Dodaj do ulubionych

katar u 5 tygodniowego malucha-pomocy!!

05.12.06, 15:01
moj 5 tyg. synek ma od narodzin katarek i zapchany nosek. Bylam u lekarza
powiedzial ze to nic nadzwyczajnego i przepisal otrivin dla niemowlat, kazal
do tego jeszcze zakraplac roztworem soli fizjologicznej ale to nic niestety
nie pomaga!dziecko spi strasznie niespokojnie nie moze swobodnie
oddychac.Dziewczyny poradzcie cos bardzo sie martwie,co mozna jeszcze
zastosowac u takiego malucha!
Obserwuj wątek
    • mathiola Re: katar u 5 tygodniowego malucha-pomocy!! 05.12.06, 15:09
      spróbuj soli morskiej.
      Moja mała też miała ciągle zapchany nosek, ale teraz jest lepiej. Ma pół roku.
      • agatabg Re: katar u 5 tygodniowego malucha-pomocy!! 05.12.06, 15:39
        ja polecam ci zrobić wymaz z nosa, (nic nie boli) u mnie było podobnie synek w
        wieku 3 tygodni dostał katarku, sole, krople,fridy nic nie pomagało , w końcu
        zrobiłam wymaz okazało się,że to bakterie(pneumokoki) niestety zakończyło się
        antybiotykiem, nie mówię,że twoje dzidzi również to ma ale dla pewności zrób
        koszt to tylko 20 zł
        • vilemo1 Re: katar u 5 tygodniowego malucha-pomocy!! 05.12.06, 18:56
          witaj. ja mam też ten problem. od ok. 4 tyg. mały ma katar. Nic nie skutkuje.
          skończł już trzy miesiace (29.08.2006) i dalej sie meczy.gdzie moge zrobić ten
          wymaz? czy musze iść do laryngologa, czy wystarczy do pediatry, do której
          należy synek. prosze cie o odpowiedz..
    • ariana1 Re: katar u 5 tygodniowego malucha-pomocy!! 05.12.06, 18:16
      Odciągać Fridą, oczyszczany nos szybciej się leczy. Na noc krople (nam pomaga
      Nasivin soft 0,01), natrzeć pulmexem baby klatke piersiowa i plecy, mozna
      kroplę Olbasu na pieluszkę albo kołderkę. Moja starsza córka wróciła ze
      szpitala z katarem, tygodniowy noworodek! Jakoś przeżyłam.
    • brunette23 Re: katar u 5 tygodniowego malucha-pomocy!! 05.12.06, 22:35
      może to po prostu sapka, jesli mówicie że od narodzin... przechodzi sama po
      kilku miesiacach, u nas po trzech, pomaga np. sterimar 2 razy dziennie, dziecko
      chwile niech polezy na plecach po wstrzyknieciu, pozniej na brzuch, pozniej
      wyjmowalam delikatnie jakies gile patyczkiem... pozdrawiamy! smile
      • anka1 Re: katar u 5 tygodniowego malucha-pomocy!! 06.12.06, 08:26
        mozna smarowac skrzydelka noska mascia majerankowa. niezle sa krople do nosa
        Mar Plus, bo w przeciwienstwie do innych preparatow nie ma zalecen,zeby ich
        stosowanie ograniczyc do 3-5 dni.
        u nas pomagalo ukladanie dziecka tak zeby glowka byla wyzej i zawartosc noska
        splywala swobodnie i jak najmocniejsze nawilzanie powietrza, przecieralam tez
        buziaczka co jakis czas ciepla woda.
        • agatabg Re: katar u 5 tygodniowego malucha-pomocy!! 06.12.06, 08:38
          odnośnie wymazu- idziesz do labolatorium i mówisz,że chciałaś zrobić wymaz z
          nosa (20 zł)
          • vilemo1 Re: katar u 5 tygodniowego malucha-pomocy!! 06.12.06, 08:48
            dziękuję. A pamiętasz może jak się nazywał antybiotyk, który został przepisany
            Twojemu maleństwu i w jakiej postaci(maść, krople,zastrzyk)i czy sie
            polepszyło, czy katarek minął?
    • vvega odciągac, odciągać , odciągać 06.12.06, 09:47
      tak powiedział nasz lekarz jak moja mała w wieku 5 tyg dostałą katar,
      najważneijsze żeby ten katar nie spływał i infekcja nie poszła dalej dlatego
      dużo odciągaj - wcześniej albo zakraplając solą fizjologiczą albo pryskając
      solą morską (np DALBER) to nawet lepeij działa, a do odciągania polecam Fridę
      jest rewelacyjna, zadna grucha tak nie odciągnie glutków jak to urządzenie! u
      mojej małej dlugo sie neistety utrzymywał ten kartar ale w koncu przeszedł,
      cierliwie odciągałam (dzień i noc!)i nie rozprzestrzeniło się zakażeniesmile
      kropeli nasivin też zakraplałam (po 1 kropli na dobę)ale tylko 5 dni.
      pozodzenia i pozdrawiam
      • agatabg Re: odciągac, odciągać , odciągać 06.12.06, 11:27
        ten antybiotyk to erytromycyna a drugi augumentin
      • sylwia169 Re: odciągac, odciągać , odciągać 06.12.06, 11:35
        Moja córeczka (7tyg.) też ma katar - bardzo mocny, lekarka dziwiła się skąd u
        takiego maluszka taki katar. Mamy podejrzenia mukowiscydozy (badania przesiewowe
        pozostawiły znak ?, kolejne badania dopiero 10 stycznia) więc od razu wpadłam w
        panikę (siły juz nie mam, popadam w obłęd). Pocieszam się, że mała zaraziła się
        od siostry, która odkad chodzi do przedszkola ciagle choruje, my zreszta tez...
        poza tym czytam, że Wasze dzieciaczki także chorują... pora roku i pogoda jest
        chyba nienajlepsza. Co do leczenia, dostalismy do noska: Oxykord, Efedrynę
        (robione w aptece), sporadycznie nasivin, syrop przeciwalergiczny, ibum
        przeciwzapalny, cała ta mieszanka ma zwalczyć infekcję żeby mała nie dostała
        zapalenia oskrzeli. Boje się o te oskrzela, zresztą o wszystko sie boję...
        Piszcie jak tam Wasze dzieciaczki, życzę zdrówka, pozdrawiam.
    • klubmm po kolei :) 06.12.06, 11:39
      - Nasivin soft lub Otrivin dla niemowląt (to samo);
      - sól fizjologiczna do zakaplania kilka razy dziannie w celu rozrzedzenia
      katarku lub roztwór wody morskiej - nie polecam sterimamu chociaż ma
      miedź /zbyt mocne ciśnienie w spreyu/ lepiej disnemar np. - łagodniejszy psik;
      - wyciąganie glutków Fridą /lub innym odciągaczem/ - nie gruszką z uwagi na
      możliwość uszkodzenia śluzówki;
      - układanie dziecka w ciągu dnia na brzuszku żeby udrażniać nos;
      - oklepywanie plecków /najlepiej kiedy leży na brzuszku u siebie na kolanach/;
      - smarowanie kilkukrotne w ciągu dnia maścią majerankową pod noskiem;
      - na noc smarowanie tylko stópek! pulmexem baby rozgrzewająco /preparat do
      smarowania calego ciała od bodaj 6 miesiąca/;
      - układanie do snu w pozycji z główką wyżej, tak żeby katar nie zatykał noska;
      - vit c - cebion 3x5kr.;
      - nawilżanie pomieszczenia;
      - częściej przystawiać do piersi lub podać więcej płynów;
      chyba tyle żeby ulżyć maluchowi
      pozdrawiam
    • joasik79 Re: katar u 5 tygodniowego malucha-pomocy!! 06.12.06, 18:21
      Mogę się tylko pod tym podpisać. Polecam te metody, mi pomogły. Należy zwrócić
      uwagę na temperaturę w pomieszczeniu i wilgotność. Pomaga rozwieszanie na
      kaloryferach mokrych ręczników. Jeżeli lekarz stwierdził, że to nic poważnego,
      nie podejmowałabym decyzji o antybiotyku, szczególnie u tak małego dzieciątka,
      po co? No chyba, że wyjdzie coś w wymazie z noska, a inne metody zawiodą lub
      gdy stan dziecka się pogorszy. Proszę spróbować poradzić sobie wymienionymi
      powyżej metodami, noski u niemowląt najczęściej są zapchane z powodu zbyt
      ciepłego i suchego powietrza w pomieszczeniu, szczególnie teraz w sezonie
      grzewczym. Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka