delika1 28.02.07, 10:23 czy czeka syna operacja?na czym polega stulejka, jak to sie leczy.Będę wdzieczna za odpowiedzi mam , których dzieci przez to przeszły.Syn nie ma kłopotów z sikaniem , nie skarży sie na ból siusiaka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: stulejka u 9 latka 28.02.07, 10:37 www.zum.org.pl/1.2.07.html - podstawowe informacje. A duzo wie Madziulaw. Jak cos - skontaktuje Cie z nia Odpowiedz Link Zgłoś
delika1 Re: stulejka u 9 latka 28.02.07, 12:29 dzięki.Madziulec -pozdrawiam.Niepokoję się, bo ponoć syna czeka operacja i duży dyskomfort pooperacyjny.Ale mało wiem nt tego schorzenia i dlatego pytam Was Odpowiedz Link Zgłoś
marta308 Re: stulejka u 9 latka 28.02.07, 13:10 Moj syn mial robiony zabieg w wieku 10 lat . Nie jest to przyjemne , ale da sie wytrzymac . 9-cio latek to madry chlopczyk i zrozumie , ze po zabigu bedzie bolalo . Najgorsze jest pierwsze oddanie moczu , szczypie . Tlumaczyla synkowi , ze bedzie bolalo , i ze musi sie zalatwic , bo inaczej czeka go zapalenie pecherza . Plakal bardzo , ale jakos poszlo . Na drugi dzien tez bolalo , a na trzeci bylo ekstra . Teraz kazdego dnia sciagamy napletek aby dokladnie umyc . Zbiera sie tam niezbyt pachnaca wydzielina . Zreszta chirurg nam tak kazal . Nie martwcie sie ! Da sie to przezyc . Najwazniejsze to poiedziec synkowi prawde , ze bedzie bolalo . Mojego bolalo tylko podczas zalatwiania sie . Byl bardzo dzielny , czego zycze twojemu synkowi . Trzymajcie sie ! Bedzie dobrze . Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: stulejka u 9 latka 28.02.07, 13:16 Gdy moj malentas mial swoj zabieg ostrzykiwania w sali obok wlasnie stulejke mial operowana chlopiec tak 8-letni. Zniosl zabieg barrdzo dobrze. Rzeczywiscie nie ma co opowiadac, ze nei boli. Na czym polega zabieg nie wiem. Najlepiej isc do lekarza, dobrego, polecanego, bo .. w koncu dl amezczyzny to bardzo wazny organ. Trzymam kciuki i jak cos - pisz, pomozemy ))) Odpowiedz Link Zgłoś
delika1 Re: stulejka u 9 latka 28.02.07, 13:37 dzięki..tak, zapisałam go do chirurga..to zakok dla nas, bo synka nic nie bolało, siusiał normalnie...Wiem, wiem..przeżyjemy to dzielnie, chciałam się po prostu dowiedzieć jak to jest..2 dni szczypania to nie tak długo.A powiedzcie ile zwolnienoie na to dostaniemy?ile czasu syn nie będzie chodził do szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
marta308 Re: stulejka u 9 latka 28.02.07, 13:50 U nas mial zalecenie ( nie zwolnienie , sama napisalam ) tydzien . A na wf nie chodzil przez 2 tygodnie . Sam zabieg jest robiony pod narkoza , pozniej lezy sie na slai pooperacyjniej 2 godzimy . Moj syn pezyjechal ( na lozku ) szczesliwy , usmiechniety . Mowil , ze nic go nie boli . Tylko przy siusianiu byly schody . Od zbiegu minelo 1,5 msc , a on juz nie pamieta tego bolu . Trzymam kciuki za synka . Jesli cosjeszcze cie niepokoi - pytaj . Odpowiedz Link Zgłoś
marta308 Re: stulejka u 9 latka 28.02.07, 13:53 Zapomnialam - mojego tez nic nie bolalo przed zabiegiem i nigdy zaden pediatra nie sprawdzil czy wszystko jest ok . Sama zapisalam do chirurga i wyszlo ( cale szczescie , bo pozniej bylby to jeszcze gorszy stres i wstyd dla niego oczywiscie ) Odpowiedz Link Zgłoś
monia.147 Re: stulejka u 9 latka 28.02.07, 14:05 Mój syn miał stulejkę operowaną wwieku 10 lat drugi też ma i już wiem że zabiorę się za to o wiele wcześniej,niepotrzebny stres .Po zabiegu siusiał siedząc w w misce z letnią wodą,twierdził że wtedy go nie bolało,co 1 godzinę smarowałam mu pitolka(Delikatnie i nie zsuwając całaj skórki)lignokainą urologiczną (znieczula) a lekarz zapisał nam maśćz antybiotykiem.najgorsze pierwsze 2 -3siusiania.Lepiej zrób mu to jak najprędzej bo potem w okresie dojrzewania mogą być problemy a im prędzej tym lepiej i szybciej o tym zapomni.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nietoksyczny12 Re: stulejka u 9 latka 26.05.14, 10:54 Tak jest że stulejka dopada dość często, ale nigdy nie słyszałam żeby doprowadziła do bezpłodności. Koleżanki syn miał teraz zabieg, kończy dwa latka, miał stulejkę i wodniaka to drugie doprowadza do tego że nie można mieć dzieci ale z tego co pytałam to niekoniecznie tak musi być. Odpowiedz Link Zgłoś