Dodaj do ulubionych

Szukam skutecznej metody na zaparcia!

IP: *.* 27.10.02, 22:47
Mam problem:zaparcia.jestem w 9 tygodniu ciąży i kompletnie już sobie nie radzę z tą przypadłością.Piję codziennie na czzo ciełą wodę z cytryną i miodkiem,staram się jeść dużo owoców9w tym sszone śliwki) i nic.Nadal mam problem.Lekarz poradził mi picie syropku Lactulosum gdy już sobie nie radzę i to działa rewelacyjnie ale nie chciałabym go nadużywać.Może któras z was zna jakiś skuteczny sposób.Proszę o pomoc!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: czarnotka Re: Szukam skutecznej metody na zaparcia! IP: *.* 27.10.02, 22:56
      Hej!Wypróbuj lek homeopatyczny Alumina Dagomed nr 19. Ja mam ten sam problem, nie tylko w ciąży. O ile wiem, to leki homeopatyczne można bezpiecznie zażywać w ciązy.Pozdrawiam - Aga
      • Gość: pumpkin07 Re: Szukam skutecznej metody na zaparcia! IP: *.* 27.10.02, 22:59
        dziękuję czarnotko!smileNa pewno spróbuję!Może jednak znasz jakieś metody naturalne,których ja nie znam?
    • Gość: Miśk@ Re: Szukam skutecznej metody na zaparcia! IP: *.* 27.10.02, 23:33
      Kup syrop lactulosum polecany dla ciężarych i po porodzie,nie uzależnia,nie jest przeczyszczający.Sama brałam z polecenia ginekologa.I nie daj sobie wmówić,że jest na receptę,są apteki sprzedające bez problemów.
      • Gość: pumpkin07 Re: Szukam skutecznej metody na zaparcia! IP: *.* 28.10.02, 00:25
        Właśnie mam ten syropek i jest rewelacyjny też z polecenia learza ale zawsze wolę się uewnić co inni na ten temat myślą.Niewiem tylko czy mogę go pić np.co trzy dni bo tak mniej więcej bym potrzebowała.Nie chcę g nadużywać.Jak sądzisz jest to bezpieczne?
        • Gość: Miśk@ Re: Szukam skutecznej metody na zaparcia! IP: *.* 28.10.02, 21:40
          Ja piłam go przez całą ciążę i 2 miesiące po porodzie i nic ani mnie ani dziecku nie było.Można często brać ten syrop,bo to nie środek przeczyszczający,a jedynie powodujący szybszą perystaltykę jelit.Tą samą laktulozę produkuje organizm z tym,że w czasie ciąży jest jej mniej co powoduje zaparcia,dlatego nie jest niebezpieczna.Jedyną jej funkcją jest zmiękczenie stolca a nie prowokowanie wypróżnienia.Ot i tyle by było na ten temat :)
    • Gość: AaniaM Re: Szukam skutecznej metody na zaparcia! IP: *.* 28.10.02, 16:27
      U mnie ten problem zaczął się w 22 tyg, gdy poszłam do szpitala. Stosowałam czopki glicerolowe. Na początku działały rewelacyjnie, ale potem efekt był coraz gorszy.Możesz spróbować.Pod konic ciąży byłam tak zdesperowana, że moim marzeniem była lewatywa :-), ale zrobili mi cesarkę i marzenie nie spełniło się.Życzę "pomyślnych wiatrów" i znalezienia skutecznej metody.Ania
    • Gość: ewa_s Re: Szukam skutecznej metody na zaparcia! IP: *.* 28.10.02, 18:36
      Witajcie!Polecam metodę naturalną, dobre efekty daje jedzenie kiwi - codziennie wieczorkiem.Mam nadzieje, ze Wam tez pomoze EWA :hello:
    • Gość: IlonaD Re: Szukam skutecznej metody na zaparcia!Mam ją! IP: *.* 28.10.02, 19:15
      Moja droga,byłam w tej samej sytuacji co ty;z tym,że umniebyło to nagminne,wcześniej parę razy w moim życiu się odchudzałam.Katastroficznie zaczęło się dziać podczas mojejciąży,niestety mój ginekolog umie brac tylko pieniądze iżadnego nawet syropku nie dostałam;nabawiłam się więc hemoroidów i dopiero w 37. tygodniu ciąży kobieta ze szkoły rodzenia powiedziała mi o siemieniu lnianym (jest dokupienia zmielone,odtłuszczone).Wystarczy rano na czczo wziąć łyżeczkę i popić szklankąletniej wody.Słuchajcie ulga przyszła natychmiast.Stosowałam od czasudo czasu.Może ktoś też to stosował,albo coś otym wie.Jestem ciekawa!
    • Gość: fasola Re: Szukam skutecznej metody na zaparcia! IP: *.* 28.10.02, 19:25
      polecam kiwi
    • Gość: Gosia1 Re: Szukam skutecznej metody na zaparcia! IP: *.* 28.10.02, 21:07
      Dziewczyny mają rację - kiwi jest ekstra! Siemię też. I spróbuj jeszcze to, co mnie pomogło - pumpernikiel. Ale uprzedzam - świństwo jakich mało...ble. Tzn są ludzie, którzy to lubią, ale mnie nie smakowało nic a nic. Jest to czarny chleb, można go dostać np w supermarketach. Ze smaczniejszych sposobów polecam gotowane brokuły. Pomagają mi zawsze, jak mam "kłopot"...I gotowane buraczki (pure, bez tłuszczu). W ogóle staraj się jeść dużo GOTOWANYCH warzyw, nie surowych, ale gotowanych właśnie. Bez śmietany, bez majonezu (sałatki!!! :lol:), bez tłuszczu - same. Jeszcze lepiej by były gotowane na parze, to byłby szczyt marzeń...;) Pamiętaj o jednej zasadzie - to właśnie tłuszcz prowadzi do zaparć. Staraj się jeść go jak najmniej. :-)Pozdrawiam i życzę ulgi - Gosia
    • Gość: BAJBUS Re: Ja też - dla Gabi :( IP: *.* 28.10.02, 21:48
      Niestety, moja mała Gabi cierpi na zapracia :(Pierwszy raz przytrafiło się to kilka miesięcy temu i było okropnie - konieczna była wizyta u lekarza - nic nie pomagało ani czopki,syropy na rozluźnienie, zmiana diety - potem przyszły zaparcia nawykowe - tzn przy każdej chęci oddania stolca był jej opór i zwieranie pupy :(Nawet jeśli stolec był luźny.Od piątku Gabi narzekała na złe samopoczucie, nie jadła i bardzo się tym zmarwtiłam. Doszły lekkie bóle brzucha. Dziś okazało się ze boi sie wypróżnić - udało sie po zaaplikowaniu jej malutkiej cząsteczki mydła - wiem, ze to nie najlepsza metoda - ale musiałam jej jakoś pomóc - bo było bardzo źle. Wypróżniła się po godzinie a stolec był normalny :(Wróciły jej siły i zjadła pożądną kolacje (z dużą ilością warzywsmileAle co następnym razem???Czy to siemie lniane można tez podac dzieciom??Pozdrawiam bajbus
      • Gość: Gooh Re: Ja też - dla Gabi :( IP: *.* 29.10.02, 09:14
        Bajbuskusiemie lniane pije mój Bruno (1,5 roku ), bo jak ja coś pije to i on musi...pytałam lekarza i powiedział, zę dziecku to nie szkodzi, a wręcz pomaga...ale...mnie już to nie pomaga...nic nie pomaga zresztaani sliwki, ani siemie, ani inne preparaty (no chyba, ze lewatywa :-), ale ile można... ) mam nadzieje, ze Gabi pomoże...proponuję ranek zaczynac od:1. ciepły napój (naprawde ciepły - pobudza jelita)2. masaż brzuszka3. siemie lniane - łyżka nasionk (nie zmielone!) zalać wrzątkiem i po kilku minutach jest to takie ciut "glutowate" - Gabi powinna wypić wszytsko a najlepiej pokaż jej, ze to pyszne (Bruno to uwielbia - sam się domaga ;-) )4. znów masażyk brzucha...5. ewentualnie jakis jogurcik z otrebami i potem znów ciepłe picieefekt powinien być (otreby rozpulchniają)pozdrawiam i trzymam kciuki za efekt :-)Gooh:hello:
    • Gość: Basia76 Re: Szukam skutecznej metody na zaparcia! IP: *.* 01.11.02, 20:19
      Spróbuj jeszcze: dużo jabłek, otrębuski (pastylki z otrąb do kupienia w aptece), baardzo dużo wody i oczywiście odstaw najlepiej białe pieczywo. Mi po śniadaniu pomaga też często kawa.
    • Gość: ganga Re: Szukam skutecznej metody na zaparcia! IP: *.* 03.11.02, 21:51
      To ja się jeszcze dopiszę.Kiedyś koleżanka, która zajmuje się medycyną chińską, poleciła mi spożywanie pomarańczy między 5 a 7 godziną (rano). Na mnie działa mistycznie :)Warto wypróbować, bo nic nie boli :)ganga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka