aniak11 22.02.07, 12:21 Czy ktos przechodził tą chorobę? U mojego synka stwierdzono zapalenie lewego stawu biodrowego (6mm płynu), po 2 tygodniach płyn się wchłonął. Mały utyka i skarźy się na ból w pachwinie. Pomóżcie!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiga1968 Re: Choroba Perthesa 24.02.07, 10:49 Jeśli to było zapalenie stawu biodrowego, to dlaczego pytasz o Chorobę Petrhesa? Przy Perthesie, owszem dziecko utyka, ale boli zwykle kolano, a nie pachwina. Moja córka chorowała kilka lat temu, więc wiem co nieco na temat Perthesa. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Choroba Perthesa 25.02.07, 08:56 pethes dotyczy głownie stawów biodrowych, polega ogólnie mówiąc na jałowieniu kosci , na obumraciu tkanki kostnej.sposobem "leczenia" nieoperacyjnym jest unieruchomienie na długi okres, niewykonywanie ruchów obciazajacych biodro, niestety najczesciej lezenia. choroba ta zazwyczaj dotyczy chłopców. ciezko ja rozpoznac i dopiero jej 2 stadium gdy z kości robie sie "gabka" jest widoczne na obrazie rtg opisuje to co wyczytałam w ksiazce" dziecko niepełnosprawne z dysfunkcja narzadu ruchu"w rozdziale pt "jałowa martwica głowy kosci udowej u dzieci czyli choroba Perthesa (tu nazwa łacinska) autorzy. B. Arusztowicz, W. Bakowski. Odpowiedz Link Zgłoś