Dodaj do ulubionych

Diphergan, Sinecod- na mokry kaszel nocny?

25.12.06, 00:38
Witam,
poczytałam troche o tych lekach i o tym że pomagają na nocny kaszel, ale mam wątpliwości czy mogę je podawać gdy kaszel jest mokry (prawdopodobnie związany ze spływającą wydzieliną, bo osłuchowo jest czysto). Jeśli sa to leki przeciwkaszlowe, to chyba sie nie nadają? Jak sądzicie?
Obserwuj wątek
    • dorek3 Re: Diphergan, Sinecod- na mokry kaszel nocny? 25.12.06, 02:31
      jeżeli odruch kaszlowy jest tak silny, że dziecko nie może spać to podaj tylko na noc. W ciągu dnia należy dążyć po rozrzedzania i odkrzutszuszania wydzieliny, ale nie podawać już mukolityków po 17-tej.
    • aniask_mama Re: Diphergan, Sinecod- na mokry kaszel nocny? 25.12.06, 10:34
      Sinekod na noc jeśli kaszel dziecku nie pozwala spać, ale nie nadużywać, bo lek
      ten tylko hamuje odruch kaszlowy.

W ciągu dnia powinno się podawać syrop rozrzedzający wydzielinę, żeby wszystko
      wykaszlała.
      • magdamroziuk Re: Diphergan, Sinecod- na mokry kaszel nocny? 25.12.06, 13:01
        U nas lekarka (ale mamy zapalenie oskrzeli) powiedziała, że kaszel to dobry
        objaw, bo tylko tak organizm może oczyścić płuca. Oczywiście mukolityki tylko
        do 16, ale nic, co by hamowało odruch kaszlu - wtedy dziecko nie pozbywa się
        wydzieliny. A z kolei na leżąco najwięcej tej wydzieliny spływa. Więc może nie
        jest wcale dobrze podawać na noc cokolwiek, co hamuje kaszel występujący przy
        infekcji? Z drugiej strony szkoda dziecka, które mało śpi przez męczący kaszel.
    • anecia-26 Re: Diphergan, Sinecod- na mokry kaszel nocny? 25.12.06, 15:16
      diphergan dziala uspakajajaco nie przeciw kaszlowo nie powinno sie go stosowac
      dluzej niz 3 dni najlepiej na noc a na kaszel mokry dobra jest flegamina albo
      flawamet tylko do 16
    • olka_gd Re: Diphergan, Sinecod- na mokry kaszel nocny? 25.12.06, 22:49
      Dzięki serdeczne smile
      • marta308 Re: Diphergan, Sinecod- na mokry kaszel nocny? 26.12.06, 12:44
        U nas , kiedy zaczyna sie kaszel ( jest suchy ) podaje sinecod ( przez 1
        dobe ) , a pozniej na mokry kaszel ambrosol . Oczywiscie trzeba oklepac
        plecki . Zawsze przechodzi i obejdzie sie bez antybiotyku .
        Zdrowka zycze .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka