Dodaj do ulubionych

A propos wynajmu- mam pytanie

28.07.25, 11:08
Jest sąsiedni wątek o wynajmie, ale ja z konkretnym pytaniem, dlatego zakładam.

Czy to standard teraz, że wynajmujący żąda od potencjalnego najemcy kopii umowy o pracę oraz wyciągu z konta za ostatnie 6 miesięcy?
Pytam, bo w ubiegłym tygodniu córka, szukająca mieszkania spotkała się z takim żądaniem.Wynajmujacy chce być pewien, że najemca będzie w stanie płacić za mieszkanie.
Tak się praktykuje? Ja jestem baaardzo zdziwiona, że można wymagać takich danych. To w ogóle legalne?.To mieszkanie to kawalerka w bloku, nie jakiś apartament że złotymi klamkami.
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:10
      Mamy beznadziejne regulacje w tym zakresie, więc ludzie zabezpieczają się jak mogą.
      • ritual2019 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:16
        Czyli jakie regulacje? Przeciez to jest oczywiste ze nalezy takie dokumnty przedstawic, czesto takze credit check oraz referencje.
        • gryzelda71 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:19
          Nie w Polsce. Tu nie ma regulacji.
          • ritual2019 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:22
            gryzelda71 napisała:

> Nie w Polsce. Tu nie ma regulacji.

Jakos mnie to nie dziwi.
            • gryzelda71 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:23
              To już wiesz. W następnych wątkach nie będziesz już musiała się dziwić.
        • raczek47 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:19
          ritual2019 napisał(a):

> Czyli jakie regulacje? Przeciez to jest oczywiste ze nalezy takie dokumnty prze
          > dstawic, czesto takze credit check oraz referencje.

No, dla mnie nieoczywiste. Przecież i tak trzeba wpłacić kaucję a umowa jest u notariusza podpisywana.Czy ona nie wystarczy?
          • 35wcieniu Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:20
            Wystarczy na co?
            • raczek47 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:22
              35wcieniu napisał(a):

> Wystarczy na co?

No, żeby właściciel mógł wyrzucić najemcę, jeśli ten nie będzie się wywiązywał z umowy.
              • gryzelda71 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:24
                Powaznie?
              • never.surrender7 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:54
                zgodnie z prawem (art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów) właściciel może wypowiedzieć umowę najmu z jednomiesięcznym okresem wypowiedzenia na koniec miesiąca kalendarzowego jeżeli lokator jest w zwłoce z zapłatą czynszu, innych opłat za używanie lokalu za co najmniej za trzy pełne okresy płatności pomimo uprzedzenia go na piśmie o zamiarze wypowiedzenia stosunku prawnego i wyznaczenia dodatkowego, miesięcznego terminu do zapłaty zaległych i bieżących należności.
                Czyli: 3 miesiące zaległości, 1 miesiąc na spłatę, po bezskutecznym upływie wypowiedzenie na minimum miesiąc do przodu - najmarniej 6 miesięcy, pod warunkiem że niepłacący lokator po wypowiedzeniu się wyprowadzi.
                Jednomiesięczna kaucja nie zabezpiecza właściciela na wypadek zaprzestania płacenia czynszu.
              • dr.amy.farrah.fowler Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 12:07
                Ty jesteś prawdziwa?

Wyrzucenie niepłacącego lokatora to lata. O ile w ogóle, bo jeśli jest cwany i należy do grup chronionych, to może być opcja NA LEGALU TO NIGDY.

Ludzie próbują się przynajmniej zabezpieczyć przed ewidentnymi pasożytami, które wynajmują mieszkanie z góry z zamiarem niepłacenia (a ściągnąć nie ma z czego), takowe przeważnie nigdzie nie pracują.
              • kocynder Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 14:49
                Nie. Nie wystarczy. Czasem nie wystarczy nawet wyrok sądu.
              • tania.dorada Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 16:21
                raczek47 napisała:

> 35wcieniu napisał(a):
                >
                > > Wystarczy na co?
                >
                > No, żeby właściciel mógł wyrzucić najemcę, jeśli ten nie będzie się wywiązywał
                > z umowy.

Ale właścicielowi zależy na tym żeby najemca się wywiązywał.
          • ritual2019 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:21
            Nie wiem w jakim celu notariusz, przeciez to nie kupno mieszkania.
          • gryzelda71 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:22
            Ale ta umowa u notariusza przed czym chroni wynajmującego?
            • raczek47 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:24
              No, może ja chyba zerwać, gdy najemca się nie wywiązuje?
              • 35wcieniu Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:25
                Sądzę że lepiej by było gdybyś doczytała co prawo mówi o takich sytuacjach, niż zakładała wątek "dziwię się światu, opiszcie mi wszystko od zera"
                • raczek47 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:28
                  Nie mam potrzeby grzebać w przepisach, po prostu zapytałam o coś widać oczywistego dla wielu , ale nie dla mnie. Z ciekawości, bo nie wiedziałam, że może obca osoba prosić kogoś o takie dane.
                  • 1matka-polka Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:32
                    raczek47 napisała:

> po prostu zapytałam o coś widać oczywist
                    > ego dla wielu , ale nie dla mnie.

W internecie i na roznych grupach są tomy opowiadań na ten temat.
                  • 35wcieniu Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:42
                    Nie rozumiem kompletnie. Co to znaczy że "nie wiedziałaś że obca osoba może prosić".
                    Obca osoba może Cię poprosić nawet o milion dolarów, dopóki nie dochodzi do wprowadzania w błąd, oszustwa itd. to jest zwykła prośba. Możesz odmówić i tyle.
                    • droch Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 16:34
                      Obca osoba może Cię poprosić nawet o milion dolarów, dopóki nie dochodzi do wprowadzania w błąd, oszustwa itd. to jest zwykła prośba

Ale wątku nie ma mowy o prośbie, ale o warunku zawarcia umowy. Przy czym wcale nie ma gwarancji. że dostarczenie wymaganych dokumentów gwarantuje, że umowa zostanie zawarta.
                  • turbinkamalinka Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 12:14
                    raczek47 napisała:

> Nie mam potrzeby grzebać w przepisach, po prostu zapytałam o coś widać oczywist
                    > ego dla wielu , ale nie dla mnie. Z ciekawości, bo nie wiedziałam, że może obca
                    > osoba prosić kogoś o takie dane.

Prosić może. Ale ty nie musisz się na to zgadzać. Jeśli uważasz że to nie fer to szukaj innego mieszkania.
              • gryzelda71 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:27
                Z naciskiem na chyba.
          • freja08 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:28
            Mój brat wynajmował studentowi, który okazało się że nie wiedział, że sprzątanie mieszkania to coś więcej niż przejechanie odkurzaczem i włożenie naczyń do zmywarki. Po dwóch latach wynajmu część sprzętów i mebli była do wymiany, bo nawet firma sprzątająca rozłożyła ręce widząc stan piekarnika, sedesu czy kabiny prysznicowej. Kaucja pokryła 1/4 szkód, wezwanie do zapłaty pozostałej kwoty zostało zignorowane. No cóż, student był ponoć bardzo zdziwiony że doszło do sprawy sądowej, bo się tego kompletnie nie spodziewał i grzecznie uregulował należność bo przegraną miał jak w banku. Tyle że właśnie, on miał pracę, miał regularne wpływy na konto, więc nie uniknąłby zajęcia komorniczego. Osoba pracująca legalnie raczej nie będzie chętna na przejście w szarą strefę z powodu długu na kilka czy kilkanaście tysięcy.
            Szczerze to ja się nie dziwię, że przy obecnych przepisach ludzie weryfikują co się da. Mój brat wynajmował przez agencję, z tego co wiem agencja sprawdziła najemcę pod kątem wypłacalności.
          • never.surrender7 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:41
            Kaucja jest z reguły w wysokości jednomiesięcznego czynszu, więc niewiele pomoże, gdy najemca przestanie płacić.
            Od znajomych mieszkających w Niemczech I Szwajcarii wiem, że przed nawiązaniem najmu okazywali dokumenty potwierdzające ich możliwości finansowe oraz że koleżanka w Niemczech płaciła kaucję w wysokości bodaj 6-miesięcznego czynszu a kolega w Szwajcarii remontował mieszkanie przed zwrotem, bo tam jest zasada, że oddaje się w takim stanie jak wzięło i nawet drobne uszkodzenia ścian czy podłóg powodują potrącenie z kaucji. Ale to może lepiej opiszą dziewczyny z tych krajów
            • sylwiastka Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 16:41
              Moge napisac o Niemczech.
              Mieszkania najczesciej wynajmuje sie latami lub dekadami
              1) Wlasciciel prosi o podanie zrodla i wysokosci zarobkow, moze je weryfikowac np potwierdzajac zatrudnienie u pracodawcy. Prosi tez o Schufa czyli cos w rodzaju raportu wysawianego przez firme ktora sledzi splate zobowiazan (rachunki, mandaty itp), wyplacalnosc i dlugi i ocenia rysyko niewyplacalnosci lokatora.
              2) Kaucaja najczesciej 3 miesiace
              3) Lokal najczesniej nieumeblowany i mozna urzadzac go jak sie chce, malowac sciany, wieszac dekoracje ALE oddaje sie go w takim stanie w jakim sie zastalo, pusty i z odmalowanymi na bialo scianami.
              Jest jeszcze wiele rzeczy, ktore znacznie odbiegaja od polskiego rynku.
            • eliszka25 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 23:12
              W Szwajcarii trzeba przedstawić wyciąg z rejestru dłużników potwierdzający, że w nim nie figurujesz. Nikt nigdy nie wymagał od nas przedstawienia „możliwości finansowych”, cokolwiek to znaczy. Tutaj 60% społeczeństwa mieszka w wynajmowanych mieszkaniach. Za to czasem chcą zobaczyć też zaświadczenie o niekaralności. Nikt nie wymaga też robienia remontu mieszkania przed wyprowadzką. Normą jest, że może ono mieć widoczne tzw. „ślady naturalnego zużycia”, czyli np. ślady na ścianie po wiszących obrazkach są ok, ale już ścianę popisaną przez bombelki trzeba pomalować. My malowaliśmy też na biało ściany, które wcześniej pomalowaliśmy sobie na kolorowo. Standardem są białe ściany w mieszkaniu i jeśli je przemalujesz, to przed wyprowadzką mają być na powrót białe. Jeśli mieszka się w tym samym mieszkaniu dłużej niż 10 lat, to oddaje się je „besenrein”, czyli zamiecione. Jeżeli krócej, to trzeba bardzo dokładnie posprzątać i najczęściej wynajmuje się w tym celu firmę, która się w tym specjalizuje. Zamawia się taką usługę z gwarancją i wtedy oni poprawią, jeśli właściciel przy odbiorze stwierdzi, że coś jest nie tak.

Ogólnie rynek najmu jest dużo lepiej uregulowany niż w Polsce.
              • anajustina Re: A propos wynajmu- mam pytanie 29.07.25, 06:30
                To jeszcze napisz że pasozyci czynszowi niestety istnieją i ciężko się takich niepłacących pozbyć niestety.
        • koronka2012 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 15:20
          ritual2019 napisał(a):

> Czyli jakie regulacje? Przeciez to jest oczywiste ze nalezy takie dokumnty prze
          > dstawic, czesto takze credit check oraz referencje.

Nie wiem co w tym takiego oczywistego? to że ktoś ma kasę nie znaczy że będzie płacił, za tydzień może ją wypłacić
          • ritual2019 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 17:35
            Fakt, nie ma nic oczywistego, poprostu mieszkania w pl wynajmuja randomowo, ma dochod -nie ma, ma dlugi- nie ma, ma odpowiednie referencje-nikt go nie zna albo jakies szemrane...bez znaczenia. Brak regulacji jest wciaz standardem.
    • ritual2019 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:13
      OJP🤣
    • 35wcieniu Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:15
      Standard może nie, ale się zdarza.
      Czy legalne... No nikt nikogo nie zmusza, więc nawet jak na pograniczu to zasadniczo trudno tu o jakąś winę, o karze nie wspominając.

A apartament nie musi być ze złotymi klamkami. Właściciel kawalerki też chce uniknąć problemów, takie dziwo.
    • sylwiastka Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:18
      W Polsce to czesta praktyka firm zarzadzajacych najmem. Podobnie jak sprawdzanie w Krajowym Rejestrze Dluznikow. To sie nazywa weryfikacja najemcy. Ja np wiem jakie zarobki ma moja lokatorka i wiem, ze spokojnie stac ja na to mieszkanie i tylko do tego jest mi potrzebna ta wiedza. Prywatnym wlascicielom trudniej poprosic o te dane, bo jeszcze nie ma zwyczaju w Polsce.
      Np ja jako lokatorka w Niemczech przechodzilam taka sama weryfikacje. Pokazywalam wlascicielowi mieszkania moja umiwe onlrafe z pensja, informacje o histori kredytowej i wyplacalnosci oraz skan dowodu osobistego. Wg mnie to bardzo dobra procedura dla obu stron.
      • ritual2019 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:23
        Normalna procedura. Plus czesto referencje.
      • anajustina Re: A propos wynajmu- mam pytanie 29.07.25, 06:33
        Która nie chroni właściciela, gdybyś jednak przestała płacić.
    • fogito Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:18
      W Polsce to nie jest standard, ale ludzie ze strachu robią różne rzeczy. Z tym, ze tacy wynajmować nie powinni wcale i nikomu.
      • husky_cat Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 14:38
        Nie, to chore prawo powinno być zmienione by ludzie nie musieli się bać
        • fogito Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 14:43
          Powinno, ale póki co nie jest. Więc jak ktoś ma schizy, to niech nie wynajmuje.
          • husky_cat Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 16:58
            Schizy wynajmujących to już jego, a nie twoja sprawa.
            Czasem dzięki schizom można uniknąć poważnego ryzyka, a jeżeli najemcom nie podobają się schizy wynajmujacego to mogą szukać dalej
          • dr.amy.farrah.fowler Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 17:23
            Jego mieszkanie, jego schizy.

Jak potencjalny najemca ma jakieś lepsze propozycje na uwiarygodnienie się, niech zaproponuje.
            • fogito Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 18:29
              Taaa niezrównoważenie psychiczne jest w modzie.
              • husky_cat Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 20:03
                Wśród pewnej grupy najemców to raczej złodziejstwo jest w modzie ☺
    • wkurzona_emadka Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:19
      Ja nie bo wynajmuje studentom, a to najbezpieczniejsza grupa pod względem płatności.

Ale jestem na różnych grupach dot. najmu i tam ludzie rozpisują się o konieczności dobrej weryfikacji - czyli wyciąg z konta, umowa o pracę, rejestry dłużników, jakieś specjalne czarne listy itp. Ponoć to norma na Zachodzie. Czy to legalne? A czemuz by nie jeśli obie strony robią to dobrowolnie.

Nie ma znaczenia czy to kawalerka. Jak trafisz na cwaniaka i pasożyta co zna swoje prawa to latami się go nie pozbędziesz (a już na pewno nie legalnymi sposobami). Prawo kompletnie Cię nie chroni.
      • fogito Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:25
        Studenci… zwłaszcza jak wynajmuje jeden a mieszka pięciu. Czyż nie 😛
        • wkurzona_emadka Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:42
          Jak się kontroluje tak jak ja to nie mieszka. Ja swój problem aktualnie weryfikuje i wkrótce go rozwiąże.
          • fogito Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 14:43
            Tak tak na pewno. Przy udziale anonimów z forum.
        • kamin Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 15:31
          Jakie ma to znaczenie? Ten na którego jest umowa najmu ma obowiązek płacić.
        • login.na.raz Re: A propos wynajmu- mam pytanie 29.07.25, 07:17
          fogito napisała:

> Studenci… zwłaszcza jak wynajmuje jeden a mieszka pięciu. Czyż nie 😛

Jakie ma to w sumie znaczenie, jeśli placi i nie przeszkadzają sąsiadom?
      • anajustina Re: A propos wynajmu- mam pytanie 29.07.25, 06:37
        Jak dobrowolnie? Jak potrzebujesz chałupy, to każdy dokument pokażesz.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: A propos wynajmu- mam pytanie 29.07.25, 07:26
          Jest jeden dostępny lokal na całe miasto?
    • 1matka-polka Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:27
      Za granicą naszego państwa z tektury to standard. U nas obywatel radzi sobie sam.😘
    • raczek47 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:31
      3000 kaucja- w tym mieszkaniu, gdzie do września chce być.
      Kawalerka 35 m.
      • 1matka-polka Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:35
        To teraz policz ile kosztuja wszystkie sprzęty, ktore można zniszczyć, uszkodzić, lub sprzedać🥹 sprawdz ile kosztuje malowanie - farba plus robocizna, chyba ze sama pomalujesz. Ile godzina pracy hydraulika, chyba, ze sama montujesz pobite umywalki i pęknięte brodziki, itd, itp...
        • raczek47 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:39
          Ale ja nie podważam zasadności kaucji, zapytałam o to, czy normą teraz jest żądanie wyciągu z konta i umowy o pracę?
          Poza tym, chyba nie ściąga się z kaucji za przemalowanie mieszkania ( porządkowe, nie z powodu tego że lokator grafitti porobił)?
          • ritual2019 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:42
            Poza tym, chyba nie ściąga się z kaucji za przemalowanie mieszkania

Nie, ale w pl to kto wie.
            • wkurzona_emadka Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:46
              W pl lokator powinien sam odmalować
              • bywalec.hoteli Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:50
                wkurzona_emadka napisała:

> W pl lokator powinien sam odmalować

Też mam w umowie, że lokator powinien odmalować mieszkanie na koniec umowy - ale w praktyce nie wiem jakby to miało wyglądać i czy będę w rzeczywistości tego wymagał. Wymalowanie mieszkania z farbą to kilka tysięcy złotych, ale też dużo zamieszania i czasu - zabezpieczanie mebli, ich przesuwanie, wynoszenie itp.
                Nie wiem czy lokatorzy to zrobią porządnie. A kaucja nie starczy na pokrycie pomalowania.
                Chyba, żeby wymagać odmalowania tylko tam gdzie ściana zniszczona.
          • alex_vause35 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:45
            Musiałaby mieć bardzo szczegółową umowę najmu, za co właściciel może ściągnąć kaucję, z uwzględnieniem normalnego zuźycia - znowuż to normalne zużycie trzeba by zdefiniować.
            Właściciel się tu na maxa i niekomfortowo dla najemcy zabezpiecza, ona też powinna.
          • 35wcieniu Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:45
            Zależy. Jest różnica między zwykłym zużyciem czyli np. tym że po 5 latach wynajmowania ściany będą zakurzone, a tym że np. najemca wylał coś na ściany.
          • never.surrender7 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:48
            zgodnie z art. 6e ustawy o ochronie praw lokatorów (regulującej wynajem lokali mieszkalnych) "po zakończeniu najmu i opróżnieniu lokalu najemca jest obowiązany odnowić lokal i dokonać w nim obciążających go napraw, a także zwrócić wynajmującemu równowartość zużytych elementów wyposażenia technicznego...", więc tak, częstokroć trzeba odmalować
          • bmtm Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 14:38
            Właściciele BAAARDZO często nie oddają kaucji jeżeli np. ściany po kilku latach zrobiły się szare w następstwie naturalnej eksploatacji. Dla mnie to absurd.
          • koronka2012 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 15:23
            Wszelkie zmiany muszą być uzgadniane z właścicielem. Jeden z moich lokatorów walnął sobie oczojebny oranż, było malowane pięć razy i nadal przebijało.
            • dr.amy.farrah.fowler Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 17:27
              Kumpela pomalowała jedną ścianę w wynajętym na głęboką czerwień, bo tak, jak było, było nudno.

Oczywiście bez żadnych sensownych zasad, bez umiejętności, bez oklejenia narożników i listew przypodłogowych taśmą, tak ją naszło, to wzięła puszkę farby i jazda. Przez co może i nudne, ale schludne mieszkanie zaczęło wyglądać jak burdel w slumsach.
          • pupu111 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 29.07.25, 02:55
            Kazda rozsadna osoba co wynajmuje, powinna prosic o takie rzeczy, nic to dziwnego.
      • alex_vause35 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:43
        Kaucja spora, a wiadomo, że i tak części z niej już nie zobaczy, bo zawsze można się do czegoś przyczepić.
        Np. do tego, że po 3-4 latach ściany brudne, a to raczej naturalne zużycie.
        • madami Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 12:07
          Zalezy od umowy - najemca powinien zdać mieszkanie w takim stanie jak je odebrał - jeżeli ściany są brudne to trzeba je umyć i pomalować
          • bmtm Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 14:39
            a jakim to prawem. To są naturalne procesy eksploatacji wnętrza.
            • never.surrender7 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 16:08
              Jeszcze raz:
              art. 6e ustawy o ochronie praw lokatorów: po zakończeniu najmu i opróżnieniu lokalu najemca jest obowiązany odnowić lokal i dokonać w nim obciążających go napraw, a także zwrócić wynajmującemu równowartość zużytych elementów wyposażenia technicznego.
              Oznacza to, że najemca ma obowiązek odnowienia lokalu i wykonania napraw, także gdy stan lokalu jest następstwem zwykłego używania.
              Tak mówią przepisy
              • droch Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 16:13
                Dokładnie. Chyba nie uważasz, że po 4 latach używania mieszkania ściany są tak samo śnieżnobiałe jak pierwszego dnia?
                • bmtm Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 16:29
                  Wynajmowałem lokatorom nieruchomości i w życiu się nie czepiałem naturalnej eksploatacji i zabrudzenia ścian. Nie uchodzi po prostu.
                  • bmtm Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 16:31
                    Być może to głupie, ale są to często naturalnie procesy eksploatacyjne. Mieszkanie stojące puste również by miało w jakimś stopniu zakurzone ściany więc trudo mi było pobierać opłaty za procesy niezależne od człowieka.
          • droch Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 14:50
            (...)najemca powinien zdać mieszkanie w takim stanie jak je odebrał(...)

Wcale nie smile
        • hanusinamama Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 15:33
          Ostatnio zwracałam całą kaucję. Nic nie było popsute. A ściana w salonie odmalowana (uprzedzono mnie).
    • bywalec.hoteli Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:36
      Praktykuje się to i owszem. Ma to zabezpieczyć interesy i mieszkanie wynajmującego. Jeśli córka nie chce podawać takich danych, to niech nie stara się o wynajem tej właśnie kawalerki tylko poszuka dla siebie innego lokum albo kupcie mieszkanie.
      • raczek47 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:40
        No tak, przy poprzednim i obecnym wynajmie właściciel nie żądał takich danych.
        • wkurzona_emadka Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:43
          Wejdź na grupę Czarna strona wynajmu na FB
          • 1matka-polka Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:59
            wkurzona_emadka napisała:

> Wejdź na grupę Czarna strona wynajmu na FB

Albo - Czarna lista lokatorów i wynajmujących. Zrobienie z mieszkania zasranej i zaszczanej meliny do generalnego remontu, to kwestia paru tygodni🥹
        • bywalec.hoteli Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:46
          Ale wystarczy, że córka okaże swoje dochody na zaświadczeniu z pracy albo pokaże wyciąg w banku oraz okaże do wglądu umowę o pracę - właściciel wcale nie potrzebuje tego kopiować, przetwarzać, brać zaświadczenie. Czyli córka udowadnia właścicielowi, że ma wystarczające dochody a właściciel decyduje się wynająć (albo nie). To gdyby właściciel zabierał kopię umowy o pracę czy zaświadczenie o dochodach - postrzegałbym jako nadużycie. Takie dokumenty nie są mu do niczego potrzebne by je mieć u siebie.
    • droch Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 11:52
      Okazanie wyciągu z konta może wiązać się z ujawnieniem danych szczególnie chronionych, np. o stanie zdrowia czy wyznaniu, zatem nie żądanie wynajmującego zdecydowanie idzie zbyt daleko. Tylko trudno coś z tym zrobić ad hoc.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 12:15
        Mam łamiącą wiadomość: większość systemów bankowych ma filtry, możesz sobie wybrać określony rodzaj transakcji i wcale nie musisz pokazywać transakcji typu "KLINIKA KARDIOLOGII WIZYTA" ani "KOŚCIÓŁ LATAJĄCEGO POTWORA SPAGHETTI DAROWNIZNA".
        • droch Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 12:49
          Mam wrażenie, że nie rozumiesz, czym jest "wyciąg bankowy", być może nie wiesz też, co to są "obroty" i "saldo". Ale po co się tym chwalisz na forum?
          Podpowiedź: zbiór dowolnie wybranych transakcji z danego okresu nie jest wyciągiem bankowym. A w wątku jest mowa dokładnie o wyciągu bankowym, a nie tym, co ty nazywasz wyciągiem bankowym.
          • dr.amy.farrah.fowler Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 17:28
            Ojejku, przestali sprzedawać czarne markery, którym można zamalować to, czego się nie chce pokazać?
    • madami Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 12:06
      Standard - ja bym żądała poświadczenia zatrudnienia
    • dr.amy.farrah.fowler Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 12:17
      Ktoś Ci powierza mienie o znacznej wartości, ma prawo sprawdzić przynajmniej, czy nie ma do czynienia z pasożytem-skoczkiem, który z definicji nie płaci i co parę miesięcy zmienia ofiarę (oni z założenia nie pracują, w każdym razie nie na legalu).
      • volta2 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 15:21
        w umowie o pracę nie ma informacji na temat bycia pasożytem skoczkiem, czy patologicznym oszustem naciągaczem. jest tylko info o typie umowy i wynagrodzeniu za nie. to czy gość zarabia piątaka czy nie, niewielkie ma znaczenie, jeśli płacić nie będzie chciał. pomijam drobiazg zwolnienia (się) od kolejnego okresu rozliczeniowego...
        • wkurzona_emadka Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 15:47
          Ale jakby nie patrzeć - w przypadku tego pracującego na umowę o pracę jest nieco większe prawdopodobieństwo że cokolwiek Ci zapłaci niż ten z pracami dorywczymi....to jest biznes, więc należy eliminować ryzyko. Wiek eliminuje się bezrobotnych, takich ci pracy utrzymać nie mogą, z dzieciakami, niepełnosprawnych itp
          • dr.amy.farrah.fowler Re: A propos wynajmu- mam pytanie 29.07.25, 07:28
            Przecież to nie jest po to, żeby zapewnić sobie gwarancję, że lokator będzie zawsze płacił, bo to niemożliwe. To jest w celu wyeliminowania na wejściu bezrobotnych, kręcących, kombinujących i ogólnie mających problem z tym, że ktoś ocenia ich zdolności płatnicze.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 18:32
          Toć piszę: skoczki pasożytnicze przeważnie nie pracują w ogóle i na propozycję udokumentowania zatrudnienia zwykle oburzają się i znikają. (I dobrze).
    • blokersowa1 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 12:24
      Coraz czesciej praktyką staje sie weryfikacja potencjalnego najemcy - jestem na grupie czarna lista lokatorow i widze z czym sie mierzy sporo ludzi i jak sie obecnie zabezpieczaja. Sama mam za soba wynajem problematycznej parki, ktora zrobila mi z przyjemnej kawalerki slams. Kaucja niewiele dała. Wiec teraz pytam o prace, dochody a ogolnie to najlepsze sa studentki pierwszego roku z zaangażowanymi rodzicami. I tak, nie mam apartamentu ze zlotymi klamkami tylko zwykle mieszkanie w bloku, ale jak sie zagniezdzi patologia to kazdego mieszkania szkoda. W innych krajach weryfikacja najemcy jest standardem, dodatkowo przy sensowniejszym prawie - u nas dziki zachod lokatorski, niefajny dla obydwu stron.
    • kurt.wallander Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 14:17
      W standardzie, to nie jest, ale zdarza się. Jedni chętni u nas sami z siebie przynieśli kopię umowy i wyciąg z rachunku. Osobę, która ostatecznie wynajęła, poprosiliśmy o wgląd w umowę o pracę.
    • kamin Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 14:33
      Nie, nigdy nie prosiłam o noc takiego i nie chciałabym dostać. Po co mi problem z przechowywaniem danych wrażliwych.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 14:39
        Nikt Ci nie każe przechowywać. Oglądasz, oddajesz.
        • ritual2019 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 17:37
          Umowa najmu tez zawiera dane wrazliwe, wiec mozna na gembe 🤣
          • droch Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 18:21
            Umowa najmu tez zawiera dane wrazliwe(…)

Wymienisz je?
            • fogito Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 18:30
              Numer dowodu, niejednokrotnie pesel.
              • droch Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 20:07
                To są dane osobowe, ale nie dane wrażliwe
                • ritual2019 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 20:17
                  Fakt, statement z banku czy miejsce pracy to nie sa dane wrazliwe.
                  • droch Re: A propos wynajmu- mam pytanie 29.07.25, 01:07
                    I znów skucha. Wyciąg bankowy może zawierać informacje będące danymi wrażliwymi (inaczej: danymi osobowymi podlegającymi szczególnej ochronie).
                    • kamin Re: A propos wynajmu- mam pytanie 29.07.25, 04:29
                      Dokładnie- na wyciągu z banku mogą być płatności dla lekarzy, wpłaty na cele religijne, wpływy świadczeń z tytułu niepełnosprawności itp. Generalnie mnóstwo prywatnych informacji.
                • anajustina Re: A propos wynajmu- mam pytanie 29.07.25, 06:43
                  PESEL to nie wrażliwe?!
                  • kamin Re: A propos wynajmu- mam pytanie 29.07.25, 06:51
                    No pesel to zupełnie nie.
                    Dane wrażliwe to.dane o stanie zdrowia, pochodzeniu etnicznym, seksualności ,, uzależnieniach itp
                    • anajustina Re: A propos wynajmu- mam pytanie 29.07.25, 08:02
                      Znając czyjś PESEL, można zniszczyć mu życie.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 17:31
      Weryfikacja zatrudnienia - tak, spotkałam się z tym. Wyciągi bankowe - nie.
    • b.bujak Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 20:31
      rozwiązanie stosowane za granicą, jak widać niektórzy przenoszą na nasz rynek;
      nie pamiętam tylko jakie dokładnie dokumenty pokazywaliśmy, może nawet PIT...

jak ci nie pasuje to po prostu zrezygnuj z tej oferty; albo próbuj przekonać właściciela innym sposobem
      • marecky81 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 20:42
        O co chodzi z tą umową o pracę?
      • kandyzowana3x Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 20:50
        No ale za granicą weryfikuja autoryzowane agencje, nie właściciele mieszkań.
        Wynajmowaliśmy mieszkanie w Polsce po przyjeździe rok i większość zasłyszanych tutaj historii dla mnie to totalny kosmos. Nachodzenie najemców, brak dostępu do skrzynki, potrącenia z kaucji za malowanie. Być może wystarczająco płaciliśmy w miesięcznym najmie, żeby to pokryć, a może po prostu trafił nam się wyjątkowy właściciel, który koszty odświeżenia mieszkania traktował jako koszt prowadzenia tego biznesu.
    • 71tosia Re: A propos wynajmu- mam pytanie 28.07.25, 20:52
      Wynajmowalam kilka razy w różnych krajach - o miejsce zatrudnienia i umowę o prace (wielkośc dochodu) owszem pytano ale o wyciąg z konta nigdy, po pierwsze konto mogę mieć we współwłasności z inna osoba wiec ujawniałabym nie tylko swoje informacje a po drugie w wielu krajach taka informacja jest chroniona przez przepisy o ochronie danych osobowych i nikt nie ma prawa o te informacje prosić do weryfikacji zdolności finansowej najemcy.
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: A propos wynajmu- mam pytanie 29.07.25, 04:21
      Wynajmuję teraz mieszkanie od funduszu inwestycyjnego. Wymagali podania wszystkich danych, zgody na weryfikację w BIK, wyciągu z konta i przesłania umowy o pracę. Po weryfikacji i ocenie zagrożenia zaproponowali wysokość kaucji i ubezpieczenia najmu (ja za to płacę, uwzględnione w czynszu, na wypadek gdybym przestała płacić), dodatkowo sama opłaciłam ubezpieczenie OC najemcy od zniszczeń w mieszkaniu (do 50 koła). Uwaga, rzecz się dzieje w Polsce 🤣 byłam w szoku, że można w tej kulawej rzeczywistości polskiego prawa ogarnąć wszystko w miarę sensownie. Dodatkowy plus to pewność, że żadna baba/chłop nie będzie przychodzić co miesiąc zaglądać mi w kąty, nie mogą mi podnieść czynszu powyżej wskaźnika inflacji, nikt mi nie powie za pół roku, że jednak zmienił zdanie i do mieszkania wprowadza się syn/córka/matka.
      Dostałam oczywiście do podpisania wszystkie klauzule rodo itd.
      Prywatnemu człowiekowi nigdy nie udostępniłabym swoich wszystkich danych (wyciąg z konta, umowa o pracę ) od tak, na życzenie.
      Prawo najmu w Polsce od lat jest do zmiany, tylko wszyscy mają to w dudach.
      • raczek47 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 29.07.25, 07:24
        To jest ciekawe, co piszesz. Nie słyszałam o takim wynajmie, poczytałam teraz. U nas w mieście nie ma, niemniej warte rozważenia.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: A propos wynajmu- mam pytanie 29.07.25, 07:30
        Rzeczywiście, jest się z czego cieszyć, że zachodnie fundusze wykupują mieszkania na wynajem tysiącami, bo to czynszojad z jedną kawalerką jest problemem.
    • marianna1960 Re: A propos wynajmu- mam pytanie 29.07.25, 07:28
      Że też chce sie wam bawić w ten wynajem, sprzedać kupic obligacje zysk ten sam lub wiekszy i żadnych problemów z lokatorami i remontami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka