Dodaj do ulubionych

Stany lękowe w ciąży

IP: *.* 09.03.03, 14:26
Jestem w drugiej ciąży, mam termin orientacyjnie na połowę sierpnia 2003.W odróżnieniu od pierwszej ciąży - teraz w ogóle nie widać brzucha, obraz na usg jest bardzo niewyraźny (lekarz twierdzi, że to przez liczne blizny i być może zrosty pooperacyjne, które odbijają fale usg, jestem bowiem po cystektomii i cesarskim cięciu).Właściwie wiem o ciąży tyle, że dziecko żyje i wg jakichś tam wymiarów, bodajże główki, ciąża jest niecałe 2 tyg. mniejsza niż to wynika z obliczeń.Stąd zrodziła się moja obsesja na temat jakiejś wady tego dziecka.Trudno mi przestać o tym myśleć, sama jestem osobą niepełnosprawną i nie wyobrażam sobie mieć niepełnosprawne dziecko.Mam nadzieję, ze to tylko moje lęki i urojenia.Teraz jest to 18-19 tydzień ciąży, ruchów płodu nie czuję.Co mam zrobić, żeby się uspokoić, czy jest jakaś metoda aby już teraz dzięki jakiemuś "szkiełku i oku", za pomocą jakiegoś nieinwazyjnego badania dowiedzieć się o moim drugim dziecku czegoś więcej? Mam 29 lat i 2 letniego zdrowego syna. Na poczatku pierwszej ciązy brałam Tegretol, w ok.3 m-cu odstawiłam.Na początku drugiej ciązy brałam Deprexetin i silny antybiotyk, bo bardzo chorowałam.Co mam zrobić żeby przestać się tak bać??Bardzo proszę Was o pomoc.Agnieszka
Obserwuj wątek
    • Gość: Paulinapaulina Re: Stany lękowe w ciąży IP: *.* 10.03.03, 22:16
      Wydaje mi się, że najbardziej niepokojący w tym wszystkim jest twój stan zdrowia psychicznego (bez obrazy oczywiście!). Spróbuj skonsultować się z dobrym psychiatrą i opowiedz mu o swoich lękach. Psychoterapię odradzam, bo to nie najlepszy okres na takie działania. Leki powinny pomóc, o ile są dobrze dobrane. Pozdrawiam.Paulina
    • Gość: irenapodolak Re: Stany lękowe w ciąży IP: *.* 15.03.03, 21:40
      Nie martw sie tak!Lekarz napewno ma racje!Zamartwianiem sie tylko mozesz szkodzic dziecku!Napewno jest wszystko ok,jakby było cos nie tak to lekarz zleciłby jakies badania!Ostatecznie mozesz sie przejsc na konsultacje do innego lekarza,ja tak czesto robie!Ale najwazniejsze badz dobrej mysli!!Głowa do gory!Daj znac jak sie juz dowiesz ze wszystko jest super.Pozdrawiam i czymam kciuki ,Irena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka