magdakop 21.02.07, 21:31 Dziś byłam u lekarza i stwierdził u mojego małego lekko asymetrię czy ktoś może miał z tym doczynienia albo wie coś o tym? Czym to groźi i jak się to leczy? Chciałabym wiedzieć coś zanim pójdę do neurologa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kto7 Re: Asymetria ?! 21.02.07, 22:17 Witaj Mojej bliskiej znajomej lekarz zdiagnozował to samo!a dokładniej: neurolog stwierdził asymetrie i w związku z tym ze słabo wyciaga prawą rączkę, skierował nas na rehabilitacje a tam przez zamieszanie nim zdązyłam powiedziec rehabilitantowi o co chodzi on ,,zdiagnozował,, ze chodzi o lewą raczkę!! Poszłam do drugiego lekarza i ten stwierdził że wszystko jest oki! Dlatego podarowali sobie lekarzy i rehabilitacje. Maluszek obie rączki wyciaga normalnie wiec...decyzja należy do ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
kwrzosek1 Re: Asymetria ?! 21.02.07, 22:19 asymetrie sie rehabilituje,sa dwie metody ndt i vojta,warto wycwiczyc bo moze niestety odezwac sie w przyszłości np. skolioza,poczytaj na forum Rehabilitacja,sporo jest na ten temat tam.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiapal Re: Asymetria ?! 22.02.07, 10:01 Z asymetrią to najlepiej do rehabilitanta. Jeśli to nic poważnego to zapewne wystarczy prawidłowa pielęgancja, jeśli jednak nie jest to taka lekka asymetria to trzeba będzie ćwiczyć. Ważne aby to sprawdzić gdyż później może to zaowocować skoliozą. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Asymetria ?! 22.02.07, 10:10 U mojej córki zdiagnozowano lekka asymetrie ułozeniową. Od neurologa dostałysmy skierowanie na rehabilitacje. Zalecane były cwiczenia metoda Bobath, ale w moim miescie cwicza tylko Vojta. Powiem szczerze, w domu mało cwicze z córka (chociaz zalecane jest 4 razy dziennie). Przestrzegam jednak rad rehabilitanta odnosnie trzymania i układania dziecka. wczoraj byłysmy na kontroli u neurologa i jest bardzo duza poprawa. własciwie juz mogłybysmy przestac chodzic na cwiczenia ale jeszcze pójdziemy pare razy tak profilaktycznie. nam od razu postawiono sprawe jasno. taka asymetria to nic strasznego, moze sama minąc ale nie musi. i łatwiej ja "naprostowac" u dziecka małego (do 6 miesiecy) pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka777 do ewcia1980 22.02.07, 10:14 ewcia1980 skąd jesteś i gdzie chodziłaś na rehabilitację? ja szukam właśnie ośrodka rehabilitacyjnego dla justynki. jestem z warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: do ewcia1980 22.02.07, 10:23 jestem z okolic Wałbrzycha wiec niestety nie pomoge Ci. pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
gosiapal Re: do ewcia1980 22.02.07, 16:37 Ja jestem z Wawy i nadal rehabilituję synka, córeczka już ok. Jeśli jesteś zainteresowana to polecam naszą rehabilitantkę- na Żolibożu we własnym gabinecie ćwiczy z maluchami. Ma wszelkie potrzebne kursy i wykształcenie aby ćwiczyć z niemowlętami i moje bliźniaki ją uwielbiają Cwiczy metodą Bobath- tel 603342871. Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej to napisz na priv. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maskipii Re: Asymetria ?! 22.02.07, 10:21 u mojego synka także zdiagnozowano lekką asymetrię, chodzę z nim do rehabilitantki (teraz raz w miesiącu), już po dwóch tygodniach ćwiczeń jest duża poprawa tak że rahabilitantka powiedziała że jest już ok. dodam że ćwiczę z małym w domu.warto wybrać się do dobrego rehabilitnta bo nie leczona asymetria może zaowocować skoliozą. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jarzabka Re: Asymetria ?! 22.02.07, 10:57 Witam, Moj synek mial asymetrie po urodzeniu, generalnie ukladal sie bardziej ku lewej stronie (lekko wygiety). Biegalismy po neurologach, rehabilitantach, maly byl tylko na 2 cwiczeniach bo krzyczal i nie wytrzymalismy z mezem. Na trzecim spotkaniu lekarz stwierdzil,ze to mala asymetria i nie ma sensu meczyc dziecka cwiczeniami - bo to byl koszmar dla malca, obce rece itp....Teraz widze, zeto nie mialo sensu maly rozwija sie doskonale jak na 9 miesiecy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mruu1 Re: Asymetria ?! 22.02.07, 11:37 Córka miała lekką asymetrię. Byłam z nią (u podobno świetnego) neurologa. Lekarka stwierdziła, że dzieci często mają asymetrię, która mija sama po 6-9 tygodniach od urodzenia. Wytłumaczyła mi, że praworęcznym (czy leworęcznym) matkom wygodniej jest trzymać i nosić dziecko z jednej strony, zawsze tak samo. Zaleciła kilka ćwiczeń i sposobów noszenia córeczki. Rehabilitacja specjalistyczna nie była w tym przypadku konieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
mruu1 Re: Asymetria ?! 22.02.07, 11:46 I nie dopisałam, że to noszenie dziecka wyłącznie układając je np. na lewej ręce, potrzymując prawą lub odwrotnie, jest oczywiście niewłaściwe. Żeby wyeliminować, albo nie pogłebiać asymetrii u dziecka trzeba zadbać o symetrię w pielęgnacji, układaniu do snu, noszeniu dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
12345a65 Re: Asymetria ?! 22.02.07, 20:14 Mój maluszek ma asymetrię - układa się w rogalik.POxczątkowo nie chciał leżeć na brzuszku, po serii ćwiczeń vojty leży, ale zgina w łokciu tylko jedną rączkę (drugą trzyma wzdłuż ciała, zgina ją dopiero gdy tak mu zostanie ułożona). Rehabilitant jest zdziwiony, bo synuś unosi ciało na tej zgiętej rączce aż do wyprostowania jej. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Asymetria ?! 22.02.07, 20:19 poniewaz ostatnio asymetria to choroba zakazna ) a mieszkasz kolo Walbrzycha to polecam Ci wycieczke do Wroclawia do neurologa.Sa dwie bardzo dobre lekarki o roznym podejsciu do dzieci.Jak one dwie stwierdza ze dziecku nic nie jest i wystarczy tylko odpowiednia pielegnacja to bedziesz mogla spac spokojnie.My zaliczylismy i jedna i druga, troche chodzilismy na basen, troche Vojta, troche Bobath a na koncu sie okazalo, ze i tak najlepiej Mlodemu zrobi jak bedzie cwiczyl karate jak podrosnie Odpowiedz Link Zgłoś
karlakama Re: do mmala6 22.02.07, 21:26 ja mam pytanie co sądzicie o fizjoterapełcie Zygmunt Prochowicz przyjmuje w Miłkowie w karytasie.lecze u niego córeczkę metodą Vojty, ma asymetrie widać poprawe.Może znacie kogos w Jeleniej Górze Odpowiedz Link Zgłoś