IP: *.* 23.10.02, 12:11
Czesc e-Mamy, Prosze napiszcie czy podajecie swoim dzieciom fluor. Moj synek ma 7 miesiecy i prawie 4 zabki, czy powinnam juz zaczac podawac Mu fluor? Moja lekarka mowi, ze jeszcze nie ale z tego, co widze, to opinie sa podzielone. Co Wy robicie?Pozdrawiam Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania_mam_Huberta Re: FLUOR IP: *.* 23.10.02, 16:03
      dawałam ale przestałamnasza pediatra namodradziła powiedziała, że odchodzi się od podawania "czystego" fluoru dzieciom, wystarczające ilości są w otoczeniuale jestem ciekawa co innni o tym sądzą
    • Gość: guest Re: FLUOR IP: *.* 23.10.02, 18:23
      A ja podaję mojej 5-letniej Dominice Zymafluor już od 2,5 roku i ząbki ma tak ładne,że ostatnio podziwiała je (na przeglądzie) cała obsada gabinetu dentystycznego!Byłam b.szczęśliwa , bo moimi zębami raczej nikt się już nie pozachwyca...Dodam jeszcze,że bardzo przestrzegamy higieny jamy ustnej.Po słodkościach zawsze myjemy ząbki lub -w ostateczności-Dominika dostaje gumę Orbit dla dzieci.Pasty od początku używamy Elmex dla dzieci,ale wieczorem myłam jej ząbki ja lub tata aż do piątych urodzin.
      • Gość: guest Re: FLUOR IP: *.* 23.10.02, 18:32
        Zapomniałam dodać,informację istotną dla mam karmiących piersią.Dominika była ssakiem do 2,5 roku i ssała kilka razy w nocy ,a w czasie ząbkowania prawie non stop wisiała na cycu.
    • Gość: anatom Re: FLUOR IP: *.* 23.10.02, 18:52
      Ja podaje Zymafluor od 10 miesiaca. Teraz Krystian ma 15 miesiecy i 6 zebow. Zauwazylam biale przebarwienia na zabkach i wyczytalam na ulotce ze moga to byc skutki uboczne. Wybieram sie do stomatologa zeby to sprawdzil. Jak bede cos wiedziala nowego to napisze.Pozdrawiam Ania
      • Gość: jumbo Re: FLUOR IP: *.* 23.10.02, 19:31
        Moja corka (lat 3) dostawała fluor, zgodnie z zaleceniem pediatry, regularnie od 6 m-ca do 2 lat, potem na skutek rozbieżności opinii wśród stamatologow zdecydowałam sie podawać go sporadycznie, a niedawno po wizycie u stomatologa i jego opinii (pasty z fluorem tak, ale kropelki nie) przestałam podawać w ogóle. Corka ma zdrowiutkie zęby a wizyta była profilaktyczna, ale nie wiem czy to zasługa fluoru czy tez tego że jada mało slodyczy (landryn i lizaków wcale) oraz chetnie i często myje ząbki.
        • Gość: AniaSK Re: FLUOR IP: *.* 24.10.02, 09:07
          A ja podawałam małemu od 6 tygodnia życia 1 kroplę, teraz, gdy mały ma 2 latka - pełną dawkę (oczywiście w porozumieniu z pediatrą).Ania
    • Gość: Gooh Re: FLUOR IP: *.* 24.10.02, 15:25
      ja podaje Brunowi (teraz 1,5 roku) flour (w postaci Zymafluoru) tez od 6 m-ca życia, ale w dawce zmiejszonej, czyli 2 krople dziennie (bez weekendów, bo wtedy za często jest cyc i nie ma przerw bezmlecznych, co jest wymagane przy podawaniu fluoru)oczywiście robie tez przerwe w podawaniu (przez wakacje nie podawałam w ogóle)Bruno ma teraz 16 zębów (pierwsze wyszły jak miał 5,5 m-ca)nie ma żadnych problemów, ząbkli piękne...wiele moich znajomy juz ze starszymi dziecmi podawało fluor i efekty są... :-)ale najważniejsze...nie przedawkować i nie wolno w tym samym czasie myć zębów pastą z fluorempozdrawiamGooh:hello:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka