Dodaj do ulubionych

Karta info chorego dziecka - może wziąć wzór

03.01.07, 23:14
Od dawna pod wpływem pewnej informacji uzyskanej o ile pamietam od Ani chodzi
za mną pomysł aby wyrobic Radkowi taka karte informacyjną wielkości nowego
dowodu zawierająca najważniejsze dane personalne oraz nt jego wady, lekarza
prowadzącego, namiarów, zalecanej profilaktyki IZW.
Własnie dzis otrzymałam na e-mail moją karte cukrzyka, która wystarczy
wydrukować i zalaminować.
www.cukrzyca.akcjasos.pl/?a=karta_cuk
Może to jest jakiś pomysł przydatny zwłaszcza dziciom juz samodzielnym w
wieku szkolnym.
Obserwuj wątek
    • gosiap10 Re: Karta info chorego dziecka - może wziąć wzór 04.01.07, 07:48
      Usmiechnelam sie widzac Twoja propozycje Olu, bo nie dalej jak wczoraj pisalam
      o tym do lekarzy, z ktorymi przygotowujemy ksiazke dla rodzicow. Zaplanowalsmy
      dolozyc do niej wkladke (rodzaj "ksiazeczki zdrowia dziecka z wada serca"), w
      ktorej znajdowalaby sie rowniez taka karta wielkosci kredytowej do
      zaplastyfikowania badz juz wykonana z materialu trwalszego na ktorej mozna
      pisac. Moja Marta ma taka karte praktycznie od urodzenia. Jest ona niezwykle
      praktyczna i przydatna, bo wystarcza gdy w trakcie jakiejkolwiek kontroli u
      lekarza lub dentysty mu ja pokazuje.
      Olu, wysylam Ci na priv. kopie karty Marty. Zobacz, czy wlasnie o takiej
      myslalas.
      Jestem bardzo ciekawa, czy inni rodzice rowniez uwazaja, ze taka karta bylaby
      pomocna dla ich dzieci. Prosze napiszcie co o tym sadzicie.
      • kasienka19781 Re: Karta info chorego dziecka - może wziąć wzór 04.01.07, 10:32
        ja jestem za taka karta to fajny pomysl bo nie trzeba nosic dokumentow caly czas przy sobie
      • gocha80 Re: Karta info chorego dziecka - może wziąć wzór 04.01.07, 10:39
        Super pomysł. Ważne aby nasze dzieciaczki miały jakiś dokument informujacy o
        wadzie serca.
      • alrada Re: Karta info chorego dziecka - może wziąć wzór 04.01.07, 10:40
        Telepatia wink)
        Gosiu odpisałam na priv.
        Właśnie o takiej formie myślałam. Zreszta zachęcam również do wyrabiania
        dzieciakom krewkart w takiej formie. Radek już ma.
        www.szpital.gorlice.ibd.pl/pracownie/serologia/serologia.htm
        Czasami takie detale, drobiazgi nabierają znaczenia w sytuacjach kryzysowych i
        decydują o zdrowiu i życiu. Przezorności nigdy dość.
        Pozdrawiam .
        Ola

• sara01 Re: Karta info chorego dziecka - może wziąć wzór 04.01.07, 19:56
        super ! , jestem za smile

pozdrawiam serdecznie , Magda
      • izaskun Re: Karta info chorego dziecka - może wziąć wzór 04.01.07, 22:39
        też bym chciała zobaczyć taka kartę. Tez uważam że jest bardzo potrzebna
        • teletombola1 Re: Karta info chorego dziecka - może wziąć wzór 05.01.07, 00:21
          Ja też jestem za! Świetny pomysł! Myślę, że każde dziecko z problemem powinno
          mieć coś takiego i szczerze mówiąc troche niepokoi mnie to, że nie jest to
          normalne, powszechne, OBOWIĄZKOWE?
          Jak najszybciej chciałabym mieć coś takiego. A zresztą chore, nie chore. Kartę
          przynajmniej z oznaczeniem grupy krwi powinien nosić przy sobie każdy człowiek,
          tak jak nosi dowód.
    • basikrzy Re: Karta info chorego dziecka - może wziąć wzór 04.01.07, 19:40
      super pomysł, podpowiedzcie jak to powinno wyglądać
      • perelka.80 Do gosiap10 06.01.07, 09:40
        Gosiu to jest świtny pomysł. Ale czy nie powinno być na niej miejsca do
        wpisania informacji, że dziecko jest po operacji?? Moja Julcia ma zoperowaną
        swoją główną wadę, ale nadal płuca nie pracują prawidłowo i ma niedomykalność
        trzech zastawek. Tak więc nadal powinna być traktowana ze szczególną troską, i
        nawet dentysta powiniem wykonywać wszelkie zabiegi w osłonie antybiotyku, aby
        chronić serce.
        Co o tym myślisz?? Masz pomysl jak moznaby rozbudować tą kartę i czy to ma sens?

Pozdrawiam
        Aga
        • gosiap10 Re: Do perelka.80 06.01.07, 20:09
          Agnieszko,
          Ciezko rozbudowac karte i jednoczesnie zachowac format karty kredytowejsmile Ja
          oprocz karty profilaktyki IZW mam dla Marty tez karte z oznaczeniem grupy krwi,
          karte ubezpieczeniowa, karte na wypadek naglego leczenia w krajach Unii (E111)
          itp., itd. a wszystkie sa wlasnie wielkosci kredytowych i latwo mieszcza sie w
          portfelu. Zaraz wysle Ci nasza na wzor, podobnie jak i innym zainteresowanym,
          ktorzy pisali w tym watku, bo jestem ciekawa Waszych opinii.
          Co do Julki, to taka sama profilaktyka infekcyjnego zapalenia wsierdzia
          obowiazuje ja obecnie, jak i po zakonczeniu leczenia.
          Tymczasem niezly wydaje mi sie pomysl Ani ze zrobieniem sobie wlasnej karty.
          Pytanie tylko jak beda do niej podchodzic lekarze.
    • anfido Re: Karta info chorego dziecka - może wziąć wzór 06.01.07, 13:04
      Fundusz wyda tez broszurke na temat profilaktyki zapalenia wsierdzia, na końcu
      książeczki będzie do wycięcia karta o zasadach priofilaktyki zapalenia
      wsierdzia z miejscem na wpisanie danych dziecka i ośrodka pod którego jest
      dziecko opieką itp.

Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby każdy taką kartę zrobił sobie sam.
      Wystarczy przecież na małym kartoniku wypisać wszystkie potrzebne dane plus
      informację , ze dana odoba podlega profilaktyce zapalenia wsierdzia i
      zafoliować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka