Dodaj do ulubionych

kaszel i CRP=42!!!

16.02.07, 21:06
Mój przedszkolak 2 tygodnie temau złapał katar (niebakteryjny). Niby nic a ciągnie się już tyle czasu (jest w domu). W międzyczasie pojawił się kaszel-mokry, ale niezbyt się odrywa. Najpierw dostał vit C, później eurespal i ambrosola teraz pulmicort, ambrosol i zyrtec.
I nie tragizowałabym gdyby nie to że przez ten czas pojawiły się dwa epizody z gorączką: jeden tydzień temu 37,8 spadła sama; grugi 2 dni temu 38,5 spadła po ibufenie. W międzyczasie i teraz goraczki brak. Po tym ostatnim razie poleciałam zrobić mu morfologię aby wrazie czego pediatra niepotrzebnie nie serwowała antybiotyku. I dziś wieczorem odebrałąm wyniki i jestem w lekkim szoku: oB 34 (ale to jeszcze da się przeżyć), ale CRP 42! Rano był osłuchiwany i wszystko OK, gardło też. Mały ładnie je, śpi, ma świetny humor, łobuzuje z bratem jak zwykle. Kaszel wciąż taki sam: 2-3 kaszlnięcia na godzinę. Jedyne co mi przyszło do głowy to nieosłuchowe zapalenie płuc.
Chcę w poniedziałęk powtórzyć to CRP chyba że coś się wydarzy niepokojącego w weekend. CZy to możliwe że to CRP było tak wysokie bo pobrano krew niewiele po szczycie gorączki a później spadło? Umrę chyba z nerwów do poniedziałku, ale naprawdę o Bartku można powiedzieć wszystko tylko nie to że to chore dziecko.
Pocieszcie proszę.
Obserwuj wątek
    • omamamia1 Re: kaszel i CRP=42!!! 16.02.07, 21:11
      W dobie ostatnich atypowych infekcji przy objawach jakie podajesz,skokach
      temperatury i takich wynikach można zapytać lekarza o rtg.Śródmiąższowe
      zapalenie płuc nie jest do wykrycia osłuchowo gdyż stan zapalny nie toczy się w
      pęcherzykach płucnych.Takie właśnie zapalenia płuc to od początku tego roku
      jakaś plaga,na szczęście dobrze leczy się je antybiotykami z grupy makrolidów.
    • dorek3 Re: kaszel i CRP=42!!! 17.02.07, 17:29
      Nie wytrzymałam i poleciałam do prywatnej kliniki. I wszystko już jest jasne: pod wpływem pulmicortu ujawiniły się zmiany w oskrzelach. Pomimo świetnej formy Bartek dostał summamed na 5 dni, Nie oponowałam bo mnie to CRP wystarczająco przekonało. Jeszcze nigdy nie widziałam dziecka w takie formie i z takim wynikiem. Jak jego brat bliźniak miał CRP 40 to lał się przez ręce od nawracającej 40 stopniowej gorączki.
      Mam nadzieję, że moja upierdliwość uchroniła Bartka właśnie od zapalenia płuc
    • omamamia1 Re: kaszel i CRP=42!!! 17.02.07, 20:39
      summamed to makrolid,więc wybór był dobry.
      • vatum Mała miała CRP 368 19.02.07, 13:43
        i udało się jej przeżyć choć wszyscy lekarze byli przerażeni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka