magda-lis 15.03.07, 16:58 Czy wasze dzieci miały jakieś reakcje po tej szczepionce? Jakie? dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiaimichael Re: Priorix-reakcje poszczepienne 15.03.07, 19:54 Priorix to inaczej MMR, moj nie mial bo go nie szczepilam i nie zamierzam. Poczytaj oMMR i zobacz ulotke, jesli chcesz wiedziec jakie reakcje moga wystapic: www.nccn.net/~wwithin/mmr.htm www.mmrthefacts.nhs.uk/resources/pdf/priorix_pil.pdf przeczytaj sobie tez watek o drgawkach goraczkowych Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaimichael Re: Priorix-reakcje poszczepienne 15.03.07, 20:00 smierc jednego dziecka i 5 hospitalizowanych po podaniu Priorix Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaimichael Re: Priorix-reakcje poszczepienne 15.03.07, 20:02 o tym samym tu: www.thanhniennews.com/print.php?catid=8&newsid=15689 Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lis Re: Priorix-reakcje poszczepienne 15.03.07, 20:35 kasiamichael bardzo ci dziekuję, ale nie pytałam jakie reakcje miały wszystkie bardziej lub mniej przwdziwe dzieci na całym świecie tylko realne wasze. W necie nie trzeba szukać - znajdziesz info o zgonach po spożyciu jabłka, oraz każdego dowolnego leku. Na każdej ulotce jest o tym napisane - podane są liczby. 1:100 1;1000 1:10 000 itd. To jasne że jeśli dziecko jest uczulone na białko jaja nie może brać tej szczepionki - może spowodować to wstrząs. Zamierzam szczepić - chce wiedzieć jakie reakcje miały dzieci które były szczepione w Polsce - konkretnie wasze dzieci a nie opisane przez "x" bliżej nieznane. Pozatym jeśli dokładnie przeczytasz zamieszczone przez ciebie linki dowiesz się ze w żadnym nic jednoznacznie nie stwierdzono... poza domniemaniami i jednym gościem który chce sprzedać ksiażkę - nie ma nic pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: Priorix-reakcje poszczepienne 16.03.07, 08:16 Magda-lis, oczywiscie zawsze warto sie zapytac na takim forum, jak to bylo u innych. Problem polega na tym, ze skoro nie chcesz polegac na ogolach, to w przypadku szczepien nie uzyskujesz tu nic wiecej, co ci powie twoj lekarz - czyli ze dziecko moze miec goraczke, brak apetytu etc. O tym jest multum watkow. Jest bardzo malo matek, ktore wiaza poczatek powazniejszych chorob z jakimkolwiek szczepieniem. Znam osobiscie jedna matke, ktora wiaze autyzm corki ze szczepieniem. Te matke traktowano niepowaznie, bo choroba zaczela sie powoli. Tak sie sklada, ze dwieczynka ma siostre blizniacza, i nagle dziewczynki zaczely sie rozwijac w roznym tempie, po szczepieniu. Ale dopoki ogol lekarzy nie przyznaje sie do mozliwosci powiazania powazniejszych chorob, badz nawet tylko chorob chronicznych jak alergia ze szczepieniami (i to zakladaloby badania dlugoletnie, ktorych firmy farmaceutyczne nie robia - pewnie wiedza dlaczego, i badania podstawowe - czyli badanie nad funkcjonowaniem szczepien), to zadna matka nie bedzie umiala stanowczo powiedziec: tak, to bylo po szczepieniu. Bo przeciez jest traktowana jak idiotka. Mysle, ze sprawa jest nawet gorsza: coraz czesciej czyta sie o tym, ze szczepienia wrecz nie daja takiego efektu, jakiego sie oczekuje po nich. Ze spadek zachorowan na dana chorobe nie bylo spowodowane masowymi szczepieniami, tylko polepszeniem warunkow higienicznych. Podaje tez ogolnego linku do miejsca ktore moze robic niezbyt powazne wrazenie, jednak nie sadze, zeby to wszystko bylo wyssane z palca: www.pozytywnewibracje.com.pl/index.php?option=content&task=view&id=78 To jest tlumaczenie artykulu: www.nexusmagazine.com/articles/VaccineResearcher.html Wiem, ze to ci nadal nie pomaga w twojej decyzji, czy szczepic, czy nie. Chcialam tylko zwracac uwage na fakt, ze dopoki bardziej oficjalnie sie nie mowi o ew. powazniejszych skutkach ubocznych, dopoki nie ma odpowiednich badan, to tez nie trafisz na wiecej ludzi, ktorzy te fakty moga wiazac. W kazdym razie ja nie moge po takiej literurze wykluczyc, ze nasze problemy z tzw. alergia po czesci sa spowodowane szczepieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lis Re: Priorix-reakcje poszczepienne 16.03.07, 11:51 Kerstink, z całym szacunkiem dla ciebie - wierzę że chcesz dobrze, ale załacznony przez ciebie link ma mierną wartość pod względem fachowym. Wypowiada się jakiś pan - Jon Rappoport. Wiemy o nim tyle że jest emerytem. Być może rozżalnonym że już go w robocie nie chcą. Dlaczego całe zycie robił to co robił i siedział cicho jeśli wiedział że szczepionki to oszustwo to powinien za to siedzieć. Jeśli w ogóle istnieje. Nie widzę pozatym nic nadzwyczajnego w tym ze szczepionki są w jakimś stopniu zanieczyszczone - nie tylko one. Substancje "obce" cokolwiek to znaczy można znaleźć we wszystkim co spożywasz oraz we wszelkich lekach nie wyłączajac witamin. Jak wiesz medycyna naturalna - choć czasem pomocna - nie jest znana na świecie więc żerują na sensacjach i negatywnych doświadczeniach medycyny. Niespecjalnie przekonuje mnie portal na którym wystawiamne są ksiażki o tym jak pokonać raka w 90 dni... pozdrawiam ps. oczywiście że mam obawy co do tej szczepionki dlatego pytam, ale myślę raczej o gorączce bolesności itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: Priorix-reakcje poszczepienne 16.03.07, 22:09 Dlatego zaznaczylam, ze link moze sie wydawac dziwny. Jednak analogiczne informacje mozna znalezc rowniez w innych, bardziej wiarygodnych (bo z odsylaczami, data etc), miejscach - jednak tu mi trudno cytowac cala ksiazke, nie wklejam tekstu. Mnie jednak niepokoi, ze w szczepionkach mozna znalezc np. wirusy, ktore pozniej moga powodowac chorobe mojego dziecka. Szczepionki daje sie domiesniowo, wiec nie ma calej masy barier, ktore naturalnie musialyby byc pokonane. Nie mozna byc moze tego rowniez okreslac jako mniejsze zlo, skoro nie tylko ten 'rozzalony emeryt' stwierdza, ze to nie szczepionki spowodowaly znikniecie pewnych chorob, a raczej lepsze warunki higieniczne. Oczywiscie zawsze znajda sie i tacy, ktorzy sie ciesza z kleski innych - ale mysle, ze o to nie chodzi. Znam zwyklych lekarzy, ktorzy bardzo ostroznie podchodza do szczepien. Jesli chodzi ci jedynie o goraczce, bolesnosci - to sa drobiazgi, choc w danym momencie niefajne. Odpowiedz Link Zgłoś
kasior6 Re: Priorix-reakcje poszczepienne 16.03.07, 09:03 moja Corcia byla szczepiona 3 marca, dokladnie 9 dni po szczepieniu (o tym uprzedzila mnie lekarka) dostala goraczki ok 39 (zbijałam goraczke Nurofen lub paracetamol), trwalo to 1,5 doby, potem pojawila sie mala wysypka i trwała ok 3 dni (od wczoraj jej schodzi). poza tym nie byla jakas wielka. powyższe objawy poszczepienne sa klasyczne i opisywane. Czesc dzieci "przechorowywuje" chorobe lagodnie, a organizm wytwarza przeciwciala na przyszłość. tez martwilam sie tym szczepieniem, ale uznałam ze jak w kazdm przypadku cos sie moze zdarzyc. Corka, jest zdrowa, rozwija sie prawidlowo, nie choruje, neurologicznie tez jest zdrowa. Podobno pewne objawy nieporzadane wystepuja w momencie gdy dziecko juz wczesniej zdradzalo pewne oznaki autyzmu, poza tym autyzm jako taki ujawnia sie glownie w 2-3 roku zycie i zbiega sie to ze szczepieniem wiec moze byc z tym kojarzone. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
inap Re: Priorix-reakcje poszczepienne 16.03.07, 10:29 U nas po każdym szczepieniu (równiez żółtaczki, która podobno nigdy nie daje żadnych objawów)gorączka przez kilka dni oraz twarda utrzymująca się kilka miesięcy gula w miejscu szczepienia. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo_linka Re: Priorix-reakcje poszczepienne 16.03.07, 11:58 Moje miało: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34708&w=53657754&a=53657754 Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaimichael Re: magda-lis 17.03.07, 08:12 Magda, to Twoja sprawa czy zaszczepisz dziecko, czy nie a z tego co widze jestes za szczepieniem. Pytalas o skutki uboczne wiec podalam Ci linki do artykulu o smierci tego dziecka i 5 innych w szpitalu, bo to sie zdarzylo. Poza tym podalam Ci ulotke tej szczepionki. Tam sa dane producenta na temat skutkow ubocznych , ktore WYSTAPILY u dzieci, ktore braly udzial w badaniach. Poniewaz te skutki uboczne wystapily, kazdy, kto podaje szczepionke musi sie z tym liczyc ze moga wystapic ponownie u wlasnie tego dziecka. Co z tego, ze niektore skutki uboczne, te fatalne w skutkach, wystepuja raz na np 10 000 szczepien, jesli to wlasnie Twoje dziecko moze byc tym jednym? Poza tym producent mowi wyraznie ze moga wystapic tez inne reakcje, ktore nie sa wymienione w ulotce. Jak tez moze wiesz badania nad szczepionkami trwaja krotko- do 3 lat wiec dlugofalowe uboczne dzialanie szczepionek nie jest przez ich producentow monitorowane. Tu jest link do raportu Panstwowego zakladu higieny z 2005 roku (to najnowszy ich raport roczny) z ktorego jasno wynika ze wiekszosc dzieci, ktore zachorowaly na odre byla szczepiona (10 osob i tylko 3 nie szczepione): www.pzh.gov.pl/epimeld/2005/Ch_2005.pdf strona 59, podaje te chorobe bo ona z tych 3, na ktora jest szczepionka moze powodowac najsilniejsze powiklania. Poza tym obszerne wiadomosci na temat mmr znajdziesz tu: www.nccn.net/~wwithin/mmr.htm Tu masz tez link forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=58832634 do watku w ktorym mama mowi, o drgawkach goraczkowych, ktore wystapily po podaniu tej szczepionki. Odpowiedz Link Zgłoś
kajmal Re: magda-lis 18.03.07, 12:24 dzieki za link do raportu PZH, tylko utwierdza on w decyzji co do tego szczepienia potrojnego najbardziej zwykle niepokoi odra, a tu prosze w 2005 roku w calej Polsce zachorowalo 13 osob! To tyle co nic w 48 milionowym kraju. Ci co wierza w fantastyczna moc szczepien ochronnych chyba szczepia swoje dzieci glownie "dla dobra ludzkosci" bo szansa ze ich dziecka dopadnie odra jest tak znikoma, a ze bedzie mialo powiklania po tej chorobie wymagajace hospitalizacji jeszcze mniejsza... Odpowiedz Link Zgłoś
lena99 Re: Priorix-reakcje poszczepienne 17.03.07, 10:53 Moje miało. Jest alergikiem, po tej szczepionce dostał alergii na wszystko! Każde pożywienie go uczulało! W wieku 1,5 roku pił tylko mleko. Robił też okropne, luźne kupki. Odpowiedz Link Zgłoś
gan33 Re: Priorix-reakcje poszczepienne 18.03.07, 13:13 ale w 2006 roku było ok. 230 zachorowań na odrę. Odpowiedz Link Zgłoś
gan33 Re: Priorix-reakcje poszczepienne 18.03.07, 13:16 U mojego synka nic nie działo się po szczepieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bulacik Re: Priorix-reakcje poszczepienne 18.03.07, 14:31 Moja córka była szczepiona priorixem w 2001 roku - żadnej rekacji, teraz ma 6,5 roku i nie ma żadnych skutków ubocznych (alergia, ale to zdiagnozowane było od samego początku, nie zauważyłam nasilenia po szczepionce), jedynie co lekarz zasugerował wtedy podanie priorixu a nie MMR II, teraz szczepienie czeka mojego 13-miesięcznego synka, zawsze podchodze z pewną doza obaw, ale wiekszośc lekarzy (duzo tez mam w rodzinie) jest za szczepieniem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lis Re: Priorix-reakcje poszczepienne 20.03.07, 16:27 No i odeszliśmy z niczym. Chciałam zaszczepić, ale lekarz powiedział że jest ryzyko wstrząsu... i nie zaszczepi. No i czy mam się teraz cały czas martwić o powikłania? Nie rozumiem dlaczego nie ma jedności wsród lekarzy. Jedni mówią ze powikłania po chorobie są prawie 100% i są poważne - szczepić (tyle że nie chcą osobiście) a drudzy mówią że powikłania to pryszcz w stosunku do wstrząsu... i bądź tu człowieku mądry... Najgorsze ze w poradni szczepiennej (która notabene wyglada jak rzeźnia) powiedziano mi że jeśli w ogóle zaszczepią to MMR - a ja od alergologa na piśmie dostałam zgodę na szczepienie wyłącznie Priorixem. W poradni nikogo nie obchodzi opinia alergologa... Czy oni nie muszą się z nią liczyć? Czym w takim razie są diagnozy lekarskie? Wystarczy posłuchać dwóch różnych lekarzy a bedą dwie rozbieżne opinie - czy wybór ma należeć do laika? Nie ma reguł? Odpowiedz Link Zgłoś
kamymama Re: Priorix-reakcje poszczepienne 20.03.07, 17:11 Wiesz gdzieś wyczytałam, chyba na forum homeopatia, że mozna szczepić na pojedyncze choroby. Pisali też, że np. świnka zagraża tylko chłopcom więc po co szczepić dziewczynki? Różyczka jest natomiast groźna dla dziewczynek. O odrze nie pamietam:o( Tu jest link, poszperaj, może coś znajdziesz interesującego. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760 Odpowiedz Link Zgłoś
kmkasia Re: Priorix-reakcje poszczepienne 03.06.07, 20:12 cóż, różyczka może i grożna ... dla kobiet w ciąży ale nie dla dwuletniej dziewczynki. Bardzo bym chciała, żeby wszyscy lekarze byli tacy mądrzy jak ten, który Cię odesłał bez szczepienia dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
efka30 Re:kmkasia 06.06.07, 15:14 Święta prawda.Zgadzam się z Toba w calej rozciągłości.A jeszcze na dodatek szczepionka uodparnia na....7lat A NIE NA CAŁE ŻYCIE więc przed ciąża jeśli sie nie przechoruje, nalezaloby się zaszczepić.W No a oni twierdzą że przechorowanie nie zwalnia ze szczepienia....No więc jaki wniosek??? NABIJANIE KASY KONCERNOM kosztem dzieci.Bo w przeciwieństwie do szczepionki przedchorowanie uodparnia NA CAŁE ŻYCIE. Chciałabym trafić do takiego mądrego lekarza!!!jeszcze tacy istnieją??? W związku z tym,że nie trafiłamm, nie szczepie przynajmniej do osiagnięcia przez dziecko wieku 3 lat... Odpowiedz Link Zgłoś