lenka74 18.12.06, 19:17 Takie małe 3 pod skórą na głowie zaraz za uszmi, nie bardzo twarde, małe. Zwiastunem jakiej choroby mogą być? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lidia23 Re: Guzki na głowie 18.12.06, 20:44 Mogą być włókniaki, ale najlepiej pójdź do lekaża. Ewentualnie jest taka strona:www.dziecko24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
oyate Re: Guzki na głowie 18.12.06, 20:47 Mogą to być powiększone węzły chlonne, które mogą być zwiastunem wielu chorób od zwykłego przeziębienia do niestety chłoniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
dosaf Re: Guzki na głowie 18.12.06, 21:26 Boże święty!!! mój synek też ma coś takiego, nietwardy, wielkości ziarka grochu poruszający się pod palcem COŚ za prawym uszkiem. Jutro pędze do lekarza !! Odpowiedz Link Zgłoś
lenka74 Re: Guzki na głowie 19.12.06, 12:07 Daj znać jak co powiedział lekarz. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
wordshop Re: Guzki na głowie 19.12.06, 12:16 u mojej córeczki znalazłam taki "ruchomy" guzek z tyłu główki, jak miała coś koło roczku. pediatra powiedziała, że to powiększony węzeł chłonhy i żeby obserwować, czy się nie powiększa, bo w obecnym stanie nie jest niepokojący. po pół roku był taki sam, ale wymusiłam na lekarce skierowanie na morfologię. wyniki były ok, czego i Waszym maluszkom życzę. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
alekmus Re: Guzki na głowie 19.12.06, 12:21 Mój synuś też ma takie ruchome guzki. Lekarka powiedziała że to są węzły chłonne i mogą być powiększone przy np. ząbkowaniu itp. i czasami nawet do kilku miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
dorpyp Re: Guzki na głowie 19.12.06, 16:14 mój synek też ma 2 guzki za uchem. mówiłam nie raz o tym lekarce, ale powiedziała, żeby się nie martwic. do tej pory się nie martwiłam, ale przy najbliższej okazji wymuszę (bo inaczej nie da rady) badania. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
matea4 Re: Guzki na głowie 19.12.06, 21:00 To najprawdopodobniej węzły chłonne, które powiększaja sie np przy zabkowaniu, katarku ,zapaleniu ucha. Moga być powiększone nawet kila miesiecy i nigdy nie wrócić do normalnej wielkości. Nie napisałaś jakiej sa wielkości - ziazno goszku, pestka wisni czy wieksze. Znaczenie ma też jego ruchomość.Głowa do góry. Będzie dobrze.Mój młodszy syn ząbkowanie zaczyna zawsze od węzłów. Teraz wychodzi mu piątka i tez są większe niż zazwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka74 Re: Guzki na głowie 20.12.06, 12:18 Mniejsz niz ziarenko grochy ale 4 az. Odpowiedz Link Zgłoś
matea4 Re: Guzki na głowie 20.12.06, 13:20 To tym bardziej spokojnie. CZłowiek ma dziesiątki węzłów. Tylko część z nich jest pod powierzchnia skóry. Taka wielkość węzłów jest fizjologiczna. W obrębie głowy mamy węzły : na potylicy, za uszami, przed uszami, pod żuchwowe. Jest ich naprawdę bardzo dużo. Głowa do góry. Wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś