrawiam , daj znac czy juz lepiej i trzymaj sie KasiaPs.Dawalam tez w duzej ilosci srodek przeciwbolowy i przeciwgoraczkowy dla dzieci , za zgoda lekarza, zwlaszcza na noc, przynajmniej troche spala.
    • Gość: goskax Re: ZAPALENIE JAMY USTNEJ - POMOCY!!! IP: *.* 26.06.02, 11:18
      W nowym (lipcowym) numerze "Twojego Dziecka" znajdziesz dosyc ciekawy artykuł o zapaleniu jamy ustnej . Przytocze tylko fragmencik "zakażona błone sluzową jamy ustnej należy przecierać wacikiem nasączonym Nystatyną albo wodnym roztworem gencjany (pioktaniny) lub płukać Tantum verde" U nas sprawdziła się Nystatyna (na recepte ) Pozdrawiam
    • Gość: Lilka Re: ZAPALENIE JAMY USTNEJ - POMOCY!!! IP: *.* 26.06.02, 19:04
      Przerabialiśmy to jakiś czas temu. Nystatyna tym bardziej łagodniejsze środki na pleśniawki w ogóle na to nie działają . Sachol jest dobry ale na afty. Gencjanę jak mój synek zobaczył to się wystraszył i sobie nie pozwolił włożyć do buzi. Jedyne co nam pomogło i to praktycznie po jednej nocy to maść Salumin dostępna w aptece bez recepty. Smarowaliśmy kilka razy dziennie i było widać że przynosi ulgę. W pierwszej chwili piecze ale trudno później przynosi ulgę. Smarowałam mu to swoim wyparzonym małym palcem z obciętym do granic możliwości paznokciem żeby go jak najmniej bolało i aby się nie rozniosło po całej buzi.Powodzenia.Lidka.
    • Gość: Edyta-C. Re: ZAPALENIE JAMY USTNEJ - POMOCY!!! IP: *.* 27.06.02, 10:47
      CZEŚĆ.Mam pytanie czy Sachol dostane bez recepty mój syn ma afty,pani doktor przepisała nystatyne czy nystatyna jest antybiotykiem?
      • Gość: kasiap. Re: ZAPALENIE JAMY USTNEJ - POMOCY!!! IP: *.* 27.06.02, 11:09
        Nystatyna jest lekiem p/grzybicznym i jak najbardziej, pomoze dziecku. Ja kupowalam sachol bez recepty.Ale nystatyna jest najwazniejsza, bo afty to plesniawki czyli zakazenie grzybiczne.Kaska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka