31.01.07, 13:05
Witam.Mam 2,5 letniego synka u którego wykryto wade serca BOTAL -
PDA.chciałabym sie dowiedziec z jakimi badaniami moge sie spotkac, jak one
wygladaja,jak wyglada zabieg,i jak długo sie czeka na to.prawdopodobnie mamy
jechac do Warszawy i jezeli ktos wie jak to wyglada -zycie szpitalne to
prosze o odpowiedz.ewentualnie na gg 8116685.dziekuje
Obserwuj wątek
    • asiat42 Re: pda? 31.01.07, 13:53
      Moja córeczka ma 3 latka, półtora roku temu wykryto u niej niezamkniętego Botala. Na początek najważniejsze jest badanie echa serca.Pewnie potem będą robi cewnikowanie. My w szpitalu w Warszawie byłyśmy już 3 razy.A skąd jesteście?
      • clarita1 Re: pda? 31.01.07, 15:45
        my jestesmy z Inowrocławia.jedno echo serca juz robilismy a jutro jedziemy na
        potwierdzenie na drugie echo serca do Bydgoszczy.przeraza mnie to wszystko bo
        nie wiem jakie badania bedzie moj synek miał robione,słyszałam o tym
        cewnikowaniu ale nie wiem czy moga byc jakies powikłania po tym, jak wygłada
        pobyt w szpitalu itd.jak pani moze to prosze przybliżyć mi to wszystko.z góry
        dziekuje.
    • alrada Re: pda? 31.01.07, 19:35
      Pewnie juz to czytałas ale wklejam dla innych osób, które kiedyś będą szukały :

Objawy występuja tylko przy dużym przecieku. U niemowląt obserwuje się
      duszność, potliwość, brak przyrostu masy ciała, infekcje płucne. W wieku
      dziecięcym stwierdza sie : dusznośc, bicie serca, męczliwość i wyczerpanie
      fizyczne.
      EKG, badanie radiologiczne i echokardiografia - w zasadzie ta diagnostyka
      wystarcza aby w sposób pewny rozpoznać obraz kliniczny i ustalić wskazania o
      zabiegu operacyjnego. Cewnikowanie serca staje sie konieczne przy podejrzeniu
      dodatowych wad serca i nadciśnienia płucnego oraz przy nietypowych objawach.
      Operacyjne podwiązanie i przeciecie przewodu jest leczeniem z wyboru. Operacje
      można wykonac juz u noworodków, a niekiedy nawet jest ona w tym wieku
      konieczna. Przewód cienki, z małym przeciekiem lewo-prawym, ktory nie powoduje
      żadnego obciążenia dla serca, takze powinien być zoperowany. Wiąze się to z
      niebezpieczeństwem zapalenia wsierdzia. Zabieg przeprowadza sie zazwyczaj
      bespośerednio po wykryciu i rozponaniu wady. Poniewaz samoistne zamknięcie
      przewodu po 3 mż. jest rzadkością wyczekiwanie nie jest rozsądne.

..."Zdjęcie radiologiczne klatki piersiowej wykazuje cechy zwiększonego
      przepływu płucnego, poszerzenie pnia płucnego i powiększenie sylwetki serca. W
      badaniu elektrokardiograficznym mogą wystąpić cechy przeciążenia lewej komory i
      powiększenia lewego przedsionka. Kluczowym badaniem diagnostycznym jest badanie
      echokardiogaficzne, stwierdzające obecność przetrwałego przewodu tętniczego,
      jego rozmiary, lokalizację oraz kierunek przecieku krwi. Cewnikowanie serca w
      przypadku izolowanego przetrwałego przewodu tętniczego wykonywane jest
      sporadycznie, głównie u dzieci starszych, w celu wykluczenia nieodwracalnego
      nadciśnienia płucnego ..."

... " W czasie operacji kardiochirurg przecina lub zawiązuje przewód, nie ma
      przy tym potrzeby otwierania serca. Jeśli nie ma żadnej towarzyszącej wady,
      takie postępowanie powoduje powrót krążenia do stanu prawidłowego.

U części dzieci istnieje możliwość nieoperacyjnego zamykania przewodu Botalla
      specjalnym korkiem (inaczej: sprężynką wewnątrznaczyniową lub coilem).
      Wprowadza się go do światła przewodu tętniczego przy pomocy specjalnego cewnika
      w trakcie cewnikowania serca i umieszcza tak, aby szczelnie zatkał jego
      światło. Metoda ta jest bardzo dobra i korzystna dla dziecka, ale niestety nie
      u wszystkich pacjentów można ją stosować. Zależy to od wielkości dziecka oraz
      długości i szerokości przewodu tętniczego."

..."Rozpoznanie przetrwałego przewodu tętniczego bez względu na wiek jest
      wskazaniem do jego niezwłocznego zamknięcia, a jedynym przeciwwskazaniem -
      nieodwracalne nadciśnienie płucne
      Z dostępu przez tylno-boczną lewostronną torakotomię (zwykle III lub IV
      międzyżebrze) otwiera się jamę opłucnową. Po nacięciu opłucnej ściennej
      śródpiersiowej należy zlokalizować łuk aorty, cieśń, aortę zstępującą, lewą
      tętnicę podobojczykową oraz lewy nerw błędny i odchodzący od niego nerw
      krtaniowy wsteczny, zawijający się wokół przewodu tętniczego (rys.22.5.1.1a).
      Przewód tętniczy podwiązuje się dwukrotnie: od strony aorty i pnia płucnego z
      pozostawieniem marginesu tkanki między nićmi (rys.22.5.1.1b). Uszkodzenie
      kruchej ściany przewodu grozi trudnym do opanowania krwotokiem, tak więc
      szeroki przewód wymaga przed podwiązaniem założenia szwów kapciuchowych od
      strony aorty i tętnicy płucnej lub całkowitego rozdzielenia z zabezpieczeniem
      kikutów szwami (rys.22.5.1.1c). U dzieci z niską masą ciała nici zastępowane są
      metalowymi klipsami.

W niektórych ośrodkach przewód tętniczy zamyka się w oddziałach kardiologii
      interwencyjnej drogą embolizacji przy pomocy sprężynek wprowadzanych do
      przewodu cewnikami z dostępu naczyniowego. Możliwe jest również zamykanie
      przetrwałego przewodu tętniczego przy pomocy sprzętu torakoskopowego. U
      wcześniaków przed zakwalifikowaniem do operacji podejmuje się próbę
      farmakologicznego zamknięcia przetrwałego przewodu tętniczego przy pomocy
      inhibitorów cyklooksygenazy, np. indometacyny. ..."
    • grazyna98 Re: pda? 31.01.07, 23:21
      Nasza Córeczka też ma zdiagnozowany PDA. Echo miała robione wielokrotnie. Gdy w
      czerwcu wykonywane miała w sedacji kardiolog powiedział nam, że PDA już nie ma,
      że się zamknęło. Niestety na kolejnych dwóch badaniach pani kardiolog
      zaprzeczyła temu. Podobno jest bardzo niewielki przeciek, ale jest. I tutaj
      zaczyna się mój niepokój. Wada ta w zasadzie nie ma wpływu na funkcjonowanie
      Martusi, jedyne co to bardzo częste infekcje dróg oddechowych, ale znam wiele
      dzieci z otoczenia, które mają zdrowe serduszko, a zapadają równie często na
      podobne choroby. Nasza kardiolog każe czekać, stwierdziła, że Marta jest jeszcze
      na tyle mała, że są szanse na zamknięcie przewodu. Marta ma dzisiaj 15 miesięcy.
      Sama nie wiem,czy nie szukać innego kardiologa. Czy na forum jest ktoś z PDA,
      które zamknęło sie po 1 roku życia?
      Grazyna z Martusią
      • clarita1 Re: pda? 01.02.07, 15:27
        dzis bylismu na kolejnym echu i potwierdziło sie to ze nasz synus ma PDA(bardzo
        małe)jak na razie musimy czekac 3 miesiace do nastepnego echa i wtedy pani
        kardiolog podejmie decyzje czy wysłac na konsultacje do Warszawy czy moze sie
        Botal zamknie.na to ze sie zamknie to sa marne szanse bo niby jest juz za duze
        dziecki(2,5lat)ale takie przypadki sie zdażaja.jak nam pani doktor opowiadala
        to był nawet taki przypadek ze 10 letnia dziewczynka pojechała na zabieg i po
        echu okazało sie ze wady juz nie ma.cuda sie zdażaja.Badzmy dobrej mysli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka