Dodaj do ulubionych

Owsiki - pytanie

01.03.07, 10:11
Czy owsiki w kale się ruszają? Dzisiaj zaobserwowałam takie białe "nitki" ok.
2cm długości, ale się nie ruszały. Oprócz tego kupa cuchnąca jak diabli i ciut
rzadsza niż zwykle. W przedszkolu pojawiły się owsiki i proszono nas o
profilaktyczne odrobaczanie. Teraz mała chora więc i tak dużo leków przyjmuje
więc chciałam to odłożyć na przyszły tydzień.
Chyba jednak muszę się pospieszyć???
Obserwuj wątek
    • kerstink Re: Owsiki - pytanie 01.03.07, 11:03
      Tak, powinnas sie spieszyc, bo kazdy dzien to kolejne jaja owsikow, ktore laduja
      w pizamie, matkach, poscieli i stamtad w kurzu w mieszkaniu. Latwo o kolejne
      zarazenia.
    • emonik Re: Owsiki - pytanie 01.03.07, 11:31
      A później wystarczy te piżamki, majtki, pościel wyprać w wysokiej temperaturze i
      wyprasować gorącym żelazkiem???
      • kerstink Re: Owsiki - pytanie 01.03.07, 11:58
        Czekaja was wieksze porzadki ostatniego dnia brania lekow. Od poczatku brania
        lekow juz warto codziennie zmienic pizame, bielizne, reczniki. Warto dobrze
        przeplukac, slyszalam o tym, ze matki prasuja te ubranka - to juz zalezy od
        tego, czy sie wyrobisz. Napewno nalezy dobrze sprzatac miejsca, gdzie
        potencjalnie jaja owsiki moga ladowac: najbardziej wokol lozka, tam gdzie trafi
        posciel w ciagu dnia (schowek ?), w lazience. Dzieci lubia brac zabawki do lozka
        - misie pluszowe, poduszeczki warto wyprac, ew. ksiazeczki przecierac itd.

Swoim dzieciom zakladalam na noc majtki, a lekarka kazala smarowac tlustym
        kremem wokol odbytu (owsicy w nocy wychodza przez odbyt na skladanie jaj -
        tlusty krem im utrudni). Pamietaj o dokladnym myjciu paznokci, obcinaniu.
    • flinstonek Re: Owsiki - pytanie 01.03.07, 13:47
      2 cm długości ??? - to chyba owsikowe mutanty. Skonsultuj z lekarzem.
      Pozdrwaiam.
      • monika9920 Re: Owsiki - pytanie 01.03.07, 14:08
        owsiki maja ok. 1 cm - i mysle, ze to mogly byc one .

tu masz strone z opisami i zdjeciami pasozytów:

www.sfd.pl/PASOZYTY_NASZEGO_ORGANIZMU-wszystko_o_nich!!!-t312886.html
    • monika9920 Re: Owsiki - pytanie 01.03.07, 14:09
      acha, i skorzystaj koniecznie z wyszukiwarki na forum alergie : tam znajdziesz
      wszystko, łacznie z instrukcja od sigvaris dot czynnosci przy odrobaczaniu.
      m
      • emonik Re: Owsiki - pytanie 01.03.07, 15:18
        Skoro piszecie, że owsiki mają ok. 1 cm długości to zaczynam wątpić czy to one.
        Miały 2cm albo nawet i 2,5!!! Nie ruszały się i wyglądały dokładnie jak białe
        nitki. To chyba jakieś resztki niestrawione... Tylko czego?
        Ale odrobaczę i tak. I będę obserwować.
        • kerstink Re: Owsiki - pytanie 02.03.07, 09:02
          A czy twoje dziecko miewa bole brzucha, czerwony odbyt, swiad odbytu lub okolic
          intymnych ? Albo jakies inne objawy oprocz lamliwych wlosow, o ktorych piszesz w
          innym watku ?
          • emonik Re: Owsiki - pytanie 02.03.07, 13:05
            Bóle brzucha - nie miewa raczej, czerwony odbyt i okolice intymne - ciągle i od
            urodzenia. Byłam w tej sprawie u ginka dziecięcego rok temu - po prostu
            b.wrażliwa skóra. Nie drapie okolic intymnych i mówi, że nie swędzi. Badanie
            kału w kierunku pasożytów robiłam w październiku - nic nie wyszło. Teraz też by
            mi owsiki do głowy nie przyszły gdyby nie to, że w przedszkolu się pojawiły. W
            zw. z tym oglądałam kupę zauważyłam te dziwne niteczki...
            • kerstink Re: Owsiki - pytanie 02.03.07, 16:01
              A czy badanie kalu bylo rowniez na Candide ?
              • emonik Re: Owsiki - pytanie 02.03.07, 18:47
                Nie. A powinno? Jakie są objawy Candidy?
                • kerstink Re: Owsiki - pytanie 03.03.07, 22:19
                  Rozne, moze byc bialy nalot na jezyku, czerwony odbyt - raczej swedzacy. U mojej
                  corki rowniez bardzo duza chec na slodkie, brzydki zapach z ust.
    • czarna.perla Re: Owsiki - pytanie 04.03.07, 13:29
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=21563907&a=38025162

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka