Dodaj do ulubionych

a propos nebulizacji

04.01.07, 13:21
Właśnie wróciłam z córką od pulmonologa. Jesteśmy po pierwszej inhalacji
Pulmicortem. W związku z tym chciałam zapytać doświadczone mamy, jakie mogą
być skutki uboczne takich nebulizacji sterydami?
I druga sprawa: wielokrotnie czytałam posty mam, które opisywały zalety
inhalacji różnymi innymi środkami (nie sterydami). Pulmonolog zasugerował
zakup nebulizatora/inhalatora - czy ktoś mógłby polecić sprawdzony i wygodny
w użyciu nebulizator?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Jagoda
Obserwuj wątek
    • tabaluga0 Re: a propos nebulizacji 04.01.07, 13:26
      Podawalam synkowi przez pol roku pulmicort 125, dwa razy dziennie i nie bylo
      zadnych efektow ubocznych.I nadal nie ma.
    • kati76 Re: a propos nebulizacji 04.01.07, 13:27
      Ja mam inhalator Nebby do pracy ciągłej, kupiłam nowy na Allegro za 140 zł, jest
      mały, wygodny, z poręczną torbą. Polecam. Do inhalacji używam soli
      fizjologicznej, czasami Mucosolvanu na kaszel. Prywatnie rownież chodzę do
      alergologa-pulmonologa i po przepisaniu mi ostanio przez pediatrę pulmicortu,
      odradził podawanie, więc lek odłożyłam do szafki, z tego co wiem jest on na
      astmę oskrzelową. Dokładny opis znajdziesz w internecie.
      • jagoda2 Re: a propos nebulizacji 04.01.07, 13:35
        Co to znaczy "do pracy ciągłej"? Czego użyłaś zatem do inhalacji zamiast
        Pulmicortu? Dodam, że córka ma zapisane te inhalacje ze względu na niedrożny
        nos (leki antyhistaminowe i sterydy podawane donosowo okazały się
        niewystarczające), a nie ze względu na oskrzela (przynajmniej tym razem).
        Jagoda
    • mamcia_do_kwadratu Re: a propos nebulizacji 04.01.07, 13:30
      Ja posiadam nebulizator AEROZAAR A600. Kosztował 150 zł. Ma maseczki: dla
      małych dzieci, dla dorosłych. Jestem bardzo zadowolona, a właściwie moja córcia
      (ma 21 mies). Podczas inhalacji jest bardzo grzeczna i spokojna - zupełnie
      inaczej niż w szpitalu gdzie inhalator był bardzo głośny i płakała na sam jego
      widok.
      Odnośnie Pulmicortu to stosujemy go od 2 miesięcy. Narazie żadnych skutków
      ubocznych nie zauważyłam.
    • jedynataka1 Re: a propos nebulizacji 04.01.07, 13:49
      podaję dość często pulmicort na historie około okrzelowe- nie zauważyłam
      negatywnych skutków- jedynie te pozytywne- szybka poprawa stanu zdrowia i
      wielokrotne uniknięcie antybiotyku a raz nawet szpitala. my mamy nebulizator
      mini neb- koszt ok 190 , dziś już nie wyobrażam sobie życia bez inhalacji,
      dobre efekty i ulga nawet przy zwykłych katarach
      • zeb1 Re: a propos nebulizacji 04.01.07, 14:00
        hey,

ja własnie dzis kupiłam taki
        www.allegro.pl/item153958621_bardzo_szybko_inhalator_nebulizator_medel_family.html
        ale jesli na allegro wpiszesz w wyszukiwarke, znajdziesz mase tego sprzetu.

Bede robiła po raz pierwszy inhalacje i mam kilka pytan. Jutro idziemy do
        lekarza to pewnie poda nam odpowiednie leki (syn ma zapalenie oskrzeli i
        "dudniący" kaszel). Czym moge robic inhalacje gdy jest tylko katar albo zaczyna
        sie kaszel? Czy za kazdym razem bezpieczniej isc do lekarza zeby dobrał leki czy
        moge uzywac jakis bez recepty? Jesli tak to jakich?
        • jedynataka1 Re: a propos nebulizacji 04.01.07, 14:07
          na zwykły katar i początek infekcji wystarczy sól fizjologiczna- do nabycia bez
          recepty, na mokry kaszel mucosolvan do nebulizacji- ale ten jest na receptę i
          wiele innych leków np. sterydowych: pulmicort, berodual- ale te należy stosować
          wg zalecen lekarza i są one na receptę. Przy dłuższym stosowaniu nabierzesz
          wprawy i nauczysz się rozpoznawać czy wystarczy sama sól, czy podać coś wiecej.
          wszystkie te leki podaje się w połączeniu z solą fizjologiczną- ale sposób
          podania też zazwyczaj jest na ulotce lub poda lekarz
    • jagoda2 Re: a propos nebulizacji 04.01.07, 14:19
      Zapytam jeszcze czym różni się inhalator od nebulizatora?
      Jagoda
      • jedynataka1 Re: a propos nebulizacji 04.01.07, 14:29
        inhalator/ nebulizator tak naprawdę słowa używane zamiennie ale sprzęt inny.
        nebulizator służy do podawania leków " do nebulizacji" trochę masło maślane-
        leki w kroplach rozcieńczane bądz nie . - inhalatory trochę inaczej dziają-
        można inhalować np. olejkami róznej maści, w garnku z grącą wodą i miesznką
        ziół- też się robi inhalacje. Występują jeszcze inhalatory tłokowe- tak jest
        określany ich sposób pracy. Ten inhalator o który pytasz to tak naprawdę
        nebulizator ( pneumatyczny) - nie wiem czy coś wyjaśniłam- może ktoś inny zrobi
        to prościej.....
        • jagoda2 Re: a propos nebulizacji 04.01.07, 15:01
          Czyli tak naprawdę powinnam szukać inhalatora czy nebulizatora? Chciałabym móc
          robić dziecku zarówno inhalacje z soli fizjologicznej i różnych olejków, jak i
          nebulizacje z Pulmicortu lub innych leków, jeśli będzie to konieczne.
          Jagoda
          • u.too Re: a propos nebulizacji 04.01.07, 20:41
            inhalator - do wdychania wink

nebulizator - końcówka z dyszą 'rozbijającą' lek na cząsteczki określonej
            wielkości, sprężarka (ten elektryczny sprzęt) wytwarza odpowiednie ciśnienie
            • teletombola1 Re: a propos nebulizacji 25.05.07, 01:46
              a czym się różni inhalator tłokowy od ultradźwiękowego?
    • jagoda2 Re: jeszcze jedno 04.01.07, 14:29
      te wszystkie inhalatory/nebulizatory są oczywiście elektryczne?
      • jedynataka1 Re: jeszcze jedno 04.01.07, 14:30
        tak elektryczne
      • ymartin Re: jeszcze jedno 21.05.07, 12:11
        większość jest standardowo elektryczna, czyli zasilana z sieci. Jednak są
        modele, które dodatkowo maja możliwość zasilania z baterii/akumulatorków np
        Medel Clenny lub e-Neb. novamed.pl/sklep/?product=194 lub
        novamed.pl/sklep/?product=84 stosuje sie je np. w podróży, szkole czy
        pracy.
    • anecia-26 Re: a propos nebulizacji 04.01.07, 15:07
      ja kupilam inhalator z nebulizatorem SILVESTRA Z MASECZKA DLA DZIECI I DOROSLYCH
      Z USTNIKIEM I DO NOSA ZA 225ZL jak dotąd robilam inhalacje tylko sola
      fizjologiczna i pomagało
    • sylwiksylwik istotne jest: 21.05.07, 18:25
      przeplyw powietrza i wielkosc rozpylanych czastek (im wieksze tym plycej
      docieraja, oskrzela czy pluca). Te wielkosci powinien zasugerowac lekarz.
      My mamy taki: www.aeromedika.pl/s.php?d=2 (pierwszy) kosztuje 179 zl a
      przesylka kurierem 18
      pozdrawiam
      sylwia
      • asik_cz Re: istotne jest: 24.05.07, 23:20
        My mamy OB Concept też widoczny na tej stronce. Mam go dwa lata, nie popsuł
        sie, ale jest dość głośny i szybko wyłamała sie ta zielona klapka. Był
        stosunkowo tani.
        Leki do nebulizacji (np. Mucosolvan, sterydy) nie nadaja sie z tego co wiem do
        inhalacji, czyli do tych parowych.
      • kps54 Re: istotne jest: 25.05.07, 16:20
        w tym miesiącu w niemieckim czasopiśmie konsumenckim Stiftung Warentest przeprowadzili testy inhalatorów - dwie firmy wybijają się jakością i funkcjonalnością na tle innych - Pari i MEDEL (niemiecka nazwa Micro Drop). Modele obu firm uzyskały najwyższe noty, z tym że przy tej samej ocenie punktowej, inhalator MEDEL jest dwa razy tańszy. W Polsce inhalatory MEDEL mają jeszcze korzystniejsze ceny niż w Niemczech.

• milamariola Dzięki za kompetentne info! 26.05.07, 20:39
          !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka