IP: *.* 21.01.03, 12:26
Dziecko mojej koleżanki od kilku tygodni ma straszne ataki duszności, nie śpi po nocach, rodzice oczywiście też, koleżanka boi się, że wyrzucą ją z pracy, bo prawie tam nie chodzi.Chłopiec bierze leki, ale to niewiele pomaga. Może znacie jakieś sposoby, metody leczenia, ze swojego doświadczenia, czy cudzego, może coś czytałyście - a nuż coś przyniesie ulgę. Proszę o pomoc, joanna
Obserwuj wątek
    • Gość: Hermiona Re: Astma IP: *.* 21.01.03, 13:16
      Joanno, zacznę od kilku pytań: w jakim wieku jest ten chłopiec, jakie bierze leki, czy jest na coś uczulony? Czy w domu są zwierzęta, rośliny doniczkowe, dużo dywanów i innych miękkich sprzętów (kanapy, fotele itd.)? Czy te duszności ma tylko w nocy?Jeśli tylko w nocy, możliwe jest uczulenie na roztocza. Trzeba wtedy usunąć wszelkie miękkie przedmioty gromadzące kurz z jego pokoju (przynajmniej na razie), bardzo dużo wietrzyć i w ogóle trzymać niską temperaturę. Nie wolno użwywać nawilżacza, bo tylko pomaga roztoczom i grzybom się rozwijać. Dobrze byłoby sprzątać jego pokój krótko przed zaśnięciem, tzn. odkurzyć na mokro - najlepiej odkurzaczem z filtrem wodnym, a jeśli takiego nie mają, to najlepiej byłoby zdjąć dywan i codziennie przed spaniem przecierać na mokro podłogę. Zmieniać pościel i piżamkę co kilka dni i nie używać tej z pierza (pościeli). Można mu podnieść wyżej poduszkę, żeby spał w pozycji półleżącej. Nie używać żadnych ziół ani olejków.Nie wiem, jakie leki bierze, ale wiele z nich zaczyna naprawdę działać dopiero po paru tygodniach, często trzeba też popróbować, bo każdy inaczej reaguje na dany lek, a jest ich wiele. Co on dostaje na przerwanie tych ataków?Nie radzę im próbować z homeopatią - słyszałam o dobrych rezultatach, ale na pewno nie można tego zaczynać w okresie zaostrzenia choroby, bo skutki mogą być tragiczne (znam z autopsji - mam córkę-astmatyczkę). Te leki nie dadzą też spodziewanego rezultatu, jeśli dziecko ma naprawdę ciężką astmę i jeśli jest uczulone na wiele rzeczy.To na razie wszystko, co mi przychodzi do głowy. Jeśli będziesz chciała - pisz - tu albo na priva.:hello: Monika
      • Gość: joannabo Re: Astma IP: *.* 21.01.03, 16:33
        Hermiono! Chłopiec ma 10 lat i choruje już bardzo długo. Nie mają dywanów, roślin, był niedawno królik (zdechł), ale akurat wtedy było dobrze, temperatura aż za niska, zwłaszcza przy tych mrozach, które ostatnio były. Oni już badali małego pod kątem wszystkiego z tego o czym się mówi jako o ewentualnym źródle uczulenia. Ma stwierdzone dwa "wywoływacze", ale ich wyeliminowanie nie pomaga. Wiesz jak to jest z tymi badaniami. Może są jakieś niezidentyfikowane alergeny wśród tych wszystkich paskudztw, które dodają do żywności, a których nie sposób uniknąć?Ale, z drugiej strony, chłopak je to co zawsze, a od chyba lutego zeszłego roku do początków grudnia miał spokój. Naprawdę trudno to zrozumieć.joanna
    • nikola_b Re: Astma 07.12.13, 14:18
      Niestety, jedynym skutecznym sposobem leczenia astmy są sterydy. Tylko dzięki nim można trwale pozbyć się ataków astmy lub chociaż znacząco zmniejszyć ich częstotliwość...
      • ella_nl Re: Astma 07.12.13, 21:54
        Nikola - popatrz na daty postów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka