Dodaj do ulubionych

interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc

05.03.07, 19:39
witajcie eMamy,
dziś odebrałam winiki krwi mojego 13-miesięcznego synka i zamiepokoiłam się
winikami odbiegającymi od mormy w rozmazie mikroskopowym.
Pałeczki___________________wynik: 0 norma: 0-3
Neurofile (segmenty)_______wynik: 15 ! norma: 40-70
Eozynofile (kwasochłonne)__wynik: 4 norma 0-5
Limfocyty__________________wynik 78 ! norma 20-45
Monocyty___________________wynik: 3 norma: 1-8
O czym świadczy mniejsza ilość neurofili i większa limfocytów?
Jestem zaniepokojona. Wizytę u lekarza mam dopiero w środę.
Proszę o pomoc.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • katis1 Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 05.03.07, 19:59
      Hej moja 15 miesięczna córeczka ma takie wyniki rozmazu krwi
      SEG 9% ,
      BAND 1% ,
      LYMP 80 %
      , MONO 4 %,
      EOSIN 5%,
      BASO 1%
      Czyli podobnie jak Twój synek, na forum pediatrycznym powiedzieli mi , ze wszystko w normie, ze dzieci tak mają te limfocyty wysokie. Pytałam jeszcze na innym forum i czekam na odpowiedź, to dam Ci znać. Jak bedziesz znała opinie swojego lekarza to daj mi znać.Pozdrawiam
      • szara_mysz1 Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 05.03.07, 20:37
        dzięki,
        przypomniało mi się że jutro jadę do Vega Medica w swojej sprawie, ale może uda
        mi się złapac dr M to spytam.
        W środę idę do lekarki która zleciła te badania do przychodni państwowej. Na
        pewno źle zinterpretuje wyniki krwi, bo juz miałam z nią przeprawę, ale ciekawe
        co powie. wszystko napiszę.
        Jeśli ktoś jeszcze będzie miał jakieś uwagi to proszę pisac.
        pozdrawiam
    • kacha55 Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 05.03.07, 23:57
      Przy prawidłowej ilości leukocytów, podwyższona wartość limfocytów świadczy o
      jakiejś infekcji wirusowej, alergii, podanie szczepionki często powoduje taką
      reakcję.
      bez paniki smile)
      pozdraiam
      • kacha55 Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 06.03.07, 00:01
        muszę dodać że maluchy mają trochę przesunięty obraz i limfo jest u nich więcej.
        Nie sugeruj się normą-bo to nie jest norma adekwatna do wieku szkraba
        • izatka Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 06.03.07, 06:49
          Potwierdzam. Małe dzieci mają "odwrócony" rozmaz i ten jest jak najbardziej w porządku. A w laboratorium nie pomyśleli (często tak bywa), żeby na wydruku zmienić normy adekwatnie do wieku. Pewnie osoba oglądająca nawet nie wiedziała, że to jest małe dziecko, gdyby w rozmazie były jakieś patologiczne komórki, to na pewno by się zainteresowali, a tak to nie ma powodów do zmartwień.
          • dor_kul Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 08.03.07, 11:23
            nie mowmy o tym, ze laboratorium zrobiloby cos na pewno, bo tak nie jest.
    • eriga Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 06.03.07, 17:02
      u dzieci do czterech pięciu lat limfocytów w rozmazie jest najwięcej, jednak nie
      powinny przekraczać 70%.
    • szara_mysz1 Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 06.03.07, 21:52
      Witam,
      byłam dziś u Dr M z wynikami Małego. Powiedziała że to może być wirusówka i
      żeby się tym nie martwić, ale po powrocie do domu sprawdziałam wcześniejsze
      wyniki i też normy były przekroczone ale nie aż tak bardzo jak teraz. Ta
      wirusówka musiałaby trwać ponad pół roku, możliwe to jest?
      Mały ma alergię wię może tak jak pisze kacha55 to wyszło w badaniach.
      Jeszcze mam się zgłowsić do przychodni z tymi wynikami to napiszę co
      powiedziała pediatra Kuby.
      dzięki za wszystkie posty.
      pozdrawiam
      • mamamarta1 Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 06.03.07, 22:27
        Witam
        mam podobny problem z moją córką 3,5 roku
        rok temu miala limfocyty 90%, po miesiącu 87%
        i niby powoli spadaly. niedawno robilam kolejne
        i znow ma 87%. sama nie wiem co mam robić.
        martwi mnie to. to napewno nie jest infekcja, mi tez to próbowali wmawiać
        bylam u 4 lekarzy i jeden stwierdzil ze nie ma się czym martwić,
        ze dziecko jest limfoidalne i bardzo duzo jest takich dzieci.
        jednak caly czas mnie to martwi.
        proszę jak czegoś się dowiesz to napisz.
        pozdrawiam.
        • mald Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 07.03.07, 13:56
          witaj. u nas jest anemia nz niedoboru żelaza.Poprzestawiane są wyniki z rozmazu
          krwi.limfocyty teraz wynoszą 76.5 monocyty 7.4, granulocyty 6.6.Hemoglobina
          siępodniosła krwinki białe w normie i czerwone też.Ale jest też niedkrwistość
          lekka więc dalej mam podawać zelazo.Dziecko w grudniu skończyło 2 lata, bardzo
          żadko choruje, w zeszłym roku miał limfocyty ok 85, lekarze mówią że może być
          wirusowe, bądź tak ma w tym wieku.dla uspokojenia polecammajkowscy.msk-
          system.pl/kuchnia/maluszek/normy.html.Pozdrawiam
          • dor_kul Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 08.03.07, 11:25
            Mam nadzieje, z epreparat zelaza podajecie razem z vit. C.
      • szara_mysz1 Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 07.03.07, 22:51
        Witam ponownie,
        niestety nie byłam dziś u pediatry synka bo nie ma jej w tym tygodniu.
        Za to przypomniało mi się że ta własnie lekarka mówiła mi kiedyś że podwyższone
        kwasochłonne (a nie limfocyty) świadczą o alergii. Mały kiedyś miał podwyższone
        kwasochłonne co było spowodowane "obcymi" w ciele, czego niestety pediatra z
        przychodni nie brała pod uwagę bo jak powiedziała "u was w domu jest za
        czysto". Na szczęście trafiliśmy do dr M i pozbyliśmy się dziada.

Może faktycznie podwyższone limfocyty i obniżone neurofine to "normale" u
        dzieci i nie nalezy doszukiwać się nie wiadomo jakich chorób. Ale mimo wszystko
        my mamy musimy trzymać "rękę na pulsie"

Jak wreszcie trafię do przychodni to później napisze co się dowiedziałam.
        pozdrawiam
      • dor_kul Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 08.03.07, 11:24
        Gdyby bylo to z powodu alergii, widzialaby Pani podwyzszony odsetek eozynofili.
    • mamamarta1 Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 07.03.07, 18:03
      witam
      jestem jednak chyba przewrazliwiona!!!!
      jednak boję się coś przeoczyć, a lekarze nie chcą
      dawać skierowań a ja sama nie wiem jakie badania powinnam
      zrobić. oni sami nie wiedzą dlaczego tak jest i często slyszę
      o infekcjach a w to już nie wierzę.
      pozdrawiam
      • dor_kul Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 08.03.07, 11:26
        czasem mamom pomaga znalezienie sobie jakiegos konstruktywnego zajecia, np.:
        drobnych prac w ogrodzie...
        • szara_mysz1 Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 08.03.07, 13:23
          a ja jestem ostrożna i wolę się "doszkolić" z zakresu zdrowia dziecka. Nie
          ważne czy wiedza pochodzi z forum czy z poradników dla mam. Oczywiście ta
          wiedza musi podlegać weryfikacji bo inaczej dziecku można przypisac wszystkie
          choroby.
          Z własnego doświadczenia wiem że większośc lekarzy to konowały.
          Po wyjściu ze szpitala po prorodzie okazało się że synkowi nie zbadano
          bilirubiny i miał megażółtaczkę (26mg%). 2 tyg. naświetlań, strach czy mie ma
          uszkodzeń mózgu i watroby, strata pokarmu, 5 m-cy depresji.... to własnie
          zawdzięczm lekarzom ze szpitala.
          A w żadnym poradniku ani gazecie dla mam nie znalazłam że żółtaczka
          fijologiczna może spowodować uszkodzenia mózgu. Gdyby tak było na pewno przed
          wyjściem zażądałabym zrobienia badań!
          W przychodni tez nie lepiej. Pediatra z przychodni nie chce dać skierowania do
          specjalisty lub na badania, więc chodze prywatnie często płacac grube
          pieniądze. Ale... opłaca się, bo matczyna intuicja mnie na razie nie zawodzi i
          cieszy mnie gdy mogę w porę zapobiec chorobie. Nigdy nie podawałam leków bez
          wiedzy i zgody lekarza. Staram się "trzymać" jednego - mądrego, który nie
          krytykuje kiedy zadaję pytania tylko cierpliwie odpowiada.
          A rady na forum to rylko rady. Matka sama decyduje co zrobić i nie może miec
          pretensji że ktoś jej źle doradził.
          Pozdrawiam
    • kacha55 Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 07.03.07, 23:33
      Tak masz rację, pomyliłam się. Podwyższona ilość eozynofili może świadczyć o
      alergiach, pasożytach. To mam nadzieję, że już jesteś spokojna po rozmowie z
      lekarką?
      • szara_mysz1 Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 07.03.07, 23:59
        po rozmowie z dr M trochę tak. no i oczywiście po przeczytaniu Waszych postów.
        Z pediatrą z przychodni pogadam w przyszłym tygodniu. to ona zleciła te badania
        więc muszę jej pokazać wyniki.
        pozdrawiam.
      • dor_kul Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 08.03.07, 11:29
        Najlepszym na pomylki w sprawie zdrowia lekarstwem jest nie udzielac rad
        ludziom, gdy ma sie wiedze z poradnikow dla mam, w ktorych czesto wypowiedzi
        udzielaja inne sfrustrowane mamy. Polecam.
    • dor_kul Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 08.03.07, 11:22
      Zwiekszona liczba limfocytow- pamietjmy, ze jest to tylko procentowy rozdzial-
      swiadczyc moze o wielu sprawach, najczesciej jednak u dzieci swiadczy o
      toczacym sie zakazeniu wirusowym.
      • katis1 do dor-kul !! 08.03.07, 20:30
        MOje dziecko ma w rozmacie limfocyty na poziomie 80 % to co mam rozumieć wg Pana wypowiedzi, że ma infekcje wirusową? A gdzie, bo ja nic takiego nie wiedzę,nie widzę tej infekcji, a na forum pediatrycznym powiedzieli mi, że taki rozmaz jest normalny? A ile powinny być w takim razie te eozynofile? Bo w poradnikach podają inaczej a lekarze mówią inaczej? Skoro tak wszystko wiesz to sie wypowiedz.
    • igooska Re: interpretacja wyników krwi - proszę o pomoc 08.03.07, 20:49
      Witam.Macie może normy dotyczące moczu dziecka?U mojego 6 letniego synka
      wykryto w moczu białko-lekarz stwierdził że wszystko w normie.Ale mnie sie
      wydaje że białka w moczu być nie powinno.Dzięki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka