Dodaj do ulubionych

ortopeda i zle buty

IP: *.* 16.10.02, 11:06
Dziewczyny prosze o pomoc. Wczoraj bylam u ortopedy z synkiem 14,5 mies. (chodzi od 1,5 mies) i dowiedzialam sie, ze wlasciwie wszystko ok tylko troszke kostki leca mu do srodka co moze spowodowac skrzywienie kolan i dlatego dziecko musi miec odpowiednie buty! No i pokazalam Panu jakie byty ma Misiek (Bartek na jesien za kostke sznurowane itp) i okazalo sie ze sa zle! Powinny byc twarde za kostke (te sa ale troszke jednak za miekkie) a kapcie (befado) to juz koszmar i sie nie nadaja. Prosze Was napiszcie czy on nie przesadza (przeciez te buty spelniaja normy , maja atesty itp), a jesli nie to gdzie moge kupic odpowiednie buty i kapcie.dziekiagata
Obserwuj wątek
    • Gość: baba Re: ortopeda i zle buty IP: *.* 16.10.02, 11:53
      Cześć !!!!!Ja mojej córci kupuję buciki do domu od zawsze firmy Postęp, za kostkę wiązane z wolnymi paluszkami. Mają oni w swojej ofercie duży wybór butów z płótna lub miękkiej skórki do domu, oraz na każdą porę roku.Ja mieszkam w Poznaniu i kupuję je w sklepie na 28 Czerwca- jest to sklep ze sprzętem rehabilitacyjnym, są to buty polecane przez ortopedów. Ja polecam, pozdrawiam Aga
    • Gość: ez Re: ortopeda i zle buty IP: *.* 16.10.02, 13:26
      A skąd jesteś? We Wrocławiu moge dać ci namiar myślę, że na forum regionalnym ktoś na pewno pomoże
      • Gość: misiunia20 Re: ortopeda i zle buty IP: *.* 16.10.02, 14:55
        jestem z WarszawyAgta
        • Gość: heldom Re: ortopeda i zle buty IP: *.* 16.10.02, 21:08
          Witam,W Warszawie buty Postępu możesz kupić w jednej z budek na bazarku przy Al Lotników, bądź na pasażu przy ul KEN 95(?)w sklepie Aligator niedaleko kościoła i z pewnością w wielu innych miejscach. Moja nosi ich kapcie po domu, lepszych nie znajdziesz.Pozdrowienia, Dominika
        • Gość: egasior Re: ortopeda i zle buty IP: *.* 18.10.02, 09:53
          Ja kupuję te buciki - kapcie w Smyku przy Al. Jerozolimskich
    • Gość: Ewusiek Re: ortopeda i zle buty IP: *.* 16.10.02, 18:30
      kapcie postęp-u widziałam na Powsińskiej, a moja siostra też swojej córci kupiła- jak chcesz dowiem się gdzie.Ewa
    • Gość: gemma Re: ortopeda i zle buty IP: *.* 16.10.02, 20:14
      To ciekawe, bo ja też byłam u ortopedy z moją dwudziestomiesięczną Zuzką w związku z "wpadającymi" kostkami, a lekarz Bartki pochwalił... Wydaje mi się, że większy nacisk kładł na to, jak jest wyprofilowana wkładka (chodzi o to, żeby w środkowej jej części, od wewnętrznej strony była "poduszeczka"), a nie na to, czy buty w kostce sa twarde.Na jesień więc kupiliśmy Bartki, a po domu chcę kupić właśnie Postępy, tylko nie mogę na razie nigdzie ich znaleźć (Śląsk). :(A, ortopeda mówił jeszcze, że w jego doświadczeń wynika, iż często dziecko po prostu dziedziczy budowę stóp po rodzicach. Przynajmniej nie mam problemu ze znalezieniem przyczyny tych lekko koślawych stópek u mojej córki, bo całe życie wmawiano mi płaskostopie, choć tak naprawdę to chyba go nie mam.Pozdrawiam :hello:gemma
      • Gość: Kachna29 Re: ortopeda i zle buty IP: *.* 16.10.02, 21:33
        Dziewczyny oświećcie mnie, jak wyglądają kapcie Postępu. Ja kupiłam takie z odkrytymi paluszkami, dziurkowane, do kostki i sznurowane. Mają sztywną piętkę i taki maluśki obcaśik, aby dziecko stawiało stópki równolegle. Czy to są te butki? Ja już wyrzuciłam wszystkie metki, więc nie wiem
        • Gość: efa Re: ortopeda i zle buty IP: *.* 16.10.02, 22:55
          Gdzie mozna we Wroclawiu kupic buty postepu?efa
          • Gość: SylwiaKarolina Re: ortopeda i zle buty IP: *.* 17.10.02, 23:14
            Na Bulwarze Ikara, naprzeciw SP 118Sylwia
      • Gość: bridgett Re: ortopeda i zle buty IP: *.* 17.10.02, 05:18
        Paputki Postępu we Wrocławiu można nabyć na stoisku Smyka w domu towarowym Centrum/Renoma.Co do Bartków - nie wszystkie modele mimo oznakowania spełniają wszystke wymogi ortopedyczne no i wady stópek są różne. Mojemu Kubie też kostki "lecą" do środka, ale płaskostopia to on zdecydowanie nie ma(!) i te wkładki w środku w jego przypadku nie są akurat niezbędne, natomiast musi nosić sznurowane butki za kostkę z twardym zapiętkiem, czyli takie, które trzymają dobrze piętę, bo to pięta u niego jest nieprawidłowo stawiana i się wykrzywia. Dlatego każda mama powinna pokazać ortopedzie butki swojego dziecka i popytać się, co w jego przypadku jest najważniejsze: wkładka, twardy zapiętek, obcas Thomasa czy wszystko naraz.
    • Gość: rudka Re: ortopeda i zle buty IP: *.* 17.10.02, 21:59
      Co wobec tego znaczy znak "Zdrowa stopa"? Mają go przecież buciki Befado (w nich moja córcia chodziła latem). A propos Bartków, wydaje mi się, że firma ostatnio bardzo się pogorszyła, ja w ich ofercie nie znalazłam nic odpowiedniego. Mam wrażenie, że zaczęli bardziej stawiać na modny wygląd niż na wygodę i zdrowie.I jeszcze jedno: jak udaje się Wam namówić dzieci do chodzenia po domu w kapciach?! Moje małe i duże biegają z reguły na bosaka,a ja ścigam ich ze skarpetkami antypoślizgowymi, bo jeszcze to przez chwilę tolerują. Nie jestem tylko pewna, czy to zdrowo. Rudka
    • Gość: cela Re: ortopeda i zle buty IP: *.* 18.10.02, 13:52
      Chciałabym powiedzieć swoje (i tylko swoje)zdanie na temat bucików dziecięcych, tudzież ortopedycznych.Ale podkreślam to jest tylko moje zdanie (nie jestem ortopedą), takie moje prywatne spostrzeżenie.Mam prawie 2 letnie dziecko, od zawsze kupuję w zasadzie tylko buty Bartka (bo są polecane i poprosty podobają mi się). Moje dziecko nie ma wady stóp.Aczkolwiek jak każda "przewrażliwiona" matka przeczytałam chyba wszystko na ten temat, obejżałam chyba większość bucików, zastanawiałam sie w nieskończoność jakie będą najlepsze.. te pierwsze, potem następne, te na spacer a te jako kapcie....moja znajoma zakłada dzieciom (bliźniakom) tylko buty ortopedyczne np. postępu.... więć ja też zaczęłam się nad tym zastanawiać tak na wszelki wypadek.I jakie są wreszcie moje wnioski.- przyjmuje np. Bartki jako odpowiednie (lekarz też nie miał zastrzeżeń), bo mi się również podobają (to od siebie)- jeśli dziecko nie ma oczywistej wady stóp lub rodzinnych przedyspozycji to nie katujcie go butami ortopedycznymi,- buty ortopedyczne są OK (przyznaję) jeśli jest taka potrzeba,- buty ort. są sztywne, mocno trzymają kostkę (i o to chodzi) ale.... nadaję się TYLKO do chodzenia. Już zupełnie inaczej sprawa wygląda gdy dziecko kucnie, klęknąć nie ma szans. W sumie na spacer mogą być ale napewno nie w domu (zabawa na dywanie)lub w piaskownicy. Przymierzcie jakieś trapery za kostkę i sprawdźcie same...- Buciki Postępu - oglądałam dokładnie, usztywniana piętka i kostka Ok ale poduszeczka wewnątrz mierna (por. do innych normalnych butów)to tyle, strasznie długo, ale chciałam przedstawić swoje przemyślenia na ten temat. Generalnie uważam że chodzenie w butach ortopedycznych "tak na wszelki wypadek" nie uważam za najlepszy pomysł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka