Dodaj do ulubionych

kontrolny rentgen po zapaleniu płuc

03.03.07, 23:19
Witam,

Mam pytanie do rodziców dzieci, które przechodziły zapalenie płuc i przed
rozpoczęciem leczenia miały zrobione zdjęcie rtg klatki piersowej. Czy po
zakończeniu leczenia zalecono wam ponownie zrobić rtg i czy na takim zdjęciu
widać całkiem zdrowy obraz płuc? Jeżeli wykonywałyście takie zdjęcie to po
jakim czasie od przebytej choroby? Czy możlwe, że po pięciu miesiącach nadal
widac ślady w płucach?

Ewa
Obserwuj wątek
    • airebea Re: kontrolny rentgen po zapaleniu płuc 04.03.07, 11:51
      Mój syn w ubiegłym roku chorował na atypowe zapalenie płuc wykryte własnie na
      rtg /bez zmian osłuchowych/.Po 2 tyg kuracji Klacidem kontrolne rtg nie wykazało
      już żadnych zmian w płucach.
      • ewajuliakrzys Re: do aribea 04.03.07, 12:14
        Atypowe zapalenie płuc - napisz proszę jakie synek miał objawy choroby?
        Temperatura? Kaszel? Apetyt? Humor? Czy może miał robione badanie krwi? Jeżeli
        tak to który składnik krwi przekraczał norymy? I jak lekarz wykrył to zapalenie
        skoro osłuchowo było czysto?
        • airebea Re: do aribea 04.03.07, 13:18
          Miał tylko przewlekły ok 3-4 tyg mokry kaszel /w dzień/ i ropny katar.Osłuchowo
          cały czas ok ,bez temperatury,humor i apetyt doskonały.Lekarz zlecił rtg bo
          kaszel /nie bardzo nasilony/ nie przechodził po kolejnych syrpach.Oprócz tego
          miał zrobiony wymaz z gardła i nosa /w nosie wyszedł pneumokok w gardle czysto,
          i badanie krwi na przeciwciała mykoplazmy /to właśnie ona często wywołuje takie
          "bezobjawowe" zap płuc ale wynik /potwierdzający/był i tak już w czasie leczenia
          po ok tygodniu.Badanie krwi -morfologia ,rozmaz OB CRP miał robione dopiero
          po leczeniu -ok tydzień po zakończeniu antybiotyku.
          • ewajuliakrzys Re: do aribea 04.03.07, 15:30
            Dziękuję za odpowiedź. Tak pytam, bo moja córeczka podobno ma zapalenie płuc.
            Wczoraj (sobota) pojechaliśmy do szpitala na osty dyżur. Julia miała 38,2
            temeraturę. Trochę kaszlała w dzień, w piątek jeszcze nia kaszlała. Od miesiąca
            jest zdrowa, zero infekcji pomimo chodzenia do przedszkola. W szpitalu doktor
            osłuchała i powiedziała, że coś słychać w płucach. Zrobiono rtg klatki
            piersiowej. Coś w nim wyszło, ale pani doktor tak jakby nie była pewna czy coś
            wyszło. Powiedziała, że na rtg może widać pozostałości po poprzednim zapaleniu
            płuc (we wrześniu leczyliśmy w tym szpitalu pneumokowe zapalenie płuc).
            Osłuchała dziecko ponownie i stwierdziła, że mała lepiej oddycha. Postanowiła
            pobrać krew. Wszystko wyszło ok oprócz podwyższonych krwinek białych (15,2). Z
            tego co wiem, wysoki poziom białych krwinek może być spowodowany stresem.
            Dziecko bardzo zdenerwowało się, bo pani doktor wspomniała coś o pobycie w
            szpitalu (poprzedni pobyt był koszmarem dla dziecka). No i na koniec wizyty
            pani doktor stwierdziła, że przepisze antybiotyk Klacid. Na trzy dni. Zaleciła
            odebrać w poniedziałek opisany rtg i udać się z nim do pediatry, który prowadzi
            dziecko. Po wyjściu ze szpitala pojachliśmy do innego lekarza, nic nie mówiąc o
            wizycie w szpitalu. Pani doktor osłuchała dziecko i powiedziała, że nic jemu
            nie jest. Osłuchowo czysto.
            Podałam dziecku antybiotyk. Ale nie jestm przekonana, że dziecko jest chore.
            Julia wygląda na zdrową. Prawie nie kaszle, ma trochę słaby apetyt, nie
            gorączkuje...
            I tak zastanawiam się, czy na zdjęciu może być widac slady po poprzednim
            zapaleniu... I czy dziecko ma napewno zapalenie płuc
    • agamama123 Re: kontrolny rentgen po zapaleniu płuc 04.03.07, 20:03
      Mój synek urodził się z wrodzonym zapaleniem płuc, do końca 4 miesiaca zycia
      miał je 3 razy. W 8 miesiącu życia trafił do szpitala ze względu na
      nieustępującą temperaturę. W szpitalu wykonano zapalenie płuc i okazało sie, że
      są widoczne zmiany zastoinowe ale było napisane, że są to zmiany zestarzałe.
      Wtedy mój synek nie miał zapalenia płuc.
      Nie wiem tylko czy w przypadku twojego dziecka jest tak samo bo mój synek miał
      wtedy nieskorygowana wadę serca i zmiany mogły byc spowodowane złym przepływem krwi.
    • ewajuliakrzys Re: kontrolny rentgen po zapaleniu płuc 05.03.07, 20:47
      Dziś okazało się, że moje dziecko nie ma zapalenia płuc. Pani doktor w szpitalu
      źle odczytała rentgen. Widziała w nim zapalenie płuc. Radiolog nie widział
      żadnych niepokojących zmian w obrazie płuc. Dziecko jest zdrowe a od soboty
      aplikuje mu antybiotyk. Widocznie nie każdy lekarz potrawi czytać z zdjęć
      rentgenowskich. Polska szara rzeczywistość... brak kompetentnych lekarzy... ech
      szkoda gadać...
      • 5_monika Re: kontrolny rentgen po zapaleniu płuc 05.03.07, 22:47
        mojemu znajomemu na RTG odczytali że "w tym miejscu nie może być takiego
        zacienienia" i powiedzieli że to naciek nowotworowy-fakt że palacz
        notoryczny.Bo bronchoskopii okazało się że nie jest to prawdą.Po takiej
        diagnozie to można się na zawał przekręcić sad
        • dorek3 Re: kontrolny rentgen po zapaleniu płuc 06.03.07, 09:42
          powiedzieć że rak na podstawie rtg to naprawdę bezmyślność. Akurat mój teś
          właśnie wyszedł ze szpitala po diagnostyce zmian w obrazie płuc. Podejrzewali
          wszystko (rak, gruźlica, zapalenie). Na szczęście stanęło na tym ostatnim. Ale
          na pewno miło nie było czekac na diagnozę.
      • monika9920 Re: kontrolny rentgen po zapaleniu płuc 06.03.07, 11:52
        To przerażajace... pani doktor zle zinterpretowała rtg....

U mnie chyba było podobnie.... we wtorek robiliśmy rtg, zdjęcie było bez opisu
        radiologa (który akurat skonczyl prace) , i było poruszone (nie dalo rady
        unieruchomic mojego syna nawet na sekunde)ale pani pulmunolog stwierdziła, ze sa
        zmiany przyoskrzelowe i przepisała antybiotyk... ponieważ byłby to 3 antybiotyk
        dziecka w jednym miesiacu (wczesniej zapalenie oskrzeli i zapalenie ucha) a
        dziecko nie miało zadnych objawów oprócz minimalnego kataru i sporadycznego
        pokasływania zdecydowałam sie nie wykupowac antybiotyku - liczac sie z tym, ze
        dziecko moze miec atypowe zapalenie pluc i byc moze popelniam wielki blad.

Nastepenego dnia, w srode bylismy u naszego lekarza rodzinnego, który bardzo
        dokładnie zbadał małego i zdecydował, zeby na razie wstrzymac sie z
        antybiotykiem (oczywiscie niczego nie wysluchal), obserwować dziecko i wrócic na
        ponowne badanie w piatek.
        W piatek ponownie dziecko osłuchowo czyste (gardlo nie jest nawet
        zaczerwienione) lekarz stwierdził, ze nawet nie ma potrzeby powtarzac rtg.

Poki co dziecko wydaje sie być zdrowe i chociaz dalej sie troche boje ( i
        pilnie obserwuje małego) mysle, ze w naszym przypadku jednak pani doktor zle
        odczytała zdjecie i chyba zadnego zapalenia pluc nie mamy... i tylko
        niepotrzebnie bym ładowała kolejny antybiotyk...

Monika
        • ewajuliakrzys Re: kontrolny rentgen po zapaleniu płuc 06.03.07, 22:24
          Faktycznie przerażające - pani doktor ze szpitala pediatrycznego... wiek koło
          60 lat... wydawaćby się mogło, że ma za sobą lata doświadczenia...
          Ja jednak podaję antybiotyk do końca (przez siedem dni). Nasz zaufany pediatra
          polecił, żeby nie przerywać podawania antybiotyku, bo oprócz rentgena dziecku
          zrobiono badanie krwi i z wyników wynika, że to infekcja bakteryjna. Dziecko
          jest żywe, wesołe i troszeczkę pokasłuje. Może niepotrzebnie podaję ten
          antybiotyk, ale do naszego pediatry mam zaufanie. Szkoda, że to nie on badał
          Julię jako pierwszy tylko pani dokotor w szpitalu... sam stwierdził, że pewnie
          uniknelibyśmy niepotrzebnego antybiotyku... a napewno niepotrzebnego stresu
          wywołanego informacją, że dziecko ma zapalenie płuc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka