Dodaj do ulubionych

Nareszcie Was znalazlam!

21.03.07, 23:38
Witajcie.Jestem mama 7 letniego Oskarka.Synek jest po operacji DORV+PS+VSD
jednak pozostalo jeszcze zwezenie tetnicy plucnej i niedomykalnosc
zastawki.Mieszkam w malej miejscowosci pod Lodzia i nie mam kontaktu z
rodzicami dzieci z wadami serca a wiem ze gdybym go miala to napewno
psychicznie poczulabym sie lepiej.Jestem tutaj pierwszy raz.Pozdrawiam
wszystkie dzieciaczki w imieniu swoim i Oskarka.
Obserwuj wątek
    • alrada Re: Nareszcie Was znalazlam! 21.03.07, 23:47
      Witaj mamo Oskarka smile
      Mam nadzieję, ze odnajdziesz sie tu na naszym forum bez problemów i poczujesz
      sie psychicznie lepiej nawiązując nowe znajomości z rodzicami, którym przyszło
      sie zmierzyć z podobnymi problemami.
      Życzę Oskarkowi dużo zdrowia. Pozdrawiam Was.
      Ola

• malgosia307 Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 11:04
        Dziekuje,ze odezwaliscie sie do mnie.Teraz napewno bedzie mi razniej.W mojej
        miejscowosci jestem praktycznie zostawiona sama sobie z tym problemem i wiem ze
        nikt mnie nie zrozumie lepiej od Was.Mam wyznaczony termin w maju do CZMP w
        LOdzi i najprawdopodobniej Oskarek bedzie mial wymieniana zastawke tetnicy
        plucnej.Chcialabym sie dowiedziec jak dzieci sobie radza ze sztucznymi
        zastawkami.POzdrawiam.
    • withmiel1 Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 07:49
      Cześć tu tata Kuby TGA w tym roku kończy 4 lata leczymy sie po zabiegu o
      profesor Moll jestem z Sieradzkiego jest nas sporo w tym regionie Łodzi
      czytaj Nas a napewno pomożesz swoim doswiadczeniem.
      • malgosia307 Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 11:16
        czesc.Dziekuje ze sie odezwales do mnie.W maju jedziemy do CZMP i
        najprawdopodobniej OSkarek bedzie mial wymieniana zastawke tetnicy
        plucnej.Bardzo sie boje ze psychicznie sobie nie poradze po raz kolejny.Opieke
        nad Oskarkiem sprawuje dr Makowiecka.Mieszkamy w Rozprzy Miedzy Piotrkowem
        Tryb.a Radomskiem.
    • kassia1976 Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 08:10
      Witaj! Pozdrawiam Ciebie i Oskarka i życzę zdrówkasmile
      • malgosia307 Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 11:21
        Witajcie.Dziekujemy za zyczonka.My leczymy sie w Lodzi u dr
        Makowieckiej.Bylismy teraz na wizycie w Lodzi i okazalo sie ze sie pogorszylo.W
        maju mamy termin na oddzial.boje sie!!!Pozdrawiam
        mama Oskarka
      • malgosia307 Re: Nareszcie Was znalazlam! 23.03.07, 22:52
        Witaj.czytalam ze dostaliscie dofinansowanie na turnus rehabilitacyjny. Mozesz
        mi podpowiedziec jak i gdzie sie to zalatwia? POzdrawiam mama Oskarka(zwezenie
        tetnicy plucnej i niedomykalnosc zastawki trojdzielnej po operacji DORV+PS+VSD)
    • basikrzy Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 09:46
      witamy w naszej serduszkowej rodzinie smile
      zapraszamy do dzielenia się radościami, troskami i doświadczeniem,
      pozdrawiam serdecznie
      • malgosia307 Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 11:31
        DZIEKUJEMY ZA TAK MILE PRZYJECIE NAS DO wASZEJ SERDUSZKOWEJ RODZINKI.TERAZ
        WIEMY ZE NIE JESTESMY SAMI.POZDRAWIAM
        MAMA OSKARKA.
    • kpiekuta Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 10:19
      Witaj w naszej rodzince serduszeksmile

Karola, mama Kamila TOF+PA
      • malgosia307 Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 11:29
        Dziekujemy za tak mile przyjecie nas do Waszej serduszkowej rodzinki.Caluski
        dla kAMILKA.
    • agabro Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 10:59
      Witaj!
      Im nas więcej tym lepiej.
      • malgosia307 Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 11:33
        WITAJ.TERAZ DOPIERO WIEMY ZE NIE JESTESMY SAMI.pOZDRAWIAM
    • aguniapiest Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 11:37
      Witaj. Witaj w naszej licznej rodzince.Gdzie mieszkasz bo ja w Łodzi, piszesz
      że gdzieś pod Łodzią to pewnie blisko. Tez mamy wizyte w maju 18 dokładnie.
      pozdrawiam. Agnieszka mama Bartka hlhs po II etapie i zdrowej Wiki
      • malgosia307 Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 11:46
        Witaj.Dziekujemy za tak mile przyjecie.Mieszkamy w malej miejscowosci blisko
        Piotrkowa dokladnie w Rozprzy.My mamy wizyte na oddziale kardiologii 31 maja.I
        jesli badania wyjda zle a juz wiemy ze jest pogorszenie to najprawdopodobniej
        Oskarek bedzie operowny-wymiana zastawki tetnicy plucnej i zwezenie tetnicy
        plucnej.jeszcze nie potrafie sie tutaj na forum swobodnie poruszac i nie wiem
        czy mam kazdemu z osobna odpisywac?
    • tasiunia2 Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 11:38
      Małgosiu, pozwól, że i my Was powitamy. I nam i Tobie bedzie raźniej, mam
      nadzieję. To forum jest niesamowite, sama zobaczysz. Pozdrawiam goraco i ciesze
      sie, ze do nas dołaczylas.
      Kasia z Szymonkiem
      • malgosia307 Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 11:56
        Witajcie. Zawsze marzylam o tym zeby miec kontakt z rodzicami chorych dzieci i
        z nimi samymi rowniez.Do tej pory nie mialam zadnego kontaktu z rodzicami no
        chyba ze w szpitalu.I powiem Ci ze tam czulam sie dobrze bo wiedzialam ze nie
        jestem sama z Oskarkiem i ze sa rowniez inne chore dzieci.Przez 7 lat bylam
        zostawiona sama sobie az do wczoraj kiedy znalazlam to forum.Dziekuje Wam za to
        ze jestescie.Pozdrawiam ,mama Oskarka.
        • jupora Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 12:38
          Ja tez jestem na forum od niedawna, ale bardzo sie do niego przywiazalam. Jesli
          tylko moge, zaczynam dzien od forum. Julek ma prawie 9 lat i do tej pory bylam
          w takiej samej sytuacji jak Ty, tzn. zawieralam znajomosci z rodzicami chorych
          dzieci na oddziale. Pozniej wszyscy sie rozjezdzali i tracilismy kontakt. Teraz
          sama jestem daleko (w Syrii, w Damaszku) i tym bardziej trudno mi spotkac
          kogos, kto ma podobne do moich problemy. Teraz widze, ze to co mnie martwi, a
          rodzicom zdrowych dzieci nawet nie przychodzi do glowy, nie jest takie bardzo
          dziwne, a innymm forumowiczom, podobnie jak mnie, to wszystko spedza sen z
          powiek.
          Pozdrawiam,
          Justyna, mama Julka (wspolna komora)
          • bella3211 Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 14:03
            Witam serdecznie winkja równiez jestem na forum od niedawna i przyznam sie ,że
            chętnie do Was zaglądam.Maja ma 9 lat i jest po dwóch operacjach IAA+VSD+ASDII,
            oraz ma potwierdzony zespół DiGeorge'a.Tydzien temu byłyśmy z Mają na kontroli w
            ICZMP, pani prof. Moll powiedziala,że z serduszkiem jak narazie jest wszystko w
            porządku a tętno w pachwince ma jak dzwon winkMałgosiu mieszkamy niedaleko
            siebie,jestem z Piotrkowa wink Pozdrawiam, Iza
            • gwiazdeczka69 Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 16:37
              witam ja mam 20 lat i Tetrallogie fALLOTA JUZ PO WSZYSTKICH ETAPACHsmilejA BYŁĄM
              OPEROWANA PRZEZ PROF Mola a dr Mkowiecka prowadziłą mnie jak byłąm mała. Służe
              pomoca podczas pobytu w szpitalusmile
              • malgosia307 Re: Nareszcie Was znalazlam! 23.03.07, 16:57
                Witaj.Oskarka rowniez operowal prof Moll.Co sadzisz o dr Makowieckiej? Ile
                mialas tych operacji?Pozdrawiam
                • gwiazdeczka69 Re: Nareszcie Was znalazlam! 27.03.07, 14:32
                  Witam!odpisuje z opóźnieniem bo żyje tak intensywnie jak nigdy przedtem-po eraz
                  pierwszy raz od 20 lat(niedługo 21smile)i po prostu na nic nie mam czasusmileale wiem
                  że zyje!smileco do pytań ja miałam 3 operacje ostatnia Fontanna w wakacje. Co do
                  Pani dr. Makowieckiej-ona prowadziła mnie jak byłam malutka i tylko przez pewien
                  czas ale rodzice z jedna sprawa sie do niej zniechęcili-tak słyszałam zawsze z
                  opowiadań(to była drobnostka ale wiadomo-gdy mowi sie w sposob dosadny ze nie ma
                  już nadzieji rodzice zawsze taka uwage przyjmuja z rozpacza)potem leczyłam sie w
                  Zabrzu a teraz w ICZMP ale ostatnio jak zaczęłam leczyć sie w ICZMP juz od 3 lat
                  wiele razy Pani8 dr. Makowiecka robiła mi Echo itd i uważam że jeste to bardzo
                  miły i sympatyczny lekarz z dużym doświadczeniem -byłam mile zaskoczona jej
                  podejściem do mnie. Moje zdanie jest jak najbardziej pozytywne.smilesmilepozdrawiam
                  • malgosia307 do gwiazdeczka69 29.03.07, 22:11
                    Witaj.
                    Zgadzam sie z Twoimi rodzicami co do tego dosadnego mowienia do rodzicow przez
                    pania dr.Wiem ze to jest bardzo dobry specjalista ale...
                    Zycze Ci duzo zdrowka i usmiechu na twarzy.
                    Pozdrawiamy Oskarek z rodzinka.
            • malgosia307 Re: Nareszcie Was znalazlam! 23.03.07, 16:52
              Witaj.Czyli Maja ma rowniez zlozona wade.Oskarkiem opiekuje sie dr Makowiecka
              ale kiedys myslalam o przepisanie go do prof Moll.Kiedy Maja miala druga
              operacje? Bardzo sie boje tej wizyty w maju na oddziale.Wiec mieszkamy bardzo
              blisko siebie.Pozdrawiamy Malgosia,Oskarek i zdrowa Paula
              • bella3211 Re: Nareszcie Was znalazlam! 23.03.07, 18:28
                Maja druga operację przeszła w wieku 2,5 lat.Operacja ta odbyła sie na szczęscie
                bez komplikacji, wyszłyśmy z oddziału kardiochirurgii szybciej niz tam
                trafiłyśmy winkgorzej natomiast bylo podczas piewszej, ale tylko dlatego,że stan
                zdrowia Mai był krytyczny. Małgosiu nie martw się,wszystko bedzie
                dobrze.Myslę,że Nasze dzieciaczki juz tak wiele przeszły,że teraz może być tylko
                lepiej winkBuziaki dla Ciebie i Oskarka
                • malgosia307 Re: Nareszcie Was znalazlam! 23.03.07, 18:35
                  Martwie sie tym ze jesli dojdzie do operacji to wymienia mu zastawke a to wiaze
                  sie z kolejnymi operacjami.Jestem bardzo slaba psychicznie i nie wiem jak ja
                  sobie z tym poradze.Buziaczki dla Mai...
                  • bella3211 do Małgosi 24.03.07, 17:20
                    Maja podczas drugiej operacji miala wycinaną narośl w kształcie podkowy,nazwano
                    to zwężeniem podzastawkowym.Wycięcie tej narośli wiązalo się również z mozliwym
                    uszkodzeniem zdrowej zastawki i prosze wierz mi,że prof.Moll nie dopuści do
                    uszkodzeia zdrowego organu.Nie wycieto Mai całej narośli,jest jeszcze malutki
                    kawaleczek ,ale serduszkowi to wcale nie przeszkadza....także nos do góry,
                    wszystko bedzie dobrze...POZDRAWIAM
                    • malgosia307 do bella3211 24.03.07, 19:49
                      Oskarek tez ma podzastawkowe zwezenie tetnicy plucnej.Z tego co dr Makowiecka
                      powiedziela to ta zastawka jest jeszcze w miare dobra ale pogorszylo sie to
                      zwezenie bardzo.Pozdrawiam.Czy jest tutaj taka mozliwosc aby rozmawiac z
                      konkretna osoba na priv?
                      • bella3211 Re: do bella3211 24.03.07, 21:20
                        Małgosiu możesz pisać na emaila gazetowego wink
                        • malgosia307 Re: do bella3211 25.03.07, 20:18
                          Tak tylko na jaki adres emaila gazetowego??
    • kasiabin Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 18:23
      Witam! Mieszkam nie daleko Was w Bełchatowie i również prowadzi nas dr
      Makowiecka.Prawdopodobnie w maju będziemy pare dni w Łodzi.
      Pozdrowienia dla Ciebie i Oskarka
      • malgosia307 Re: Nareszcie Was znalazlam! 23.03.07, 17:04
        Czesc.Ktorego maja bedziecie w Lodzi? Co sadzisz o dr Makowieckiej?
        Serdecznie pozdrawiamy
    • maga781 Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 20:05
      Witaj Mamo Oskara smile
      Ja na forum jestem od października zeszłego roku, miałam to szczęście,że
      trafilam tu niemal od razu po urodzeniu córki. Zawsze znajdzie sie ktoś kto
      doradzi, pomoże, wesprze, już nie raz się o tym przekonałam więc ciesze się, że
      do nas trafiłaś. Pozdrawiam serdecznie...
      --
      aga mama Poli
    • ogis1 Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 20:59
      Witaj w serduszkowej rodzinie..... bardzo gorąco..
      Życzymy wszystkiego dobrego, przede wszystkim zdrowia dla Oskarka

pozdrawiam Ewa mama Julki /cavc/
    • barbarajarzabek Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 22:11
      Witaj w naszej serduszkowej rodzinie. Rzeczywiście świadomość, że obok(czyt. w
      internecie, na naszym forum)istnieją ludzie którzy Cię rozumieją, bo przecież
      przechodzą przez takie same doświadczenia niesamowicie pomaga. mam nadzieję, że
      często będziesz zaglądała do tego miejsca. mi ono pomaga bardzo mocno. zdrówka
      dla Twojego maluszka.
      • jukilop Re: Nareszcie Was znalazlam! 22.03.07, 22:39
        W I T O J C I E ,
        to tak żebyś się uśmiechnęła na dzień dobry - będzie dobrze!
        pozdrawiam
    • ewelia5 Re: Nareszcie Was znalazlam! 23.03.07, 19:49
      Witajcie. No prosze jak tu milo. Forum powstalo prawie 2,5 roku temu pamietam
      poczatki. W tym czasie moja coreczka byla operowana poraz trzeci. Tak sie balam
      napisac o tej operacji. Tutaj zawsze mamy wsparcie, mimo dzielacych nas
      kilometrow (sa tu mamy z roznych krajow) laczymy sie w troskach i radosciach
      naszych najukochanszych serduszek. Niejednokrotnie pisza tu rodzice ktorzy
      niedawno sie dowiedzieli o wadzie. Pamietam w jakim ja bylam szoku kiedy
      dowiedzialam sie ze moja kruszynka ma chore serce. Szukalam po internecie
      wiedzy. I bylam z tym sama nikt tak naprawde nie rozumial mojego bolu i obaw.
      Znbalazlam to forum we wrzesniu 2004 i jestem tutaj dalej wraz z innymi
      rodzicami. Wiele sie tutaj nauczylam, dowiedzialam i czuje sie tutaj
      bezpiecznie bo wiem ze nie jestem sama. Tutaj naprawde rozumiemy sie wzajemnie.
      Pozdrawiam i zycze milego pobytu w naszej rodzince.
      Ewelina mama Kamilki
      • a-ga2 Re: Nareszcie Was znalazlam! 24.03.07, 21:57
        Witaj. U mojego Jakuba (ma 19 miesięcy) podobna sytuacja DORV, śladowy przeciek
        przy łatce międzykomorowej i niedomykalność zastawki łucnej II stopnia. Ty masz
        dużo starsze dziecko więc to raczej ja będę wdzięczna za doświadczenia.
        Prowadzi nas dr Binikowska w Łodzi i właśnie w poniedziałek 26 marca jedziemy
        na kilka dni na badania kontrolne (rok po operacji). Nie jesteś sama z takim
        strachem bo ja ciągle myśle o zmianach resztkowych i tym co nas jeszcze czeka,
        jednak wiem że doc. Moll zrobi wszystko. My byliśmy po operacji 3 miesiące w
        Łodzi i uwież mi było bardzo ciężko i mimo wszystko uratowali moje dziecko.
        Najbardziej boimy się nieznanego. Będzie dobrze.
        Pozdrawiam pa pa
        Aga
        • kopacz_tej Re: Nareszcie Was znalazlam! 24.03.07, 22:56
          Witamy na forumsmile
          Julcia(5 lat) ma DORV + jeszcze CAV i PS. Jest po dwóch operacjach czekamy na trzecią. Maj-czerwiec jedziemy na cewnikowanie, po którym padnie decyzja czy już operacja, czy można jeszcze poczekać.I tak jak Kubuś Agi prowadzona jest przez wspaniałą Panią dr J.Binikowską.Pani dr Makowiecka również super fachowiec.
          Pozdrawiam cieplutko,Ewa.
          • a-ga2 Re: Nareszcie Was znalazlam! 24.03.07, 23:08
            Ewo napisz proszę czy Julcia miała korekcję całkowitą a późniejsza operacja i
            ta planowana związane są ze zmianami pooperacyjnymi czy naprawa serduszka
            wieloetapowa.Pozdrawiam Aga
            • kopacz_tej Re: Nareszcie Was znalazlam! 24.03.07, 23:24
              Cześć Aga smile
              Może opisze wszystko od początku...
              Julcia ma hipoplazję lewej komory, komora jest, ale jest za mała by podjęła swoje funkcję. Nie zbalansowany kanał przedsionkowo-komorowy z podwójnym odejściem obu pni naczyniowych z prawej komory z łagodnym zwężeniem tętnicy płucnej. Po cewnikowaniu wyszło jeszcze, że dolne żyły, które odchodzą od serduszka też są inaczej ułożone. Spowodowało to, że śledziona inaczej się ułożyła, a żołądek jest bardziej na środku brzuszka. W pierwszym miesiącu życia I operacja, założenie "opaski"- bandingu na tętnicę płucną. Cięcie miała zrobione na pleckach pod lewą łopatką. Operacja przebiegła dobrze. Sen z powiek spędzał nam brak apetytu. Nie chciała jeśćsad ...to był koszmar). Do tej pory jest niejadkiem. Jak miała roczek przeszła drugi etap, czyli odcięcie żyły głównej górnej od serduszka i doszycie jej do tętnicy płucnej. Po operacji na opłucnej zaczęła zbierać się limfa. Zrobili drenaż i przez 7 dni leżała pod pompą. Lek miał uszczelnić przecieki. Udało się!!! Do domu wyszliśmy z niewielką ilością płynu, który stopniowo znikł. Czekamy na trzeci etap- odcięcie żyły głównej dolnej od serduszka, doszycie jej do tętnicy płucnej i żyły głównej górnej tak zwanego zespolenia. Tylko nie wiem jak to będzie bo Julcia ma jakiś przeciek na zastawce i z tego co nam lekarz w Koszalinie tłumaczy nam... żeby zrobić ten III etap zastawka musi być szczelna sad hmm... niewiem jak to będzie... Strasznie się boję... sad
              Pozdrawiam,Ewa.

• a-ga2 Re: Nareszcie Was znalazlam! 24.03.07, 23:33
                dzięki, że odpisałaś. Wiem jedno trzeba optymistycznie myśleć bo złe mysłi
                przyciągają niepowodzenia. pa
          • malgosia307 do kopacz tej 25.03.07, 20:30
            Witaj.My rowniez pod koniec maja jedziemy na cewnikowanie i wtedy okaze sie co
            dalej.zycze Julci bardzo duzo zdrowka i mam nadzieje ze bedziemy w
            kontakcie.Pozdrawiam Malgosia
        • malgosia307 do a-ga2 25.03.07, 20:26
          witaj.CZyli nasze dzieci maja bardzo podobna wade.Ja najbardziej martwie sie o
          wymiane zastawki.W maju jedziemy na cewnikowanie i zobaczymy co dalej.Zycze wam
          zeby badania wyszly pomyslnie i zebyscie szybko wrocili do domku.Goraco
          pozdrawiam.Malgosia mama Oskarka.
    • dorka87 Re: do małgosi307 25.03.07, 12:49
      Fajnie, że znalazłaś to forum. Ja jestem tutaj od początku tego roku, więc też
      niedawno. Dużo zdrowia dla Oskarka.
      Pozdrawiam
      Dorota po operacji PDA
      • malgosia307 do dorka 87 25.03.07, 20:34
        Witaj.Na czym polega Twoja wada?Jestem tutaj od kilku dni a juz wielu rzeczy
        sie dowiedzialam.To super miejsce i bardzo sie ciesze ze znalazlam to
        forum.Pozdrawiam w imieniu swoim i Oskarka.
        • dorka87 Re: do malgosi307 27.03.07, 15:33
          Cześć. Opis mojej wady jest na www.sercedziecka.pl wejdź do Serce/ Wady serca/
          Przetrwały przewód tętniczy Botalla(PDA) dokładniejszy opis znajduje się na
          stronie www.kardiochirurgiadziecieca.cm-uj.krakow.pl/ wejdź do wady serca i
          wady bezsinicze ze zwiększonym przepływem płucnym. Przepraszam, że nie napisze
          osobiście, ale jestem ostatnio strasznie "zagoniona"(przez naukę).
          Pozdrawiam
          Dorota
    • kopacz_tej Do malgosia307 25.03.07, 21:52
      Cześć.
      Na pewno będziemy w kontakcie, a może nawet spotkamy się w Łodzi. smile
      Pozdrawiam cieplutko całą rodzinkę. Ewa
      • malgosia307 Re: Do kopacz tej 26.03.07, 21:00
        witaj.Mam nadzieje ze jeszcze przed wyjazdem poznam Was blizej i z kims stad
        spotkam sie w Lodzi. Mysle ze byloby nam razniej.Pozdrawiam.Malgosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka