Dodaj do ulubionych

Wzmożone napięcie mięśniowe!!!

16.03.07, 16:44
Dziewczyny,napiszcie czym się przejawia.Szukałam w starych wątkach,lecz nie
znalazłam wyczerpujących informacji.Jak takie dzieci się zachowują,co jest
najbardziej charakterystyczne?
I jeszcze jedno,może głupie pytanie,od kiedy dziecko przestaje być
noworodkiem,a zaczyna niemowlakiem?Po pierwszym miesiącu?
Będę wdzięczna za odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • kitka80 Re: Wzmożone napięcie mięśniowe!!! 16.03.07, 16:52
      Polecam artykul o WNM twojedziecko.pl/index.php?
      option=com_content&task=view&id=201&Itemid=40

Po ukonczeniu miesiaca noworodek staje sie niemowlakiemsmile pozdrawiam!
    • kita_76 Re: Wzmożone napięcie mięśniowe!!! 16.03.07, 16:54
      Nasza mala miala od samego poczatku problemy ze snem, np. potrafila nie spac
      caly dzien, a potem przesypiala 7-8 godzin w nocy bo byla wyczerpana, byla
      marudna, niespokojna, nadpobudliwa, prezyla sie i napinala gdy lezala czy gdy
      ja nosilismy. Neurolog stwierdzila asymetrie i wzmozone napiecie miesniowe w
      raczkach (juz ortopeda zwrocil uwage na to, ze mala nie trzyma przy sobie
      raczek tylko ma je rozlozone na boki) i nad tym wlasnie zaczelismy pracowac,
      tzn. chodzimy na rehabilitacje i cwiczymy w domu, mam nadzieje, ze bedzie
      poprawa, bo strasznie placze przy cwiczeniach i strasznie mi jej szkoda,
      pzdr
    • kita_76 Re: Wzmożone napięcie mięśniowe!!! 16.03.07, 16:56
      Aha, wszedzie czytalam ze noworodek jest do miesiaca, ale neurolog wlasnie
      stwierdziala ze noworodek jest do 3 miesiecy, wiec sama nie wiem, ale chyba
      nie ma to az takiego znaczenia, co?
      • deela z tego co wiem to noworodek teraz 16.03.07, 17:23
        jest do 3go m-ca zycia
        a co do napiecia co ty mi tu ppitolisz panienko, wrzucilam haslo na google i
        naczytalam sie do objawowo mdlosci o WNM tobie sie po prostu nie chce na google
        wpisac hasla!
        • mamagai Re: z tego co wiem to noworodek teraz 16.03.07, 18:28
          Tak,hasła mi się nie chce w google wpisać,ale wątek to co innegosmileAch...no comments!
        • kita_76 Re: z tego co wiem to noworodek teraz 16.03.07, 20:43
          Uwielbiam takie komentarze, wychodzac z tego zalozenia zadne forum nie mialoby
          sensu gdyz wszystko mozna znalezc przez google...Ludzie po to zagladaja na
          forum zeby sie zapytac bezposrednio innych osbb, ktore mialy z czyms takim do
          czynienia, watki sie caly czas powtarzaja i co z tego?
          • gale OT 16.03.07, 21:19
            I to z tego, że zapieprza się Forum zbędnymi śmieciowymi topikami dotyczącymi
            kwestii już wielokrotnie wałkowanych, natomiast sprawy nowe giną pod ciężarem
            śmiecia.
            • deela Re: OT 17.03.07, 01:47
              "Dziewczyny,napiszcie czym się przejawia.Szukałam w starych wątkach,lecz nie
              znalazłam wyczerpujących informacji.Jak takie dzieci się zachowują,co jest
              najbardziej charakterystyczne?"
              nie pytasz o nic konkretnego ani o zadne doswiadczenia tylko pytasz szalenie
              oglnie
              skoro google cie przerasta to ci NAWET pomoge
              patrz

Problemy z napięciem - jak rozpoznać u malca wzmożone napięcie mięśniowe E-
              mail
              Strona 1 z 2
              Coraz częściej zdarza się, że niedługo po narodzinach dziecka młode mamy słyszą
              diagnozę: nieprawidłowe napięcie mięśniowe. To początek waszej drogi.

Już po urodzeniu noworodek jest badany przez neonatologa. Jego stan ocenia się
              w skali Apgar, a jednym ze składników tej skali jest ocena napięcia
              mięśniowego. Już wtedy lekarz może skierować dziecko do specjalisty. W takiej
              sytuacji wiesz, co robić – przy wypisie dostaniesz skierowanie do neurologa
              dziecięcego. Jednak nie zawsze przy pierwszym badaniu da się stwierdzić takie
              problemy.

Skąd kłopoty

Nieprawidłowe napięcie mięśniowe jest objawem złego funkcjonowania ośrodkowego
              układu nerwowego, może być też m.in. wynikiem chorób genetycznych i
              metabolicznych. Najbardziej narażone są na nie dzieci, które urodziły się
              przedwcześnie, z niską wagą urodzeniową, gdy poród był trudny i wystąpiło
              niedotlenienie u dziecka. Kłopoty mogą mieć też dzieci z przedłużającą się
              żółtaczką. Warto zbadać niemowlę, jeśli u jego mamy podczas ciąży wystąpiły
              jakiekolwiek powikłania, np. krwawienia, anemia, nadciśnienie, a także jeśli w
              ciąży miała skurcze będące powodem leżenia lub przyjmowała leki hormonalne.
              Również dzieci mam z chorobami np. układu krążenia, tarczycy czy nerek wymagają
              bacznej obserwacji.

Bądź czujna

Dzieci ze wzmożonym napięciem mięśniowym są niespokojne, mało śpią, dużo
              płaczą, prężą się, prostują nóżki, trudno im się uspokoić, nawet przy piersi.
              Obniżone napięcie mięśniowe objawia się natomiast inaczej: maluchy są nazbyt
              spokojne – prawie nie płaczą, nie unoszą też nóżek, nie cieszą się na twój
              widok, a położone na brzuszku, nie próbują unieść główki. Gdy zmieniasz ich
              pozycję, np. przewijając, denerwują się i krzyczą, bo trudno im kontrolować
              swoje ciało.
              Jeśli jakiekolwiek zachowania dziecka cię niepokoją, idź do pediatry –
              pamiętaj, że jako matka masz dobrą intuicję. Może nie ma się czym martwić, ale
              jeśli coś będzie nie tak, dostaniesz skierowanie do neurologa.

Wizyta u lekarza

Nie obawiaj się jej i zadbaj, by odbyła się jak najprędzej. Jeśli zlekceważysz
              problemy u maleństwa, może ono np. później zacząć siadać, chodzić, a także mieć
              problemy z koncentracją uwagi. Starsze dziecko, gdy pójdzie do szkoły, może
              mieć dysleksję i kłopoty na wuefie.
              Podczas wizyty neurolog zbada odruchy malucha. Oceni, jakie konkretnie problemy
              u niego występują. O dzieciach ze wzmożonym napięciem mięśniowym mówi się, że
              są napięte, o tych ze słabym napięciem – że są wiotkie. W różnych częściach
              ciała mogą też występować oba jego rodzaje. Lekarz wyda zalecenia dla
              rehabilitanta, który zajmie się malcem. Diagnoza o nieprawidłowym napięciu
              mięśniowym nie jest bowiem wyrokiem na twoje dziecko – prawidłowo
              rehabilitowane odzyska sprawność.
              Metody rehabilitacji

Jest tym skuteczniejsza, im szybciej się ją rozpocznie – najlepsze efekty
              osiąga się w pierwszym roku życia dziecka. O wyborze metody i intensywności
              ćwiczeń decyduje neurolog. Rodzice uczą się sposobu pracy z dzieckiem pod okiem
              rehabilitanta. Konieczne są też okresowe kontrole u neurologa.
              Najczęściej stosuje się dwie metody: Vojty i NDT-Bobath. Pierwsza z nich
              przynosi szybkie efekty, ale, zdaniem niektórych rodziców, jest drastyczna –
              podczas ćwiczeń dzieci często płaczą, choć nie z powodu bólu, lecz dyskomfortu.
              Rehabilitant uciska określone punkty na ciele dziecka, co wywołuje
              fizjologiczne, zapisane w mózgu odruchy, które zostały zablokowane lub utracone
              w wyniku uszkodzeń układu nerwowego. W domu rodzice ćwiczą z dzieckiem
              codziennie. Metoda NDT-Bobath jest dużo przyjemniejsza. Terapeuta usprawnia
              dziecko przez dostarczanie mu odpowiednich doznań czuciowych i ruchowych. Takie
              ćwiczenia nie mogą być dla dziecka stresujące. W domu poprzez prawidłową
              pielęgnację, karmienie, noszenie czy zabawę z malcem rodzice utrwalają ruchy
              ćwiczone przez terapeutę. Rehabilitacja przebiega niejako przy okazji
              codziennych czynności i zabawy z dzieckiem.
              Neurolog, rehabilitant i ty powinniście stworzyć zgrany zespół – dzięki wam
              twój maluch wkrótce pozbędzie się problemów.

Niepokojące sygnały

Uważnie obserwując maluszka, sama możesz je zauważyć. Jeśli któryś z niżej
              wymienionych objawów zauważysz u swojego dziecka, najpierw idź do pediatry
              opiekującego się maluchem. On skieruje cię do specjalisty. Maluch z
              nieprawidłowym napięciem mięśniowym:

Pod koniec pierwszego miesiąca życia:

odgina do tyłu główkę i tułów
              leżąc na pleckach, jest zgięty w jedną stronę (jak rogalik, w literę C)
              jest nadmiernie senny lub mało ruchliwy
              często podczas jedzenia pręży się, denerwuje, wygina
              trudno go ubrać, bo ma zbyt napięte rączki lub nóżki

Pod koniec trzeciego miesiąca życia:

główka opada mu do tyłu, gdy podciągasz go za rączki do siedzenia
              leżąc na brzuszku, nie unosi główki
              nie bawi się się własnymi rączkami, nie chwyta zabawek
              jest nadwrażliwy na głos lub dotknięcie – reaguje krzykiem, drżeniem i
              wzmożonym napięciem mięśni

W wieku sześciu miesięcy:

nie przekręca się na boki i na brzuch
              nie bawi swoimi stopkami
              ma zaciśnięte piąstki, mocno trzyma kciuk w dłoni
              nadmiernie napina stopy i trzyma je opuszczone

Aleksandra Sobieraj
              Konsultacja: dr Lucyna Matkowska, neurolog dziecięcy z Przychodni ANTIS w
              Warszawie

pierwsze haslo w wyszukiwarce
              • mamagai Re: OT 17.03.07, 09:05
                Dzięki,dzięki!!!
            • kita_76 Re: OT 17.03.07, 09:04
              Ale wlasciwie wszystkie watki juz byly, malo jest watkow zupelnie nowych, co
              chwile zagladaja na forum nowe mamy i pyaja o to co juz wielokrotnie bylo, i co
              odsylanie ich do google czy przeszukiwania forum (bo to juz bylo)jest wedlug
              was dobrym rozwiazaniem? Owszem znajdziemy jakies suche fakty, ale przeciez
              chodzi o to zeby wymienic sie opinia z innymi mamami i skorzystac z ich
              doswiadczen, jezeli uwazasz jakis temat za zbedny, bo juz byl, to sie po prostu
              nie wypowiadaj, zostaw miejsce dla tych, ktorzy chca odpowiedziec,
              pzdr
    • mamagai Re: Wzmożone napięcie mięśniowe!!! 16.03.07, 18:30
      Dzięki Dziewczyny,może któraś jeszcze coś napisze,najlepiej z własnego
      doświadczenia?
    • ayahuaska Re: Wzmożone napięcie mięśniowe!!! 16.03.07, 18:53
      Witam! Mój synek (3,5 miesiąca) ma WNM i objawia się to przede wszystkim
      wyginaniem ciała w łuk, odchylaniem główki do tyłu, zaciskaniem rączek, czasem
      niepokojem dziecka. Wzmożonemu napięciu towarzyszy zazwyczaj asymetryczne
      ułożenie ciała. Dostaliśmy skierowanie od pediatry do poradni rehabilitacyjnej,
      gdzie nauczono mnie kilku ćwiczeń rozluźniających. Przeczytałam gdzieś,że
      dziecko przestaje być noworodkiem po 6 tyg. życia, czyli po okresie połogu
      mamysmile POZDRAWIAM.
    • kwrzosek1 Re: Wzmożone napięcie mięśniowe!!! 16.03.07, 21:34
      u nasbyło tak że jak trzymalismy synka w pionie to miał szytwno głowke i wszyscy
      sie zachwycali że majac jeden miesiac tak ładnie trzyma główke,zacisniete
      piastki,krzyk przy karmieniu,u mojej kolezanki synek trzymany na rekach wyginał
      sie do tyłu,a lezac na plecach robił mostek
      • zuzalus Re: Wzmożone napięcie mięśniowe!!! 17.03.07, 09:46
        Wiesz odpowiem z własnego doświadczenia, że wcale nie muszą być to takie
        objawy. Gdyż moja Mała właśnie wyginała się w łuk, bywała niespokojna, prężyłą
        się, trzymała się bardzo sztywno itd. więc za głosem własnej intuicji poszłam
        do neurologa z Instytutu Matki i dziecka w Wawie no i okazało się że nie jest
        to WNM i Mała świetnie się rozwija jak na 3 mies (wtedy) niemowlę.
        Konsultowałam to jeszcze z fizjoterapeutą (moja znajoma) i potwierdziłą
        diagnozę. Więc chyba pozostaje Ci pójść choćby profilaktycznie do dobrego
        neurologa i sprawdzić czy wszystko jest ok czy może trzeba rehabilitować. To
        tak z własnego doświadczenia.

Pozdrawiam i życzę dużooo zdrówka Tobie i Dzidzi.

P.S.
        uszczypliwościami na tym forum się nie przejmuj
        • mamagai Re: Wzmożone napięcie mięśniowe!!! 17.03.07, 15:28
          Dziękuję jeszcze raz.Moja mała ma skończone 3tyg,piąstki zaciska czasami,raczej
          ma rozluźnione,nie płacze dużo,lubi być noszona i usypiana na rękach.To co mnie
          zaczęło martwić,to czasami mały cyrk przy jedzeniu.Są dni,że ładnie i spokojnie
          ssie pierś,ale i takie, gdy podczas niektórych karmień zamienia się w
          nerwuskę.Przez chwilę ssie ładnie,po czym puszcza brodawkę,odchyla
          główkę,krzyczy,chwyta znowu i puszcza,złości się,prostuje i zgina nóżki i tak
          przez dłuższą chwilę.Odstawiam ją na chwilę,uspokajam troszkę i zdarza się, że
          jak przystawię znów to ssie ładnie i spokojnie.Nie wiem co o tym myśleć.Do tej
          pory myślałam,że ma taki charakterek,ale już sama nie wiem.
          Byłam wczoraj u pediatry i wspominałam o tym.Powiedziała,że nie widzi nic
          niepokojącego,ale jeśli chcę być spokojna,to żebym się udała do neurologa.Mam
          telefon i muszę się tylko na wizytę umówić.Ciekawe co nam powie,mam nadzieję że
          będzie ok.
          • zuzalus Re: Wzmożone napięcie mięśniowe!!! 17.03.07, 20:01
            Wiesz co u nas też tak było na początku i okazało się że pokarm bardzo szybko
            wypływa szczególnie na pooczątku i mała nie nadąża i puszcza żeby odpocząć i
            się denerwuje bo chce jeść no i łyka dużo powietrza. O tym wszystkimk
            dowiedzieliśmy się po wizycie w poradni laktacyjnej bo ja już nie miałam siły
            znosić tego jej ryku przy karmieniu i tych nerwów. Zmieniełam pozycję karmienia
            na taką żeby Mała jadła pod górkę czyli ona powyżej piersi, karmiłam w pozycji
            półleżącej tak żeby pokarm wolniej wypływał a czasem ściągałam przed karmienien
            troszkę żeby później wolniej leciało lub robiłam ciepły okład na piersi. I
            koniecznie odbijałam Małą czasem kilka razy jej się odbijało. Potem (obecnie
            7,5 miesiąca) Mała nauczyła się już ssać bardzo ładnie i zbyt szybki wypływ nie
            był dla niej problemem. Kłopoty się skończyły. Może tak jest tez u Ciebie- nie
            wiem ale tak mi się skojarzyło z naszą sytuacją.
            Pozrawiam i życzę żeby te przejściowe kłopoty szybko się skończyły
            Ola
            • mamagai Re: Wzmożone napięcie mięśniowe!!! 17.03.07, 20:35
              Dzięki Ola,ale to chyba nie to,bo zaczyna ssać ładnie,a dopiero po jakimś czasie
              zaczyna się denerwować.Poza tym jak jej potem daję drugą pierś,bo się domaga,to
              zazwyczaj już się trochę uspokoi i ssie w miarę spokojnie.Martwi mnie ten cyrk
              przy karmieniu,dobrze że nie jest tak przy każdym,ale i tak jest to
              uciążliwe,nie tylko dla mnie,bo ja tam staram się być spokojna,ale dla małej.
              • zuzka771 Re: Wzmożone napięcie mięśniowe!!! 17.03.07, 23:10
                Moja miała wzmożone napięcie obręczy barkowej, ćwiczona była metodą Bobath.
                Obecnie ok.
                Noworodek do 1mż.
    • keybe Re: Wzmożone napięcie mięśniowe!!! 18.03.07, 13:58
      DO mamaagi!!!!!!!!!
      Nasz synek ma wnm czyli wzmozone napiecie miesniowe. Od czwartego miesiaca
      chodzimy na rehabilitacje i dodatkowo na szkole plywania dla niemowlat. Artykul
      cytowany tu nie pasuje do naszego Igorka, bo wnm przebiega roznie. Nasz synek
      mial tzw. wyprost czyli odginal sie do tylu a oprocz tego ciezko bylo mu oderwac
      raczki od tulowia. Teraz (ma 8 mies.) sztywni jeszcze nozki ale gora jest juz w
      porzadku. Chodzi o to, by nauczyl sie uzywac nog na przemian. On robi wszystko
      symetrycznie. Mysle, ze bez rehabilitacji byloby duzo gorzej. Poza tym ja cwicze
      z nim w domu i sama widze roznice. Oprocz tego sztywnienia rozwija sie super.
      Pani psycholog na konsultacji powiedziala, ze jest bardzo spoleczny i ciekawy
      swiata. Nikt ze znajomych, ktorzy nie wiedza o wnm, nie zauwaza tego w ogole.
      Pozdrawiam - Klaudia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka