aleksandra19811 11.01.07, 16:41 Czy były jakieś skutki uboczne ? Czy dodawałyście do mleka? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamymama Re: Lactulosum - pomaga? Jak stosowalyście? 11.01.07, 18:52 U nas pomagało. Dla 2,5 latki ważącej 14 kg. dawałam ok. 2 łyżek dziennie, ale to nie jest zasada. Metodą prób i błędów musisz sprawdzić ile dziecku podawać. Dla jedne dzieci może zadzialać 1 łyżeczka, a na inne tak jak na moją córę działały 2 łyżki. A co się dzieje, że chcesz to podawać dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigora1 Re: Lactulosum - pomaga? Jak stosowalyście? 11.01.07, 19:17 lactulose podaje sie z duzymi ilościami płynów do popijania po podaniu U nas niestety nie zadziałała Odpowiedz Link Zgłoś
anecia-26 Re: Lactulosum - pomaga? Jak stosowalyście? 11.01.07, 22:28 ja podawalam 4 ml 2xd mala miala 8m nam pomoglo Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Lactulosum - pomaga? Jak stosowalyście? 12.01.07, 08:20 Laktuloze najlepiej podac w 1 dawce rano przed posilkiem i sporo popic, wogóle nalezy w czasie stosowania laktulozy więcej poić dziecko, bo to środek osmotyczny ściagające wodę do światła jelita - tak rozlużnia kupe i jesli zbyt mało się poi dziecko to nie ma efektu. Drugi temat to dawka- nie ta na butelce- zbyt mała- minimum 1ml/kg m.c/ dobę w dawce jednorarazowej. Ja 12kg synowi podawałam 12ml na 1 raz, zaczęlam od mniejszej dawki i stopniowo przez 3 dni zwiekszałam do dawki leczniczej- przez pierwsze dni może maluch byc bardziej wzdęty. Maksymalna dawka laktuzlozy to 3ml/kg m.c / dobę. Do tego dieta rozluźniająca- odpada gotowana marchew, ryż i jego pochodne, kasza manna, kakao i jego pochodne, zapiera nabiał, mięso, jaja, ale tych 3 rzeczy nie ograniczamy. Starszemu maluchowi podajesz pieczywo z pelnego ziarna, surowe owoce, sok najlepszy brzoskwiniowy, morelowy, śliwkowy, porzeczkowy- mają sorbitol też rozluźnia kupy. laktuloze dajemu długo i tez odstawiamy ja stopniowo zmniejszając dawkę do zera. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra19811 Do Bea-ty 12.01.07, 13:30 Co znaczy sporo popic ? Ja mam podawać 3 razy dziennie po 2 ml przed posiłkiem.Córa waży 6,5 kg. Czy w/g Ciebie powinnam pdać 6 ml na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Do Bea-ty 12.01.07, 13:48 Zaczynasz 2ml, potem nastepny dzień 4ml i nastepny dzień 6ml- najlepiej w jednej dawce rano- możesz wejśc na forum karmienie butelką tak gastroenterolog zalecał jak nalezy dawać laktulozę. To naturalny probiotyk, nieszkodliwy- jedyne objawy uczone to na poczatku wdęcia, z czasem 3-4 dni miną. Dziecko ma się wypróznia c luźno, nie wiecej niż 1-2 luzne stolce, jesli jest więcej dawkę laktulozy zmniejszamy- tez stopniowo, aby dziecko nie miało biegunki. Zalecenia na butelce są inne- ostrozne od producenta, bo to lek bez recepty, zas zalecenia medyczne to dawka 1-3ml/kg m.c/ dobę. Oczywiście trzeba więcej malucha poić, bo laktuloza ściaga wode i tym rozluxnia masy kałowe. Spor poić tzn. więcej niż zwykle- przewaznie dzieci za malo piją. U takiego malucha może przyczyna zaparć byc niedojrzalośc ukl. pok, zab. flory jelitowej, mieszanka scala kupe, nadmiar wit D3 w diecie!!!!, dobrze działa wtedy lacidofil do mleka, czy debridat na uregulowanie wypróznień. Podaj jak zalecił Ci lekarz i zobaczysz jaki bedzie efekt, ale dr. Albrecht zalecał jedną dawkę na raz. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra19811 Do Bea-ty 12.01.07, 13:41 I jeszcze chciałam się spytać jak to się ma do tematu o jakim ostatnio dyskutowałyśmy. Podaje link forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=55178650&a=55178650 Co powinnam zrobic. Z jednej strony musze podać lek, za to potem córa nie ma apetytu. Czy mogę dodawać syrop do mleka. Ale mialaś racje, że jak podaje mniej i tylko wodę to więcej zje, a tak wracam do punktu wyjścia. Nie da jej się oszukać jak troche się napije i zamienie butle z picia na mleko jest placz musi porządnie ugasić pragnienie to dopiero zje, choć staram się zrobić odstepy. Po tym odróżniam pragnienie od głodu. I jeszcze pytanie czy te wzdęcia po Laktulozie często wystepuja i kolka może wrócić. Córa zawsze cierpiała na nadmiar gazów w nocy ok 4 -5 rano, więc jesli podam rano jednorazową dawkę to zdąży się do uregulować do nocy. Podaje też esputicon. Bardzo Ci dziękuje za pomoc. Przepraszam ,że takie długie. chcialam dokładnie naświetlić sprawę. Z góry dziękuje za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś